5 favoriete gezelschapsspellen voor kinderen

Onze 5 favoriete gezelsschapsspellen voor kinderen

Gisteren mocht ik op de school van de kinderen een flink pakket met werk afhalen. Gelukkig maar! Elin stond te springen dat ze eindelijk weer kon Veilig Leren Lezen en is enthousiast aan de slag gegaan. Voor Joas heb ik voor elke week een Bingo meegekregen. De Bingo bestaat uit een blad met 15 werkjes/opdrachten rondom het thema Ridders, Jonkvrouwen en kastelen. Ook stonden er een paar ‘gewone’ opdrachten bij die niet met het thema te maken hebben. Een van die opdrachten is het spelen van een gezelschapsspel. Dat vinden de kinderen hier superleuk, dus dat komt wel goed! In dit artikel noem ik gezelschapsspellen voor kinderen die wij graag spelen!

Buurman & Buurman het bordspel

Buurman & Buurman het Bordspel is een superleuk en leerzaam bordspel. In het midden van de tafel liggen 4 klussen die geklaard moeten worden. Om deze klus te klaren, heb je wel het juiste gereedschap nodig. Het juiste gereedschap kun je verzamelen door de juiste dobbelstenen te gooien. Heb je het juiste gereedschap verzameld? Dan kun je de klus klaren en de kaart in het huis leggen. Maar het kan ook zijn dat je bijna het juiste gereedschap hebt verzameld, maar dat je tegenstander je net voor is met het klaren van de klus. En dat is balen natuurlijk. Wie als eerste 6 klussen geklaard heeft, of 40 punten heeft behaald, wint het spel.

Een spel dat niet alleen voor kinderen leuk is, maar ook voor volwassenen. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4 à 5.

Lees ook: Review: Buurman & Buurman het bordspel | Just Games

Carcasonne Junior

Carcasonne Junior is een spel dat kinderen al op jonge leeftijd kunnen spelen. Joas is 4 jaar en hij weet de spelregels perfect. Als het gaat om tactiek, dan wordt het wel wat lastiger. Maar papa en mama mogen zo af en toe best eventjes helpen, toch?! Carcasonne Junior is een eenvoudige versie van de gewone Carcassonne. Bij deze variant is het de bedoeling dat je wegen bouwt en ze ook afmaakt. Is er een weg af, dan mag elke speler een poppetje op de weg zetten overeenkomst zijn of haar kleur. De speler die als eerst 8 poppetjes op het speelveld heeft staan, heeft het spel gewonnen.

Lees ook: Review: Carcassonne Junior

Kang-a-roo

Er staat op de doos dat dit spel geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Joas keek ernaar, snapte het en kon direct het spel alleen meespelen. Hij was er nog de beste in ook. Elke speler krijgt 5 handkaarten. Je kiest één kaart uit en legt deze in het midden. Vervolgens pak je een nieuwe handkaart. Dan mag je de kangoeroe van tafel pakken overeenkomstig de kleur van de handkaart die je net hebt neergelegd. Heeft een tegenstander die kleur al? Dan mag je de kangoeroe van hem of haar afpakken. Dat laat de tegenstander natuurlijk niet gebeuren. Hij mag een kaart in dezelfde kleur opwerpen om afpakken te voorkomen. Tenzij de speler die aan de beurt is weer zo’n zelfde kleur kaart opgooit… Als alle kaarten op zijn is het spel afgelopen en wint de speler die de meeste kangoeroes heeft weten te verzamelen.

Lees ook: Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik

Ticket to Ride – mijn eerste reis

Deze editie van Ticket to Ride is speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is een vereenvoudigde versie van het spel voor volwassenen, het lijkt er erg veel op, alleen zijn er iets minder regels. Elke speler krijgt 2 routekaartjes. Delen van routes kun je afleggen door kleurenkaarten te verzamelen, het juiste aantal in de juiste kleur weer in te leveren en daarvoor treintjes te plaatsen. Zo probeer je je route van plaats naar plaats te voltooien. De speler die als eerste 6 routes voltooid heeft, heeft het spel gewonnen. Het is een erg leuk spel voor kinderen. Voor Joas is het nog iets te moeilijk en duurt nog iets te lang, maar Elin lukt het prima.

Kolonisten van Catan Junior

Kolonisten van Catan is absoluut een van onze favoriete gezelschapsspellen voor kinderen. Ook dit spel is een vereenvoudigde versie van het spel voor volwassenen. Je gooit een dobbelsteen en als je met een burcht aan een veld staat overeenkomstig het gegooide getal, mag elke speler daar een grondstof voor pakken. Heb je voldoende grondstoffen verzameld, dan kun je die weer inwisselen voor een burcht, een schip of voor CoCo. Wie als eerste al zijn burchten kwijt is, heeft dit spel gewonnen. Elin speelt het supergoed! Joas doet het op zich ook heel goed, alleen duurt het spel nog wel iets te lang voor hem. Zijn aandacht is op den duur echt weg, als hij niet al afhaakt halverwege.

Welke gezelschapsspellen voor kinderen spelen zijn jullie favoriet?

Share this:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: