Uitje met kinderen: PIT Veiligheidsmuseum | Almere

PIT Veiligheidsmuseum Almere

Afgelopen zondag hebben we weer een keer gebruik gemaakt van onze museumkaarten. Toen we een paar maanden geleden onze museumkaarten hebben aangeschaft, hebben we ook een lijstje gemaakt met musea dat we zeker zouden willen gaan bezoeken. Op het lijstje staat ook het PIT veiligheidsmuseum in Almere en daar zijn we zondag naartoe geweest. En nog een leuk feitje. We hebben nu 4 verschillende musea bezocht met onze museumkaart en we zijn daarmee nu uit de kosten. Onze museumkaarten zijn nog tot juni 2021 geldig, dus vanaf nu kunnen we als het ware gratis musea bezoeken.

PIT Veiligheidsmuseum

Brandweer, ambulance en politie; in het PIT veiligheidsmuseum ontdek je het heden, het verleden en de toekomst van hulpdiensten, door middel van een bijzondere collectie en interactieve games.

Het museum heeft een vaste tentoonstelling van 750 collectiestukken die samen het verhaal van de hulpdiensten vertellen. Voor kinderen van 4-6 jaar is er een speurtocht in het thema Paw Patrol ontwikkeld en samen met de pups leren kinderen al spelenderwijs over het werk van de brandweer, politie en ambulance. Kinderen van 6-12 jaar komen van alles te weten over de voertuigen van de brandweer, politie en ambulance met de 112 voertuigenspeurtocht.

Daarnaast kunnen kinderen in het museum een heus skelterrijbewijs halen.

Bezoek aan het museum

Vanwege de coronamaatmaatregelen is een bezoek aan het museum alleen mogelijk als je van tevoren via de website een tijdslot gereserveerd hebt. Er zijn per dag twee blokken te reserveren. Het eerste blok is in de ochtend van 11:00 tot 13:00 uur en het tweede blok is in de middag van 13:00 tot 15:00 uur.

In de ambulance in het PIT Veiligheidsmuseum

Mijn mening

Het museum en de maatregelen

Allereerst over het PIT museum in tijdens van Corona. Zoals hierboven beschreven reserveer je een tijdsblok van 2 uur. Het lijkt heel kort, maar het museum is niet zo heel groot en is in 2 uur heel goed te bezoeken. Verder kun je in het museum nog steeds veel zien en doen. Alleen mogen kinderen normaal gesproken verkleden in kleding van één van de hulpdiensten, dat was nu niet mogelijk. Ook had ik het idee dat er enkele interactie games uitgeschakeld waren. Verder is de garderobe buiten gebruik en mag je er niet eten en drinken.

Door het hele museum heen stonden flessen met handgel. De speurtochten kon je gewoon doen, en kinderen konden ook hun skelterrijbewijs halen. Afgelopen zondagmiddag was het absoluut niet druk. Er liepen denk ik een stuk of 8 gezinnen rond in het museum, ruimte genoeg om je vrij te kunnen bewegen en alles te kunnen zien.

Spreekt tot de verbeelding

Je merkt het meteen aan de kinderen als je het museum binnenstapt; brandweer, politie en ambulance spreekt tot de verbeelding. Ook Paw Patrol is een van de meest geliefde films van allebei de kinderen. Dubbel zo leuk dus.

Elin kreeg bij de ingang een speurtocht voor kinderen vanaf 6 jaar en Joas kreeg de Paw Patrol speurtocht. Dat was natuurlijk niet naar Elins zin, ze wilde ook een Paw Patrol speurtocht. Elin is weer terug naar de kassa gegaan en heeft daar de Paw Patrol speurtocht gevraagd en zo heeft Elin gewoon maar allebei de speurtochten gedaan.

Het museum is heel mooi opgezet met allerlei voertuigen van toen en nu. Sommige voertuigen mocht je ook gewoon in zodat je binnenin kunt kijken. Door middel van bordjes stond heel duidelijk aangegeven of je er wel of niet in mocht. Bij de ambulance was een ketting voor en mocht je dus eigenlijk niet in. Hoe leuk is het dan als een medewerker de ketting los haalt, je naar binnen mag en je van alles laat zien en vertelt. Dat is dan weer het voordeel als het niet zo druk is.

Lees ook: Uitje met kinderen; het gevangenismuseum te Veenhuizen

Weinig echt te doen

Er was zeker nog wel wat te doen in het museum. Toch had ik het idee dat het doe-gehalte (momenteel) niet heel hoog was voor de allerjongsten. Vele interactie schermen waren toch meer bedoeld voor ouderen en oudere kinderen. De speurtocht was voornamelijk het beantwoorden van vragen door goed te kijken. Wat dat aan gaat valt er voor het museum zeker nog wat winst te behalen, door meer echte doe-opdrachten aan te brengen. Het behalen van het skelterrijbewijs was natuurlijk wel helemaal hot.

Het museum is klein en overzichtelijk. In 1,5 à 2 uur heb je het dan ook gezien. Voor jonge kinderen is dat lang genoeg. Wij, en ook de kinderen, hebben genoten van het museum. Waar we bij andere musea zeggen; ‘daar gaan we binnenkort nog eens naartoe’, zeggen we dat van dit museum niet. Een keer bezoeken is beslist de moeite waard, maar dan heb je het ook echt gezien.

Op de motor in het PIT Veiligheidsmuseum

Informatie

PIT Veiligheidmuseum
Schipperplein 4
1315 SB Almere
Ga naar de website voor meer informatie

Lees ook: Uitje met kinderen: Museon | Den Haag
Lees ook: Uitje met kinderen: Archeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *