Recensie: Jouw spel, mijn regels | Alice Bakker

Recensie Jouw spel, mijn regels van Alice Bakker Godijn Publishing

Voor Alice Bakker is ‘Jouw spel, mijn regels’ haar derde Young Adult. Eerder verscheen bij Godijn Publishing al ‘Slapen doen we morgen weer’ en ‘Ze zien mij niet’. Alle drie de boeken zijn geschikt voor jongeren van 13 jaar en ouder. En ook gewoon geschikt en leuk voor volwassenen. Ik vertel je in deze blog meer over het boek Jouw spel, mijn regels.

Jouw spel, mijn regels

Milou moet van school een maatschappelijke stage volgen. Haar oom Paul weet wel iets en koppelt haar aan zijn vriend Richard die kinderkampen op Vlieland organiseert. Milou wordt meteen aangenomen, maar tijdens het gesprek heeft Milou al haar twijfels over Richard. Is het wel te vertrouwen? Het wordt vast de stomste stage ooit! Ze heeft er helemaal geen zin in! Maar ja, het moet nu eenmaal en drie dagen zijn vast zo voorbij.

Eenmaal op Vlieland ontmoet ze daar Joyce. Joyce, de dochter van Richard, zal samen met Milou de kinderkamp begeleiden. Allebei 11 kinderen. Kan dan wel? Zijn deze twee meiden niet veel te jong? Sommige ouders hebben zo hun twijfels.

Het gaat Milou beter af dan ze van tevoren dacht. Ze weet leuke spelletjes te bedenken en de kinderen zijn enthousiast en hebben het naar hun zin. Met Joyce klikt het ook goed, alhoewel, soms kan ze erg bot uit de hoek komen. Maar als er een elfjarig kind verdwijnt, dan wordt de schuld bij Milou in de schoenen geschoven. Gelukkig komt haar vader, haar moeder en oom Paul naar Vlie om haar bij te staan. Maar zij blijken niet de enige bekenden op Vlieland te zijn. Het lijkt er wel een reünie en oude wonden worden opengereten. En dan blijkt dat niet alleen Joyce een gemeen spel speelt …

Lees ook: Recensie: Blijf nog even | Marloes Otten

Mijn mening

Milou, Joyce, Paul, Richard, Frank, Leon, Carin, Wilma, Nellie, Ankie, … Dit zijn zomaar een aantal hoofdpersonen uit het boek. En met zoveel hoofdpersonen werd het zo af en toe toch best even ingewikkeld. Wie is nu wie en welke rol speelt deze persoon in het verhaal?

Elk hoofdstuk wordt afwisselend vanuit een ander persoon verteld, meestal Milou, maar ook de andere hoofdpersonen willen zo hun eigen zegje doen, hun eigen gedachten uitspreken. En veel van deze personen lijken wel een gemeen spel te willen spelen, maar tijdens het lezen kun jij daar nu net niet je vinger achter krijgen. Wat gebeurt er nu precies? En waarom doet iemand dit? Wie zit er nu precies achter de verdwijning van de elfjarige Vince. Waarom hebben een aantal personen het op Milou voorzien? Wat heeft zich in het verleden afgespeeld, welke wonden moeten nu weer opengehaald worden om voor eens en altijd gehecht te worden? Wat is de waarheid? Allemaal vragen die een voor een voorbijkomen en waar je in de laatste hoofdstukken antwoord op krijgt.

Hoewel ik al deze even personen moest leren kennen – wie was nu ook alweer wie? – is het boek wel spannend van begin tot eind. Er zijn genoeg verdachten in het verhaal, maar wie speelt er nu daadwerkelijk vals spel? Het boek leest prettig, de afstand tussen de regels is ruim waardoor je fijn door kunt lezen. Daardoor is het boek ook geschikt voor jongeren die moeite hebben met lezen.

Productinformatie

Titel: Jouw spel, mijn regels
Auteur: Alice Bakker
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93157-25-5
Verschijningsdatum: 25 januari 2020
Aantal bladzijdes: 216

Lees ook: Recensie: Het roer om – Barbara Fuchs
Lees ook: Recensie: Blauw Gras | Elly Godijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *