Review: Plug & Play Puzzler | SmartGames

SmartGames Plug & Play Puzzler

Joas is enorm fan van alle spellen met vierkantjes, de tetris-achtige spelletjes. Aan inzicht ontbreekt het hem niet, hij is er behoorlijk goed in. Laatst ontving ik van SmartGames het spel Cube Duel, ook een spel met vierkantjes, tetris-figuurtjes. Echter, de leeftijdsadvies van dit spel is 10 jaar en dat is Joas nog lang niet. Niet dat het advies hem ervan weerhoudt om ermee aan de slag te gaan hoor. Samen en met een paar kleine aanpassingen komen we een heel eind. En anders maakt hij er wel zijn eigen spel van. Een zoektocht op internet bracht mij bij een ander vierkantjes-denkspel van SmartGames, de Plug & Play Puzzler. Het leeftijdsadvies is 6 jaar en dat komt veel meer in de richting van Joas’ leeftijd. In ieder geval wel als het gaat om zijn denkniveau qua denkspellen.

Plug & Play Puzzler | SmartGames

Inhoud

  • Een wit frame van 4x4x4 vierkantje met ‘gaten’
  • 8 puzzelstukjes waarmee je de ‘gaten’ in het witte frame kunt vullen
  • Opdrachtenboekje met 48 opdrachten, oplopend in moeilijkheidsgraad
  • De oplossingen

Spelregels

De opdracht toont één zijde van een complete kubus. De witte vierkantjes van het frame, en de gekleurde vierkantjes van de puzzelstukjes.

Vervolgens draai je – aan de hand van de opdracht – het witte frame op zo’n manier dat je de goede zijde boven hebt. Dat op zich is soms al een uitdaging. Vervolgens kunt je aan de hand van de afbeelding die je ziet bij de opdracht een aantal gekleurde puzzelstukjes in het frame plaatsen, op zo’n manier dat er geen stukje uitsteekt.

Nu heb je één zijde af, de zijde die je ziet bij de opdracht in het opdrachtenboekje. Je hebt nog een aantal puzzelstukjes over die je vervolgens in het frame moet plaatsen om de kubus helemaal compleet te krijgen. Er is slechts één oplossing mogelijk. Succes!

Lees ook: Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames

Plug & Play Puzzler van SmartGames

Mijn mening

Wat heb je weinig nodig om veel puzzelplezier te beleven. Een wit frame van 4 bij 4 bij 4 vierkantjes, een aantal puzzelstukjes, een opdrachtenboekje en slechts 7 euro. Het staat voor urenlang puzzelplezier. Het lijkt zo eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Er is behoorlijk wat inzicht nodig om een opdracht te voltooien. Ja, de eerste opdrachten in het boekje gaan nog wel, maar hoe verder je komt, hoe moeilijker het wordt.

Met dit denkspel worden een aantal cognitieve vaardigheden gestimuleerd; ruimtelijk inzicht, probleemoplossend denken en concentratie. En die vaardigheden heb je dan ook wel nodig om een opdracht te kunnen voltooien. Vooral het ruimtelijk inzicht vond ik zelf nog wel een dingetje. De eerste uitdaging begint al om de juiste zijde van het witte frame te zoeken. En dan heb je nog niet eens een puzzelstukje erin geplugd.

Beide kinderen hebben best al wel een aantal opdrachten gemaakt. We hebben de eerste opdracht samen gedaan zodat ze het principe van dit denkspel leren. Maar omdat de spelregels op zich heel eenvoudig zijn, is het snel geleerd. De uitvoering is lastiger.

Het leeftijdsadvies is 6 jaar en dat is prima. Joas is 4 en loopt wat voor wat betreft inzicht en uitdagende denkspellen, het lukt hem goed om deze puzzel te maken. Elin is 6 jaar, je merkt dat zij de spelregels net ietsje sneller doorheeft dan Joas, maar haar ontbreekt het weer ietsje meer aan doorzettingsvermogen als ze niet snel genoeg tot een oplossing komt! Ook voor haar is dit spel goed op haar niveau.

Een klein nadeeltje

Om toch één klein nadeeltje te noemen; de vingertjes van mijn 4-jarige vinden het soms nog lastig om het eerste gekleurde blokje weer uit het frame te halen. Daar is wat handigheid en kracht voor nodig. Als eenmaal het eerste puzzelstukje eruit is, dan gaat de rest makkelijker.

Dit spel kost slechts 7 euro, daarmee is het ook een leuk en leerzaam cadeautje voor bijvoorbeeld een verjaardag of kinderfeestje. Maar ook is het een leuk cadeautje voor tussendoor, bijvoorbeeld voor het behalen van een zwemdiploma, of voor een rapport.

Productinformatie

Titel: Plug & Play Puzzler
Uitgeverij: SmartGames
Leeftijd: 6+
Aantal speler: 1

Plug & Play Puzzler van SmartGames

Lees ook: Review: Colour Code | SmartGames
Lees ook: Review: Colour Catch | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *