Recensie: Clara zet door | Pieter Feller & Tiny Fisscher

Clara zet door | Pieter Feller & Tiny Fisscher

Dit was het dan, het laatste deel in de 3-delige serie dat zich afspeelt in 1911/1912 in Amsterdam. De hoofdpersoon van deze serie is Clara, een eigenzinnig meisje. Zowel deel 1 als deel 2 zijn boeken die je het liefst in één dag wilt uitlezen. Ik was dan ook zeer verheugd toen ik deel 3 ontving. Ik kon niet wachten om ermee te beginnen. En ook dit derde deel heb ik in enkele dagen uit gelezen! Wat een fantastisch boek is Clara zet door van Pieter Feller & Tiny Fisscher.

Clara

Clara – deel 1

Clara zit in de laatste klas van de lagere school als haar vader plotseling overlijdt. Haar moeder gaat aan de slag als thuisnaaister om zo de kost te verdienen. Helaas verdient ze er niet genoeg mee om rond te komen. Clara besluit om te stoppen met school en een baantje te zoeken, hoewel ze dit ook heel jammer vindt. Sinds kort is ze het allereerste meisje van de bel op school (een taak die alleen was weggelegd voor jongens) en ze wil graag ontdekkingsreiziger worden. Als snel vindt Clara een baantje, als eerste krantenmeisje van de stad – misschien wel van het hele land.

Clara het krantenmeisje – deel 2

Clara gaat aan de slag als krantenmeisje en wordt gepositioneerd bij het Centraal Station van Amsterdam. Hoewel een aantal mensen het heel gek vinden dat er een meisje kranten verkoopt, zijn andere mensen er juist heel blij mee. Maar ze doet haar werk zo goed dat ze niet lang daarna de kranten mag bezorgen. Bovendien verdient ze soms een extra kwartje als ze een stukje aanlevert voor in de krant.

Ze ontmoet Sjaak, die als bezorgjongen bij Brandt, een thee- en koffiewinkel, werkt. Ze worden verliefd op elkaar en beleven veel avonturen. Sjaak leert haar fietsen, maar dat is erg lastig op een jongensfiets. Zijn oma heeft nog een ongebruikte damesfiets staan die Clara mag lenen. Omdat Clara thuis geen plaats heeft om een fiets te stallen, mag ze deze in de winkel van Rinus Waterman zetten. Rinus komt veel op bezoek bij Clara thuis en Rinus en de moeder van Clara besluiten om te gaan trouwen.

Als Sjaak een ander baantje krijgt aangeboden, dan weet hij wel wie hem zo kunnen opvolgen. Maar bij Brandt weten ze zo net nog niet of dat baantje wel geschikt is voor een meisje. Gelukkig weet Clara Brandt te overtuigen en mag ze spoedig aan de slag. En dan ontvangen ze thuis een brief van haar onbekende oom Marcus die in Suriname woont…

Lees ook: Recensie: Clara | Pieter Feller & Tiny Fisscher
Lees ook: Recensie: Clara het krantenmeisje | Pieter Feller & Tiny Fisscher

Clara zet door – deel 3

Clara heeft het ontzettend goed naar haar zin bij thee- en koffiehandel Brandt. Ze helpt in de winkel, maar mag ook de bestellingen rondbrengen. Tijdens het rondbrengen van de bestellingen let ze heel goed op of ze iets tegenkomt waar ze een stukje over kan schrijven voor de krant. Dat levert haar soms een extra kwartje op. Maar niet alle stukjes worden in de krant geplaatst, omdat ze nu eenmaal voor sommige dingen nog veel te jong is om zich mee te bemoeien.

Op een avond krijgt ze bezoek van Meester Korevaar, haar meester van de laatste klas. Meester Korevaar vindt het zo jammer dat veel slimme kinderen moeten stoppen met school en zo hun getuigschrift niet kunnen halen, dat hij besloten heeft om een avondschool te beginnen voor deze kinderen. Naast haar 6-daagse werkweek gaat Clara nu ook nog twee avonden per week naar school om haar getuigschrift te kunnen halen, zodat ze nog naar de middelbare school kan en later wel journalist of ontdekkingsreiziger kan worden.

Clara’s moeder ontvangt nog een brief van oom Marcus, hij heeft besloten om met zijn Surinaamse vrouw en drie kinderen in Amsterdam te komen wonen. Ze ziet ontzettend uit naar hun komst en alle verhalen die zij over Suriname te vertellen hebben. Als oom Marcus en zijn gezin enkele weken later, na een lange reis in Amsterdam aankomen, merken ze dat ze vanwege hun huidskleur nog niet geaccepteerd worden.

De dag van de bruiloft van Clara’s moeder en Rinus komt snel naderbij. Clara heeft een plannetje waarmee ze haar moeder wil verrassen. Zal dat plannetje slagen …?

Mijn mening

Waar deel 2 feilloos aansluit op deel 1, sluit deel 3 Clara zet door feilloos aan op deel 2. Het verhaal gaat door waar deel 2 geëindigd was, en dat is zeer prettig. Clara is een meisje dat je direct in je hart, samen met het gezin waarin ze uitkomt. Na heel wat tegenslagen te hebben moeten verwerken, wordt het toch eens tijd dat ze wat betere tijden mee gaat maken en dat ze kan doen wat ze graag zou willen.

Clara is een meisje dat opkomt voor de rechten van het meisje, de vrouw. Vrouwen kunnen immers toch ook de dingen die mannen doen? Dat eigenzinnige en eigenwijze karakter wordt heel sterk neergezet. Daarnaast is ze ook heel lief en zachtaardig, en ook wel eens brutaal. Ze is gewoon een meisje net als elk ander meisje. De boeken zijn daardoor heel realistisch. Het is niet mooier dan dat het daadwerkelijk is, maar het daarentegen geen zwaar boek.

In Clara zet door leren kinderen veel over de geschiedenis van die tijd, hoe het leven er in die tijd uit zag. Deze boeken zijn niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, ook voor volwassenen zijn het zeer mooie boeken om te lezen.

Ik heb genoten van de boeken over Clara. De trilogie is nu afgelopen en ook mooi afgerond. Toch vind ik het jammer dat het nu uit is en dat ik afscheid moet nemen van Clara, ik had nog veel meer over haar willen lezen. Ik hoop dat Pieter en Tiny vooral door blijven schrijven en nog eens met zo’n fantastische serie komt!

Productinformatie

Titel: Clara zet door
Auteurs: Pieter Feller en Tiny Fisscher
Illustrator: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-65-1

Clara zet door Pieter Feller en Tiny Fisscher


Lees ook: Recensie: Missie Manhattan – Barbara Fuchs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *