Review: Sixto | White Goblin Games

Sixto - White goblin games

Van White Goblin Games ontving ik het spel Sixto. Sixto is van de makers van Qwixx. Qwixx is één van onze favoriete dobbelspellen en gaat altijd mee op vakantie. En is het niet Qwixx wat meegaat, dan is het wel Qwantum of Qwinto. Daarom was ik ontzettend benieuwd naar het spel Sixto. Verrassend? Vernieuwend? Of weer meer van hetzelfde? Je leest het in dit artikel?

Sixto

In SIXTO ben je continu op zoek naar de juiste balans tussen de juiste kruisjes zetten en de voortgang op je scoreblad. Kruis de meeste getallen aan, zonder dat je punten verliest!

Inhoud

  • 6 dobbelstenen
  • Scoreblok
  • Spelregels

Voorbereiding

  • Geef elke speler een scoreblad en een potlood. Er zijn 12 verschillende scorebladen (A t/m H), zorg ervoor dat niemand dezelfde scoreblad heeft.
  • De speler die mag beginnen krijgt de dobbelstenen.

Spelregels

De actieve speler gooit de 6 dobbelstenen. Als de speler tevreden is over de worp, mag hij stoppen, is hij niet tevreden, dan mag hij ervoor kiezen om alle dobbelstenen nog éénmaal te werpen. Elke speler mag nu de dobbelstenen gebruiken om getallen van de overeenkomende kleur op het scoreblad aan te kruisen. Dit gebeurt van links naar rechts. De speler mag ervoor kiezen om getallen over te slaan, maar de overgeslagen getallen mogen niet later alsnog aangekruist worden. Per dobbelsteen/rij mag de speler kiezen of hij al dan niet het overeenkomstige getal aangekruist. Het is ook toegestaan om niets aan te kruisen.

De laatste 3 getallen in elke rij vormen het doelgebied. Speler mogen pas een getal in het doelgebied aankruisen als er minimaal 4 getallen in de rij zijn aangekruist. Als een speler in een rij 2 getallen in het doelgebied heeft aangekruist, wordt de rij afgesloten aan wordt de betreffende dobbelsteen uit het spel gehaald.

Het spel eindigt zodra de 3e dobbelsteen uit het spel wordt gehaald, of wanneer een speler in alle rijen het laatste vakje in het doelgebied heeft aangekruist.

Voor elke rij en voor elke kolom (behalve het doelgebied) ontvangt de speler punten op basis van het aantal kruisjes. Hoe meer kruisjes, hoe meer punten. Maar let op, als er maar 1 kruisje in een rij of kolom staat, krijg je 5 minpunten. Alle punten worden nu bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Sixto is een spel van de makers van het zeer bekende en populaire Qwixx. Qwixx hebben we onwijs vaak gespeeld en zijn benieuwd of Sixto ons weet te verrassen.

Het scoreblok bevat 12 verschillende scorebladen waardoor de herspeelbaarheid iets hoger wordt. Je hebt op deze manier steeds een andere volgorde van de getallen in een rij/kolom. Uiteraard is het natuurlijk prettig om de scorebladen te lamineren, zodat het scoreblok niet op zal raken.

Het tweede voordeel wat ik kan noemen is dat elke speler tegelijkertijd aan de beurt zijn. Er is één actieve speler die de dobbelstenen werpt, vervolgens mogen alle spelers getallen op hun scoreblad aankruisen. Je hoeft dus niet lang te wachten tot je weer aan de beurt bent en daardoor speel het ook redelijk vlot weg. Dan komen we ook bij een nadeel. De actieve speler mag de dobbelstenen werpen en staat daarna voor de keuze of hij de worp houdt, of de dobbelstenen nogmaals werpt. Dit proces duurt wel wat lang, je ziet namelijk niet in één oogopslag of je een goede worp hebt. Je moet voor elke dobbelstenen bepalen of je de worp goed vindt en pas dan maak je de beslissing of je de gehele worp goed genoeg vindt om te houden.

Vernieuwend?

Je hebt een flink portie geluk nodig bij het spel, het gaat immers om het gooien van de juiste getallen. Wat het nog tactisch maakt is dat wanneer je slechts 1 kruisje in een rij of kolom hebt, je 5 minpunten hebt. Je moet er altijd voor zorgen dan je of 0 of 2 of meer – en dan het liefst zoveel mogelijk – kruisje in een rij of kolom hebt. Ook is het altijd een overweging hoeveel vakjes je wilt overslaan bij het aankruisen van een volgende getal in de rij. En het is een keuze of je een rij wilt afsluiten of niet.

Vernieuwend? Verrassend? Nee, zeker niet. Het is een leuk en vermakelijk dobbelspelletje voor even tussendoor, maar niet meer dan dat. We hebben wel meer leuke dobbelspelletjes in de kast en Sixto is eigenlijk een beetje meer van hetzelfde.

Productinformatie

Titel: Sixto
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-6
Leeftijd: 8+
Speelduur: ongeveer 15 minuten

Lees ook: Review: Qwixx | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *