Review: Louis Liaan | Megableu

Louis Liaan van Megableu; Speelgoed van het Jaar 2020

De Verkiezing Speelgoed van het Jaar wordt georganiseerd om de consumenten een handvat te geven bij het maken van een keuze van het aanbod aan speelgoed en (gezelschaps)spellen. Het aanbod aan speelgoed is heel groot en dan is het handig als een verkiezing je helpt bij de keuze voor kwalitatief goed en verantwoord speelgoed. Van Megableu ontving ik het spel Louis Liaan. Dit spel is genomineerd in de categorie 4 t/m 5 jaar. In dit artikel vertel ik je meer over dit hilarische spel.

Louis Liaan

Inhoud

  • orang-oetan
  • 2 palmbomen met liaan en toekan-hendel
  • 1 basis (in 2 stukken)
  • 1 dobbelsteen
  • 14 diertjes en stukken fruit (2 ananassen, 2 vleermuizen, 6 bananentrossen, 2 hagedissen, 2 kokosnoten)

Voorbereiding

Klik de basis aan elkaar. Klik de twee boomstammen in de basis. De bladeren van de palmbomen kun je op de boomstammen plaatsen. Hang de orang-oetan aan de liaan. Leg alle stukken fruit en diertjes in de vakjes in de basis. Schuif de toekan aan zijn bek naar boven totdat je een klik hoort. De liaan is nu gespannen.

Spelregels

Degene die aan de beurt is gooit de dobbelsteen. Op de dobbelsteen zie je welk stuk fruit of welk dier je aan Louis mag hangen. Gooi je een sterretje? Dan ben je veilig en hoef je niets aan Louis te hangen. Je slaat dus een beurt over en dat is in dit spel altijd fijn.

Gooi je iets en ligt het gegooide niet meer in de basis? Dan gooi je nog een keer tot je iets kunt ophangen, of totdat je een ster gooit.

Het is de bedoeling dat je Louis in evenwicht probeert te houden en het fruit of de diertjes voorzichtig aan de aap hangt, want voor je het weet slingert hij alles in het rond!

Je speelt net zo lang door totdat Louis niets meer kan dragen en alles in het rond slingert. Gebeurt dat in jouw beurt? Dan heb je verloren!

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Louis Liaan van Megableu is genomineerd in de leeftijdscategorie 4 t/m 5 jaar.

De mening van de jury:

Kinderen vinden dit vast een leuk spel. Het is grappig, verrassend, spannend en het heeft een schrikeffect. Bovendien zit het spel er heel vrolijk uit.

Toelichting van de ontwikkelingspsycholoog:

Louis is een orang-oetan die aan een liaan tussen twee palmbomen hangt. Kinderen gooien om de beurt met een dobbelsteen en moeten dan een vrucht of dier aan Louis hangen. Op een onvoorspelbaar moment wordt de liaan ineens strak getrokken, waardoor Louis met vruchten en dieren en al in de lucht wordt geslingerd. Dat zorgt voor een verrassend schrikmoment en daarmee voor veel hilariteit. Heel spannend en daarmee een vrolijk en ont-spannend spel voor kinderen. Kinderen kunnen leren om met spanning om te gaan, maar vooral heel veel plezier te beleven aan Louis Liaan.

Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 4 t/m 5 jaar

Megableu Louis Liaan. Speelgoed van het Jaar 2020

Mijn mening

Laten we eerst maar eens met het minpunt beginnen. Je moet de basis aan elkaar klikken en de bomen daarop bevestigen. Dan kunnen jonge kinderen niet zelf, er is altijd hulp van een volwassene bij nodig. Ook het straktrekken van de liaan door de toekan omhoog te schuiven vergt enige oefening. Het uit elkaar halen van het geheel kost ook weer enige moeite waar hulp van een volwassene bij nodig is. Kinderen kunnen dus niet meteen helemaal zelf aan de slag met dit spel.

Staat het eenmaal, dan kunnen kinderen dit spel geheel zelfstandig spelen zonder hulp van een volwassene. Voor kinderen is het ook leuk en goed als ze eens met elkaar een spel kunnen spelen. En Joas speelt het ook geregeld alleen, zelfs dat is mogelijk. Hoeveel stukken fruit en diertjes kunnen aan Louis gehangen worden voor dat deze alles in het rond slingert?

De spanning is om te snijden

De spanning is om te snijden tijdens het spel. Je moet proberen om de items zo voorzichtig mogelijk aan de aap te hangen. Als Louis alles in het rond slingert dan wordt alles ook echt goed in het rond geslingerd en schrik je je een hoedje. Kinderen leren met dit spel dus zeer goed omgaan met spanning en de schrikreactie. Daarbij is het natuurlijk enorm hilarisch als de hele woonkamer vol ligt met fruit en vriendjes die de aap in het rond heeft geslingerd.

Louis Liaan is genomineerd in de categorie 4 t/m 5 jaar. Het is ook echt een spel voor kinderen van die leeftijd. Laatst liet ik Joas de 4 genomineerde items zien. Hij twijfelde enorm tussen 3 items. Paw Patrol vindt hij enorm leuk, dus de police cruise leek hem zeker leuk! SmartGames is hij ook fan van, maar omdat hij al zoveel SmartGames heeft zou hij daar niet op stemmen. Uiteindelijk koos hij als favoriet voor Louis Liaan. En dat snap ik wel, het ziet er ook gewoon vrolijk en leuk uit.

Productinformatie

Titel: Louis Liaan
Uitgeverij: Megableu
Aantal spelers: vanaf 2 spelers (kan ook alleen ;-))
Leeftijd: vanaf 4 jaar

Louis Liaan

Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 6 t/m 7 jaar
Lees ook: Review: Concept Kids Dieren | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *