Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames

Froggit, familiespel van SmartGames

SmartGames is bekend van de denkspellen voor één speler. Er zijn tientallen denkspellen verkrijgbaar, voor jong tot oud, met allerlei verschillende thema’s. Nu hebben ze iets nieuws in het assortiment; een familiespel. De naam van dit spel is Froggit. Van SmartGames mochten wij het spel testen. In dit artikel vertel ik je meer over dit allereerste multiplayerspel van SmartGames!

Froggit

Inhoud

  • Spelbord
  • 30 kikkers in 6 verschillende kleuren, per kleur 2 grote en 3 kleine kikkers
  • Een vis
  • Spelregels

Voorbereiding

Leg het spelbord in het midden van de tafel. Zet de vis exact midden op het spelbord, op een lelieblad. Elke speler kiest een kleur en legt de 5 kikkers in zijn kleur voor zich neer.

Doel van het spel

De eerste speler die zijn hele kikkerfamilie aan de overkant op de oever heeft gebracht, wint het spel.

Het spel kan op twee verschillende niveaus worden gespeeld; Junior en Expert.

Spelregels

De spelers moeten om beurten één kikker van hun eigen kleur verplaatsen. Dit mag een kikker die nog op de oever staat zijn, maar ook een kikker die zich al in de vijver bevindt.

De grote kikker mag daarbij 1 of 2 sprongen maken, de kleine kikker mag 1, 2 of 3 sprongen maken.

De kikker mag naar een aangrenzend lelieblad springen, maar hij mag ook in een rechte lijn over één andere kikker springen. Daardoor kan de kikker sneller de overkant bereiken.

Als een kikker de overkant heeft bereikt, dan mag de speler de vis 1 of 2 stappen verplaatsen. Komt de vis daarbij op een kikker, dat moet de kikker terug naar zijn startpositie.

De speler die als eerste alle vijf de kikkers aan de overkant van de vijver heeft gebracht, wint het spel.

Froggit, het spelbord met de kikkerfamilies | van SmartGames

Lees ook: SmartGames; Logisch puzzelplezier voor de hele familie

Mijn mening

Wij zijn onwijs fan van SmartGames. Wij hebben er al heel wat in huis en vooral Joas lost ze stuk voor stuk op. Sommige nog niet helemaal tot het einde omdat deze nog te moeilijk zijn, maar dat komt dan later wel weer.

Momenteel kun je ook op Smartgameslive diverse SmartGames online spelen. Op dit moment kun je gratis een account aanmaken en naar hartenlust honderden opdrachten voltooien. Zowel Joas, Elin als ik hebben een account aangemaakt en spelen dit nu graag en veel. Nog leerzaam ook.

Nu spelen wij met z’n vieren ook regelmatig een potje Froggit. Froggit is een familiespel, waarbij toch echt wel wat denkwerk bij komt kijken. Kies je ervoor om met een grote kikker op stap te gaan? Deze gaat wel minder snel dan een kleine, de kans is groter dat je opgegeten wordt door de vis. Of ga je liever een sprong sneller en kies je voor het kleine kikkertje?

Als je aan de beurt bent moet je ook kiezen of je met een kikker op pad gaat die al op het spelbord staat, of dat er een nieuwe kikker de vijver in plonst. Hoe meer kikkers in de vijver, hoe grotere sprongen je kunt maken, omdat je over elkaar heen mag springen. Maar de kans is daarmee ook groter dat je wordt opgegeten door de vis.

Wat bij de kinderen ook nog een lastige is, is om op de juiste manier van blad naar blad te springen. De leliebladeren zijn versprongen op het spelbord opgesteld, waardoor ze het soms nog last vinden om een stapje naar het volgende blad te springen.

Vanaf 6 jaar?

Het spel Froggit is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Tenminste, dat staat op de doos. Elin is 6 jaar en ze snapte de spelregels snel. Joas is 4 jaar, hij had net een potje meer nodig om de spelregels helemaal onder de knie te krijgen, maar hij speelde dit spel al vanaf het allereerste potje helemaal zelf, soms even met wat hulp van ons. Na een aantal potjes snapte hij de regels goed, alleen moeten we beide kinderen dus zo af en toe nog wel even helpen om de kikkers de juiste sprong te laten nemen.

Het spel ziet er qua vormgeving erg uitnodigend uit. Het ronde bord is voorzien van mooie leliebladeren, de kikkers hebben prachtige kleuren. Ook voor volwassenen is dit spel erg leuk om met kinderen te doen. Zowel kinderen als volwassenen hebben kans om te winnen.

Wat nog wel een dingetje is hier; de kinderen vinden het nog lastig te accepteren als hun kleur kikker wordt opgegeten door de vis en ze dus weer terug moeten naar de startpositie. Ook kunnen ze nog niet zo heel goed tegen hun verlies. Na ja, dat komt vast wel een keer.

Bekijk hier welke spellen er dit jaar nog meer nieuw op de markt komen.

Productinformatie

Titel: Froggit
Uitgeverij: SmartGames
Leeftijd: 6+
Aantal spelers: 2-6

 

Lees ook: 5 favoriete gezelschapsspellen voor kinderen
Lees ook: Review: Colour Code | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *