Recensie: Eén minuut voor twaalf | Annemarie Jongbloed

Eén minuut voor twaalf | Annemarie Jongbloed

Een eigen detectivebureau … Welk kind droomt daar nu niet van. De hoofdpersoon in de boek, Jesse, wil graag een goede detective worden. Op het moment dat er wel heel veel bijzondere dingen gebeuren en wel heel veel valt uit te zoeken, richt hij samen met zijn vriend Alek een detectivebureau op. Maar dan wordt hun kantoor gesloopt …. Je leest het in Eén minuut voor twaalf van Annemarie Jongbloed.

Eén minuut voor twaalf

Jesse woont samen met zijn twee papa’s en zijn zusje in een flat in Haarlem. Jesse heeft veel moeite om aan deze flat te wennen. Hij wil dolgraag terug naar zijn oude huis, een grote, vrijstaande woning. Maar dat kan niet. Gelukkig krijgt hij op zijn nieuwe school al snel een vriendje, Alek.

Op school is er een geheim, een geheim tussen Juf Janny en Meester Mo. Jesse en Alek willen te weten komen wat het geheim is en richten een detectivebureau op. Samen bouwen ze een hut, het kantoor voor hun detectivebureau. Maar als Jesses buurman – met een baard, in een witte jurk en met een zaag – naast hun kantoor staat, worden ze een beetje bang. Hij lijkt wel een terrorist…

En als hun kantoor de volgende morgen gesloopt blijkt te zijn, weet Jesse het zeker. Zijn buurman is terrorist en hij moet zijn vaders en zusje redden voor het te laat is. Ze moeten snel weer verhuizen naar hun oude huis! Als Jesse dan zijn klasgenootje Hind bij de hut ziet met de zaag, weet hij helemaal niet meer hoe hij het heeft. Zou Hind samenwerken met buurman Baard?

Tijdens hun onderzoek en de poging om de vaders en zusje van Jesse te redden van de terrorist beleven ze allerlei avonturen. Ze sluiten zelfs buurman Baard op in de box onder de flat …

Maar dan ….

Dan is het vakantie, Jesse gaat in de vakantie bij zijn draagmoeder logeren. Ook Alek mag mee. Onderweg beleven ze van alles en bij Jesses moeder doen ze leuke dingen. Jesse denkt tijdens het logeren na over buurman Baard, die geen terrorist bleek te zijn, maar een vluchteling en veel heeft meegemaakt. Hij vindt het erg dat hij buurman Baard heeft opsloten in de box. Als zijn papa hem komt halen van de logeerpartij vertelt hij alles. En … Jesse heeft een belangrijke ontdekking gedaan: thuis is niet waar je huis is, maar thuis is waar je familie is en je je veilig voelt!

Lees ook: Recensie: Missie Manhattan | Barbara Fuchs

Mijn mening

In dit boek worden diverse actuele thema’s op een toegankelijke manier begrijpelijk gemaakt voor kinderen; homoseksualiteit, draagmoederschap, terrorisme en vluchtelingen? Op een knappe manier worden al deze thema’s verweven in één leuk, grappig en spannend verhaal, over twee heel verschillende jongens. Jesse weet alles precies en zit de hele dag met cijfers in zijn hoofd. Hij weet op de seconde af hoe lang hij er overdoet om naar school te fietsen, hij weet op de dag af hoe lang het is geleden dat hij bij zijn moeder heeft gelogeerd. Alek daarentegen is een echte rommelkont en vergeet alles.

Het boek leest lekker weg en het is geschikt voor kinderen van de bovenbouw. Dit verhaal is niet alleen leuk, grappig en spannend, het is ook een serieus verhaal. De thema’s worden op een begrijpelijke manier behandeld en en tot slot komt Jesse tot een belangrijke ontdekking waar we allemaal wat van kunnen leren. Dit boek biedt zeker gelegenheid om het gesprek aan te gaan met kinderen.

Productinformatie

Titel: Eén minuut voor twaalf
Auteur: Annemarie Jongbloed
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
Aantal pagina’s: 80
ISBN: 9789491886720
Verschijningsdatum: mei 2017

Lees ook: Recensie: Het zoekavontuur van Geenhoorn | Mark de Groot
Lees ook: Recensie: Eén cavia en twee moeders | Pieter Feller

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *