Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 4 t/m 5 jaar

Speelgoed van het Jaar verkiezing 2020 - Leeftijdscategorie 4 t/m 5 jaar

Vorige week heb ik je in een blog laten zien welk speelgoed genomineerd is in de leeftijdscategorie 0 t/m 3 jaar. Vandaag laat ik je zien wel speelgoed genomineerd is in de leeftijdscategorie 4 t/m 5 jaar voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2020. En omdat Joas 4 jaar is, heb ik hem het genomineerde speelgoed laten zien en gevraagd wat hij nu graag zou willen hebben. Na flink wat twijfel, was zijn eindconclusie voor mij toch een verrassende.

Over deze leeftijdsgroep

Kleuters; als ze 4 jaar zijn gaan ze naar school. Een walhalla aan nieuw speelgoed, hoeken om rollenspellen in te spelen, bouwmaterialen, leerspellen, een groot plein om buiten te spelen en de grove motoriek te ontwikkelen, en nog veel meer dan dat. Er gaat weer een stukje meer wereld voor ze open.

Kleuters gaan vanaf deze leeftijd meer en meer samenspelen in plaats van naast elkaar spelen. Ze spelen vadertje en moedertje, politie en boefje, maar ook de kapper, de dokter of de tandarts zijn leuke thema’s om als rollenspel te spelen. Kleuters hebben vaak nog een grote en rijke fantasie en daar wordt door speelgoedfabrikanten aan tegemoet gekomen. Ook kun je met kleuters al eenvoudige spelletjes spelen en zo leren ze omgaan met winnen en verliezen.

Genomineerd speelgoed in de categorie 4 t/m 5 jaar

In de leeftijdscategorie 4 t/m 5 jaar zijn een viertal items genomineerd:

  • Ik leer symmetrie – Jumbo
  • PAW Patrol Ultimate Police Cruiser – Spin Master
  • Louis Liaan – Megableu
  • Jaak en de Bonenstaak – SmartGames

Ik leer symmetrie – Jumbo

Met ‘Ik leer Symmetrie’ leren kinderen spelenderwijs de basisprincipes van symmetrie. Maak de afbeelding na die je op de kaart ziet, door de vormpjes op de juiste manier neer te leggen. Ontdek het magische effect van de spiegel en zie hoe de volledige figuur verschijnt. De oplossing staat aan de achterzijde van de kaart, zodat de kinderen zelfstandig kunnen spelen en leren. Het spel bevat 40 kaarten met opdrachten op 4 niveaus. Alles netjes opgeborgen in een handige koffer.

Speelgoed van het Jaar 2020; ik leer symmetrie - categorie 4 t/m 5 jaar

PAW Patrol Ultimate Police Cruiser – Spin Master

Ga op de ultieme missie met Chase en zijn Ultimate Rescue Police Cruiser. De politiewagen bevat ruimte voor zes pups, een schietsysteem, een redding haak en zelfs een mini-politiemotor. Plaats Chase in de bestuurdersstoel en red Avonturenbaai. Druk op de badge om de knipperende lichten te activeren en opwindende geluidseffecten te horen. Heeft Chase een probleem gespot? Duw op de rode knop, activeer het schietsysteem en jaag het obstakel uit de weg met een tennisbal. Ben jij klaar voor de ultieme redding? Start met Chase en zijn PAW Patrol Ultimate Rescue Police Cruiser. Speel de verhalen na of bedenk zelf een super spannend reddingsverhaal!

Speelgoed van het Jaar 4 t/m 5 jaar; Paw Patrol Ultimate Police Cruiser

Louis Liaan – Megableu

Hang voorzichtig fruit en vriendjes aan de orang-oetan, maar zorg ervoor dat hij niet alles in het rond slingert! De speler die erin is geslaagd om als laatste een oerwoudvriendje of stuk fruit aan Louis te hangen zonder hem te laten springen, is de winnaar! Doe je beste orang-oetandansje om het te vieren!

Speelgoed van het Jaar 2020 categorie 4 t/m 5 jaar. Louis Liaan

Jaak en de Bonenstaak – SmartGames

Er was eens… Ontdek de magie van dit sprookje met dit “bewegende” puzzelspel voor jonge kinderen. Kan jij Jaak helpen om de bonenstaak te beklimmen en het kasteel in de wolken te bereiken? Laat de puzzelstukken één voor één op de juiste plaats vallen zodat de tekening overeenkomt met de opdracht? Opgelet! De puzzelstukken kantelen terwijl ze naar beneden vallen. Jaak en de Bonenstaak bevat 60 opdrachten en een prachtig prentenboek met het originele sprookje in een eigentijds jasje.

Speelgoed van het Jaar 4 t/m 5 jaar; Jaak en de Bonenstaak Smartgames

Onze mening

Ja, ik snap wel dat deze sets genomineerd zijn. ‘Ik leer symmetrie’ ziet er leuk uit en leerzaam uit. Opdrachten op verschillende niveaus zorgt ervoor dat kinderen uitgedaagd blijven en er best een poos mee kunnen doen. Een meeneemkoffer is handig, zo is deze set altijd mee te nemen naar plekken waar kinderen lang moeten wachten of waar weinig speelgoed is. Wat ik mij nog wel afvraag is of de vormpjes magnetisch zijn, dat zou ik wel een pré vinden. Leuk dat kinderen zelf hun werk kunnen controleren aan de hand van een spiegeltje.

Paw Patrol, veel kinderen kennen het van de films en een speelset spreekt tot de verbeelding en nodigt uit om samen te spelen. De set ziet er superleuk en herkenbaar uit.

Louis Liaan lijkt mij een supergrappig spel voor kinderen. Ik ken het niet, maar ik vermoed dat kinderen goed hun motoriek en behendigheid mee leren oefenen. Daarnaast is het natuurlijk supergrappig als de aap alle onderdelen in het rond gaat slingeren.

En de SmartGames? Ik ben sowieso fan van SmartGames, we hebben er zeker wel een stuk of 15 in huis en ze worden er met enige regelmaat door de kinderen bij gepakt. Ook online werd is er in Corono-thuisblijfperiode flink wat SmartGames gespeeld door beide kinderen. Deze specifieke set ken ik niet, maar heb er alle vertrouwen in dat ook deze een leuk en behoorlijke uitdagend denkspel is. Al geven ervaringen uit het verleden natuurlijk geen garanties voor de toekomst 😉

Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 0 t/m 3 jaar

Waar zouden wij op stemmen

Juist de mening van de kinderen doet ertoe bij de verkiezing Speelgoed van het Jaar. Daarom riep ik allebei de kinderen bij mij en liet ze het genomineerde speelgoed zien. Joas is 4 jaar, dus precies zijn leeftijdscategorie. Maar met zoveel mooi speelgoed sloeg de twijfel bij hem toe. Als fan van de films van Paw Patrol is een heuse Police Cruiser natuurlijk fantastisch. Maar de aap sprak toch ook wel tot de verbeelding. Uiteindelijk koos hij toch voor Louis Liaan als leukste speelgoed. Na wel heel wat tussen die twee heen en weer getwijfeld te hebben. Over ‘Ik leer symmetrie’ was hij duidelijk, dat leek hem gewoon niet leuk. En SmartGames? Die hebben we er al zoveel en bovendien kun je SmartGames ook op de laptop spelen. Aldus Joas.

Elin koos sneller. Heel snel zelfs. Ook zij is fan van Paw Patrol en koos dan ook direct voor de Paw Patrol Ultimate Police Cruiser. Zonder twijfel.

En ik; ik kies toch echt voor de SmartGames als leukste set. De denkspellen van SmartGames zijn nu eenmaal stuk voor stuk superleuk en leerzaam. Het daagt uit tot nadenken, puzzelen en doorzetten. Ik ban absoluut fan!

Stemmen kan vanaf 9 september.
Waar zou jij op stemmen?

Lees ook: Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames
Lees ook: SmartGames; Logisch puzzelplezier voor de hele familie

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.