Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games

keer op keer dobbelspel van 999-games

Mijn man en ik houden ontzettend veel van dobbelspellen als Qwantum, Qwixx of Ka Pai. Dit zijn prima spellen voor als je ‘s avonds zo tegen tienen al wat moe bent en toch nog even een spelletje wilt doen. Toen ik het spel Keer op Keer tegen het lijf liep, was ik daar ook heel nieuwsgierig naar. Keer op Keer past ook in het rijtje bij Ka Pai, Qwixx en Qwantum. In dit artikel vertel ik je meer over dit spel van 999-Games.

Keer op Keer

Inhoud

  • 3 dobbelstenen met kleuren
  • 3 dobbelstenen met cijfers
  • 1 blok met speelvelden
  • 6 viltstiften
  • Spelregels

Inhoud van het dobbelspel keer op keer

De spelregels

Elke speler krijgt een speelveld en een viltstift. De 6 dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd en het spel kan beginnen.

De actieve speler werpt alle dobbelstenen. Uit de gedobbelde stenen kiest de actieve speler 1 kleurendobbelsteen en 1 cijferdobbelsteen. Hij kruist op het speelveld de vakjes aan overeenkomstig de stenen die hij gekozen heeft. Dus als hij kiest voor blauw/drie, dan kruist hij 3 aan elkaar grenzende blauwe vakjes op zijn speelveld aan. Iedere andere speler mag uit de 4 overgebleven dobbelstenen ook een kleur en een cijfer kiezen en dit overeenkomstig de gekozen dobbelstenen aankruisen op zijn speelveld. Een speler mag er altijd voor kiezen om te passen.

Er zijn ook jokers in het spel. Elke cijferdobbelsteen bevat een ? (vraagteken) en elke kleurendobbelstenen een X (kruis). Voor elke vraagteken mag een getal naar keuze worden bepaald en voor elke kruis een kleur naar keuze. Voor elke joker die wordt ingezet moet er wel een ! (uitroepteken) onderaan het speelveld worden aangekruist. In totaal mag je dus maar 8 jokers gebruiken in een spel.

Het spel eindigt als één speler twee kleuren volledig heeft aangekruist op zijn speelveld.

Puntentelling

Kolommen: De speler die als eerste een kolom volledig heeft aangekruist, ontvangt de bovenste waarde behorend bij deze kolom. Elke andere speler ontvangt de onderste waarde zodra hij die kolom volledig heeft aangekruist. Aan het eind van het spel worden alle punten van volledig aangekruiste kolommen bij elkaar opgeteld.

Bonuspunten: Lukt het jou om alle vakjes van één kleur aan te kruisen? Dan ontvang je 5 bonuspunten. Elke andere speler ontvangt 3 punten zodra zij alle vakjes van deze kleur hebben aangekruist.

Sterren: In het speelveld zijn een aantal vakjes waarop een ster is afgebeeld. Elke speler moet voor elke ster die niet is aangekruist 2 punten van zijn score aftrekken.

Uitroeptekens: Elke niet gebruikte uitroepteken (joker) levert 1 punt op.

De behaalde punten van de kolommen, de bonuspunten en de uitroeptekens worden bij elkaar opgeteld. De punten van de sterren worden daarvan afgetrokken. De som hiervan is de eindscore en degene met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Keer op Keer is een fantastisch spel. Je legt het in een minuut klaar en je kunt daarom snel beginnen met het spelen van een potje Keer op Keer. Het leuke hieraan is dat je niet steeds op je beurt hoeft te wachten, want iedereen mag vakjes op zijn speelveld afstrepen, ongeacht of het jouw beurt is of niet. Daardoor ben je het hele spel actief bezig en is het niet saai.

Zoals met elk spel waarbij je een scoreblad moet gebruiken, hebben we ook nu weer eerst een aantal speelvelden geplastificeerd met plakplastic. Met een whiteboardstift kun je dan de vakjes aankruisen en aan het einde van het spel weer uitwissen en zo kun je eindeloos met één blaadje doen. Het werkt ideaal, alleen onze kleine stiftjes raken zo langzamerhand op, dus maar eens op zoek gaan naar nieuwe, dunne whiteboardstiftjes.

In dit spel moet je met veel dingen rekening houden. Je wilt natuurlijk als eerste van alle spelers een kolom vol krijgen zodat jij voor die kolom de meeste punten krijgt. Daarvoor moet je beslist je medespeler(s) in de gaten houden. Daarnaast is het ook van belang dat jij als eerste alle vakjes van een kleur doorkruist om daar bonuspunten mee te verdienen. Ook wil je alle sterren die op je scoreblad staan doorgestreept hebben. En bovendien wil je zo min mogelijk jokers gebruiken. Al met al heeft die spel met supersimpele spelregels wel voldoende uitdaging en tactiek.

Dit spel is ook zeer goed 2 spelers te spelen. Er is zelfs een solovariant bijgevoegd zodat het ook alleen te spelen is.

Een positief nadeel

Wat wel een beetje jammer is, is dat de eindscore bijna altijd zo rond hetzelfde puntenaantal zit. Mijn man en ik spelen het spelletje vaak samen en onze score ligt vaak heel dicht bij elkaar, er is vaak maar 1 of 2 punten verschil in eindscore, als het al niet gelijkstand is.

Maar toch; het grootste nadeel van Keer op Keer  is dat het nooit bij één potje blijft. En daarbij is Keer op Keer dé perfecte titel voor dit spel. Daarom mag dit nadeel zeker als compliment worden beschouwd 😉 En zo is dit spel absoluut een blijvertje wat zeker regelmatig op tafel zal verschijnen.

Lees ook: Review: Rat Attack | White Goblin Games

Extra scoreblocs

En het leuke; bij dit spel zijn extra scoreblocs verkrijgbaar met steeds een ander speelveld. In totaal zijn er 6 verschillende extra scoreblokcs verkrijgbaar. Als je bij het ene speelveld uitgespeeld bent, kun je ervoor kiezen om nieuwe scoreblocs aan te schaffen, waardoor dit spel altijd vernieuwend en uitdagend blijft. Deze nieuwe scoreblocs komen ook zeker op mijn verlanglijstje terecht.

Lees ook: Review: Azul | Een tactisch bordspel met kleurige tegels
Lees ook: Review: Azul | De ramen van Sintra

Productinformatie

Titel: Keer op Keer
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 1-6 spelers
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten
Prijs: € 14,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *