Review: Kingdomino | White Goblin Games

Kingdomino White Goblin Games

Je bent koning van een koninkrijk. Alleen is je koninkrijk niet groter dan je eigen kasteel. Natuurlijk wil je je koninkrijk uitbreiden met nieuwe gebieden; korenvelden, meren, moeras, weide, bossen of zelfs met goudmijnen. Verken alles goed om de beste stukken grond te vinden. Maar de concurrentie is groot. Koningen uit naburige landen willen ook graag de beste stukken grond. Zorg ervoor dat jij op het juiste moment aanspraak kunt maken op de grond die jij het beste kunt gebruiken in jouw koninkrijk. Speel het in Kingdomino van White Goblin Games!

Kingdomino

Je breidt je koninkrijk uit tot een veld van 5×5 tegels. Maar let op; je mag deze grootte niet overschrijden. Je koninkrijk uitbreiden doe je met dominotegels. De zijde met landschappen bestaat steeds uit twee velden. Op elk veld is ??n van de zes soorten landschappen afgebeeld en slechts op een enkel veld vind je in dat landschap een gebouw met 1, 2 of 3 kronen. En juist die kronen heb je nodig om punten te scoren.

Aan het eind van het spel, als je koninkrijk 5×5 velden groot is, bepaal je jouw score. Van elk gebied wat je in jouw koninkrijk hebt gevormd, tel je het aantal met elkaar verbonden velden. Dat getal vermenigvuldig je met het aantal kronen in dat gebied. Hoe groter het gebied en hoe meer kronen er zich in bevinden, hoe meer punten je voor dat gebied krijgt. Tel de score van al je gebieden in je koninkrijk bij elkaar op en dat is je eindscore. Degene met de hoogste eindscore wint het spel.

In de spelregels vind je ook diverse varianten om het spel nog uitdagender en spannender te maken! Speel je het spel met z’n tweeën, dan kun je er voor kiezen om niet een koninkrijk te bouwen van 5×5 velden, maar een koninkrijk van 7×7 velden.

Lees ook: Review: Bang! | White Goblin Games

Mijn mening

Qua spelregels is dit spel een eenvoudig spel. De spelregels zijn makkelijk en begrijpelijk en al snel kun je na het lezen van de spelregels aan de slag met het spel. Toch is het spel qua tactiek nog niet zo eenvoudig als dat het er uit ziet. Welke dominotegels ga je kiezen? Kies je een tegel wat voor jou het beste uitkomt? Of kies je die ene tegel, zodat je tegenstander die niet meer kan kiezen omdat hij daar veel punten mee kan scoren.

Dan is het ook nog zo dat je al tegels moet gaan kiezen terwijl je nog 1 of 2 andere tegels in je koninkrijk moet aanleggen. Vooruit denken is dan ook van belang. En nog een lastig punt is dat je de 5×5 niet mag overschrijden. Leg je één tegel verkeerd neer, dan is er ook nog eens de kans dat je de laatste dominotegel niet meer kwijt kunt, en dat je dan 2 gaten in je koninkrijk hebt.

Wij vinden het een superleuk spel om te spelen, vanwege zijn eenvoudigheid, maar toch met best veel tactiek. Het spel is daarnaast ook nog eens mooi vormgegeven. Maar helaas… spelletjes waarbij tactiek om de hoek komt kijken, kan ik helaas niet zo goed winnen van mijn man. We spelen vaak samen een spelletje, na een aantal keren de basisversie te hebben gespeeld en een koninkrijk van 5×5 te hebben gebouwd, zijn we overgestapt naar de variant waarbij je een koninkrijk van 7×7 moet bouwen. Wij vinden dat met z’n tweeën toch wat uitdagender en spannender.

Kingdomino

Productinformatie

Titel: Kingdomino
Merk: White Goblin Games*
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Aantal spelers: 2 – 4 spelers

*White Goblin Games heeft Kingdomino niet meer in haar assortiment. Je vindt dit spel bij spellenuitgeverij Blue Orange.

Lees ook: Review: Queendomino | White Goblin Games
Lees ook: Review: Istanbul het dobbelspel – White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *