Recensie: De Orchideeëntuin / Terug naar Wharton Park | Lucinda Riley

De Orchideeëntuin van Lucinda Riley

Tijdens mijn vakantie las ik weer een heerlijk dik boek van Lucinda Riley, Terug naar Wharton Park. Dit boek is een van de eerste boeken van Lucinda Riley en dat merk je wel. Het is zeker niet haar beste werk, maar al met al toch een boek wat je snel wilt uitlezen. Nog niet zo lang gelede is het boek opnieuw uitgegeven onder de naam De Orchideeëntuin.

De Orchideeëntuin | Terug naar Wharton Park

Als kind bracht Julia veel tijd door op het landgoed van Wharton Park, bij haar opa en oma. Haar lievelingsplek was de kas waar haar opa exotische orchideeën verzorgde. Na een tijd in Frankrijk gewoond te hebben heeft het noodlot Julia weer teruggebracht naar Engeland en ze verblijft daar in een klein tochtig huisje in de buurt van Wharton Park. Het landgoed is inmiddels geërfd door Kit Crawford en moet nodig gerenoveerd worden. Maar het geld ontbreekt en de schulden zijn hoog. Op het landgoed komt een oud dagboek boven water dat mogelijk van de opa van Julia is geweest en zo komt Julia in contact met Kit. Het brengt haar terug naar Wharton Park.
Met het dagboek gaat Julia naar haar oma Elsie. Oma Elsie vertelt haar een verborgen familiegeheim.

Terug naar het verleden

Vlak voor de tweede wereldoorlog begint trouwt Harry met Olivia. Hun geluk is maar voor korte duur, Harry wordt tijdens de oorlog gestationeerd in Thailand. Daar brengt hij 3,5 jaar in een gevangenis door. Na de bevrijding kan Harry nog niet meteen terug naar Engeland, hij is flink ziek en verblijft nog een poosje in een hotel in Bangkok. Daar ontmoet hij de Thaise Lidia en zij brengt hem volledig in verwarring. Zal Harry zijn hart volgen of zijn verstand achterna gaan?

Julia

En klein jaartje nadat het noodlot heeft toegeslagen heeft Julia haar leven weer enigszins op de rit en heeft het geluk opnieuw gevonden. Ze gaat nog even terug naar Frankrijk om daar die periode in haar leven af te sluiten. Maar dan staat ze ineens oog in oog met een oude bekende die haar leven volledig op z’n kop zet. Om zichzelf wat rust te gunnen en alles een plekje te geven, pakt Julia het vliegtuig naar Thailand, om op zoek te gaan naar Lidia, die inmiddels een jaar of 80 is. Zou ze nog in leven zijn? Zal ze daar antwoorden op haar vragen krijgen?
Als plotseling Kit voor haar neus staat in Thailand, weet Julia waar ze echt thuishoort.

Lees ook: Recensie: Het Italiaanse meisje | Lucinda Riley

Mijn mening

Zonder meer een prachtig boek. Maar ga je het vergelijken met de andere boeken van Lucinda Riley, dan is dit boek toch echt één van de mindere. Romantiek staat in dit boek wel erg hoog in het vaandel en daardoor soms iets te zoetsappig. Een aantal dingetjes – ik ga ze niet noemen, want dan ga ik spoilers verraden – lijken niet helemaal te kloppen met de lijn van het verhaal.

De opbouw van het boek is wat je gewend bent van Lucinda Riley. Het verhaal speelt zich af in het heden en wordt afgewisseld met het verhaal over de (over)grootouders tientallen jaren terug. Op deze manier wordt familiegeschiedenis stukje bij beetje helder en komt het mooi samen tot een einde. Bewonderenswaardig aan de boeken van Lucinda is dat het altijd weer tot een heel mooi einde komt. Je kunt aan het eind van het boek dan ook prima het boek dichtslaan omdat het echt uit is. Het verhaal is af. En dat vind ik zelf altijd prettig.

Nu zijn Engelse landgoederen en studenten-bals met prachtige jurken niet helemaal een thema waar ik wat mee heb en graag over lees, maar voor een keertje was het prima zo en oké om te lezen. En toen ik eenmaal goed in het verhaal zat, wilde ik ook niet meer stoppen met lezen.

Productinformatie

Titel: Terug naar Wharton Park | De Orchideeëntuin
Auteur: Lucinda Riley
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 978-94-01612-81-4

Wat vind jij van het boek De Orchideeëntuin?

Lees ook: Recensie: De lavendeltuin | Lucinda Riley
Lees ook: Recensie: De nachtroos | Lucinda Riley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *