Van Godijn Publishing ontving ik een Godijntje, een mini-roman in een handig zakformaatje. Perfect dus om in mijn tas te stoppen en mee te nemen op vakantie. Tijdens de vakantie las ik op een idyllische plek met een prachtig uitzicht op de bergen dit stormachtige boekje met als titel De storm van 2020.
Bericht van de KNMI over storm Ciara
Op zondag 9 februari trok storm Ciara over Nederland. Voor deze storm werd code oranje uitgegeven door het KNMI. De hoogste windstoot werd gemeten op de Waddeneilanden: 129 kilometer per uur op Vlieland. Het was voor het eerst dat een storm in Nederland een naam kreeg.
Windstoten
De storm trok via Schotland naar het zuiden van Noorwegen. Het behorende windveld zorgde voor (zeer) zware windstoten in Nederland op zondagmiddag – en avond. In de kustprovincies werden windstoten van circa 120 kilometer per uur gemeten. Ook in het binnenland werden er forse windstoten geregistreerd, bijvoorbeeld 99 kilometer per uur in Maastricht. In Overijssel werd de laagste maximale windstoot genoteerd (Heino, 84 kilometer per uur).
Naamgeving
Het is voor het eerst dat een storm in Nederland een naam kreeg. Stormen krijgen sinds vorig jaar een naam als het KNMI een code oranje of code rood voor windstoten uitgeeft. Het KNMI werkt samen met de Britse en Ierse weerdiensten in de naamgeving van stormen, omdat in ons land stormen meestal uit het westen komen. De naam Ciara is een keuze van de Ierse weerdienst geweest.
De storm van 2020
De zee slaat tegen de golfbrekers, de wind giert door de huizen. In 2020 wordt het Waddeneiland Vlieland geteisterd door een storm met windstoten tot wel 130 km per uur. De veerdienst vaart niet meer, het eiland is van het vaste land afgesloten. De stormachtige verhalen in deze bundel nemen de lezer mee naar een donker Vlieland; door de onweerswolken of door het duister in de mens. Niet elke storm gaat gepaard met windstoten en regenhozen, sommigen sluimeren aan de oppervlakte.
Auteurs
- Frans van der Eem
- Debora Degreef
- Lucy Neetens
- Liesbeth Jochemsen
- Anita Kok
- Nelleke Langendoen
- Annemarie Snels
- Ankie Wijbenga
- Martin de Brouwer
- Elly Godijn
Lees ook: Recensie: Jouw spel, mijn regels | Alice Bakker
Mijn mening
Het is hoogzomer als wij op vakantie zijn in Oostenrijk. De warmte brengt ons op een dag naar een speeltuin met daarbij een zwemplas. We zoeken bij de speeltuin een plek in de schaduw om daar ons picknickkleed neer te leggen. Schaduw was er nauwelijks te vinden, maar het plekje bij die ene boom die de speeltuin rijk was, was nog vrij. De kinderen konden zich prima vermaken in de speeltuin en in het zand bij het water. En ik? Ik streek neer op het picknickkleed en ik pakte het kleine boekje in handig zakformaat met als titel De storm van 2020 erbij. Wat een contrast! Vijf maanden geleden een heftige storm met windstoten van maar liefst 130 km en nu 30 graden en de zon die uitbundig schijnt. Geen wolkje aan de lucht te zien.
De storm van 2020 is een klein handig boekje in zakformaat, ideaal dus om mee te nemen naar een plek als een speeltuin. Het is een dun boekje dat je in een paar uurtjes uit kunt lezen. Dat heb ik die dag dan ook op mijn picknickkleedje gedaan, terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen waren.
Het kleine boekje bevat 10 korte verhalen van 10 verschillende auteurs. Voor mij bekende, maar voornamelijk ook onbekende auteurs (voor mij dan). Ik vond het een heerlijk stormachtig boekje om te lezen. Niet alle verhalen spraken mij evenveel aan, maar er zaten beslist pareltjes tussen. Thrillerverhalen, verhalen gebaseerd op een Vlielandse legende, verhalen die je meenemen naar het verleden, maar ook naar de toekomst. Vind je het ook heerlijk om korte verhalen te lezen? Dan is dit boekje zeker een aanrader!
Productinformatie
Titel: De storm van 2020
Auteurs: Frans van der Eem, Debora Degreef, Lucy Neetens, Liesbeth Jochemsen, Anita Kok, Nelleke Langendoen, Annemarie Snels, Ankie Wijbenga, Martin de Brouwer en Elly Godijn
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93157-54-5
Aantal bladzijdes: 120

Lees ook: Recensie: Juf Zebrahoed | Lieve van den Berg
Lees ook: Recensie: Paal 15 | 15 schrijvers, 15 waddenverhalen