Recensie: De fatale uitweg | Sietske Scholten

De fatale uitweg; literaire thriller van Sietske Scholten | Blogroman

Met in haar hoofd slechts een verhaallijn plaatste auteur Sietske Scholten op 18 januari 2015 het eerste hoofdstuk van haar debuutthriller ‘de fatale uitweg‘ op haar blog. Dagelijks volgde er een nieuw hoofdstuk en zo groeide deze literaire thriller tot een prachtige boek. In deze blog vertel ik waar het boek over gaat en wat ik ervan vindt.

De fatale uitweg

Als Annemijn onderweg is naar huis komt ze in een file terecht als gevolg van een ongeluk. Als ze ziet wie het slachtoffer van het ongeluk is, staat haar leven volledig op z’n kop. Degene dit het ongeluk heeft veroorzaakt is doorgereden. Dit ongeluk zet niet alleen haar leven op z’n kop, het roept ook heel veel vragen op. Annemijn blikt terug op haar leven.


Naar het begin

Annemijn is nog jong als ze verkering krijgt met Wouter. Maar als ze Pieter, de broer van Wouter, ontmoet wordt ze op slag verliefd op hem en dat is wederzijds. De jaren daarna zijn ze veel bij elkaar en op een dag heeft Pieter een verrassing; hij heeft een huis gekocht voor hen samen en ze verhuizen snel. Annemijn, die op dat moment nog student is, verliest zo haar studentenwereldje en haar vriendinnen.

Als Annemijn vragen gaat stellen aan Pieter, ze wil weten waar Pieter het geld vandaan heeft om zo’n groot huis te kopen, verandert Pieter in iemand die ze nog niet eerder gezien heeft. Als ook nog blijkt dat ze zwanger is, verandert haar leven volledig. Wil ze dit leven wel? Nu al, op haar tweeëntwintigste, terwijl ze nog student is? En waarom vindt Pieter dat ze moet stoppen met studeren, niet mag werken en alleen moeder mag zijn?

Annemijn en Pieter stappen nog voor de bevalling zich aandient in het huwelijksbootje. Niet veel later wordt dochter Marabel geboren en beiden zijn ze trotse ouders. Vier jaar later is ze weer zwanger en wordt zoon Mees geboren.

Hoogtepunten en dieptepunten

Het huwelijk kent hoogtepunten, maar ook dieptepunten. Momenten vol liefde, maar ook momenten van diepe twijfel. Het lijkt alsof Pieter wat te verbergen heeft, al heeft Annemijn geen idee wat. Ze schakelt de hulp van Wouter in, hij is meer thuis in cijfertjes en hij belooft alles tot op de bodem uit te zoeken. Het contact met Wouter zorgt ervoor dat ze heen en weer geslingerd wordt tussen haar liefde voor Pieter en haar liefde voor Wouter. Heen en weer geslingerd tussen haar hart en haar verstand.

Enige tijd later heeft Wouter in de administratie ontdekt wat Pieter te verbergen heeft. Hij maakt een afspraak met Annemijn. Als Annemijn na deze afspraak naar huis rijdt, komt ze in de file terecht als gevolg van een ongeluk. Als ze ziet wie het slachtoffer is geworden van het ongeluk, staat haar leven volledig op z’n kop. Van de dader ontbreekt elk spoor.

Slechts een enkele dag later doet Annemijn een verschrikkelijke ontdekking en weet ze wie de schuldige van het ongeluk is. En dat heeft fatale gevolgen.

Lees ook: Recensie: De schaduw van Elvira | Sietske Scholten

Mijn mening

Hoewel ‘de fatale uitweg’ haar eerste thriller is, is dit niet het eerste boek dat ik van Sietske Scholten gelezen heb. Net als haar andere thrillers is dit ook weer een boek dat je helemaal in beslag neemt en wat je snel wilt uitlezen als je er eenmaal in begonnen bent.

Wat ik zo fijn vind aan de boeken van Sietske is dat het verhaal heel realistisch is. Ja, natuurlijk is het een thriller en zijn de gebeurtenissen dramatisch. En nee, dit wil niemand meemaken, maar het is wel een verhaal wat daadwerkelijk zo zou kunnen gebeuren en daardoor word je zo meegezogen in het verhaal dat je al vanaf de eerste bladzijde wilt lezen hoe het afloopt.

Fijne en vlotte schrijfstijl

De schrijfstijl is prettig, de hoofdstukken zijn kort. De gebeurtenissen volgen elkaar in raptempo op. Het is vlot geschreven. In dit boek vind ik dat het soms weleens té snel gaat. Het is niet echt een superdik boek, maar het beslaat wel ongeveer 17 jaar van een mensenleven. De hoofdstukken hadden soms wel iets vloeiender in elkaar over mogen lopen.

Aan het eind van het boek komt de terugblik en het heden heel dicht bij elkaar. Daardoor was het soms eventjes niet helemaal duidelijk of het nu om een terugblik ging, of dat je weer in het heden bent belandt en moest is soms eventjes teruglezen.

Al met al; ook dit boek is weer een fantastisch boek van Sietske. Recent is er weer een nieuw boek uitgekomen, Odins lot. Natuurlijk ben ik super benieuwd naar dit boek!

Productinformatie

Titel: De fatale uitweg
Auteur: Sietske Scholten
ISBN: 97-894-92270-00-9
Uitgeverij: Blogroman

De fatale uitweg van Sietske Scholten

Lees ook: Recensie: Zoek mij niet | Sietske Scholten
Lees ook: Recensie: De schaduw van Elvira | Sietske Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *