Review: Escaperoom Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes | Circus Pief Paf

Circus Pief Paf, escaperoom voor kinderen

Een Escaperoom voor kinderen. Jonge kinderen. En dat gewoon thuis. Dat leek mij wel wat. Ook om mee te nemen op vakantie. Stel je voor dat het veel regent, dan hebben wij wat leuks te doen. Maar die regen? Die bleef zo goed als uit. Ongeveer anderhalve dag hebben we regen gehad in die twee weken. Op die enige regenachtige dag hebben we dan ook een start gemaakt met escaperoom Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes van Circus Pief Paf

Over circus Pief Paf

Circus Pief Paf, een familiebedrijf opgericht in 1964 door Gerrit Paf. Samen met zijn vrouw Pief begon hij zijn bedrijf in het oosten van Europa, toen de oorlog in Roemenië eindigde. Gerrit zocht een nieuwe passie. Gerrit had zo lang voor zijn land gevochten dat hij en zijn vrouw de lol in het leven van mensen terug wilden brengen. Vele jaren van reizen volgden. De familie Fratsen was de eerste familie die zich bij het circus aansloot. Er volgden daarna nog vele families.

Helaas is Pief een paar jaar geleden overleden. Sindsdien heeft Gerrit Paf nog meer één missie. Om, nog meer dan ooit, kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Waarbij plezier hoog in het vaandel staal.

Lol in het leven

Wat heeft circus Pief Paf te bieden? De spellen van Circus Pief Paf zijn een origineel en uniek cadeau om de jarige te geven. Daarnaast zijn de spellen zo gemaakt dat ze door meerdere kinderen gespeeld kunnen worden. Ideaal voor bijvoorbeeld een onvergetelijk kinderfeestje. Het biedt de kinderen een unieke ervaring.

Frappie en Grappie van Circus Pief Paf

Escaperoom Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes

Twee ondeugende clowns zorgen voor een nieuwe sensatie voor het hele gezin. Deze escaperoom bestaat uit uitdagende opdrachten en staat garant voor 60 tot 90 minuten speelplezier. Je hebt geen scherm nodig (behalve om de uiteindelijke code in te voeren) en je kunt gelijk beginnen met het spel, dus zonder spelregels. De teksten zijn geschreven op AVI M4 niveau. Kinderen uit groep 4 kunnen het dus zelf lezen. De escaperoom stimuleert de 21st century skill. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 5 tot 9 jaar.

In dit verhaal hebben Frappie en Grappie de kaartjes voor het circus opgeborgen in de kluis. Maar zonder verkoop van kaartjes kan het circus niet beginnen. Gerrit Paf is nu op zoek naar een code van 3 cijfers om de kluis te openen. Pas dan kan het circus echt beginnen.

Door de 5 opdrachten juist uit te voeren kom je achter de code van de kluis.

Lees ook: Uitje met kinderen: Mind Mystery | Horst

Mijn mening

Op een regenachtige vakantiedag hebben wij een start gemaakt met deze escaperoom. De hele escaperoom bestaat uit een envelop met daarin een aantal A4-tjes, afdrukt op stevig papier. Makkelijk om overal mee naartoe te nemen dus. Het enige wat je nodig extra hebt is een schaar en een pen/potlood. Meer niet. Dus ook dat kan mee op vakantie. Hoe simpel kan het zijn.

We hebben het gespeeld met ons vieren; papa, mama, Elin van 6 jaar en Joas van 4 jaar. Met jongere kinderen is er wel wat hulp van een volwassene nodig om het juiste A4-tje te geven. Een paginanummering had handig geweest. Vervolgens kunnen de kinderen zelf gaan ontdekken wat ze bij de betreffende opdracht moeten doen.

Deze escaperoom bestaat uit 5 opdrachten. De opdrachten zijn om eerlijk te zijn niet bijzonder uitdagend, hoewel ze zeker leuk zijn. De kinderen hadden snel de oplossingen. Daarmee is het een zeer toegankelijk spel voor alle kinderen. Het meeste werk zat nog in het uitknippen van de puzzelstukjes.

Kraak de code van de kluis

Wat ik wel opvallend vond is het antwoordvel. Je moet steeds 4 getallen bij elkaar optellen om een uitkomst te krijgen van een opdracht. Uiteindelijk heb je bij elke opdracht een getal en ook deze 5 getallen tel je weer bij elkaar op. 5 getallen van 2 cijfers bij elkaar optellen is best nog een stapje te ver voor jonge kinderen. Ook voor kinderen uit groep 3, 4 en wellicht zelfs groep 5 kan dit best nog te moeilijk zijn.

Als je de uiteindelijke code hebt gevonden dan kun je die via een app invoeren. Hoewel de opdrachten best makkelijk waren hadden we het toch fout. Ik heb alles nog eens nageteld en bleek dat Elin toch een klein optelfoutje had gemaakt. Nogmaals de code ingevoerd. Toen was het nog niet goed. Zelf had ik al een vermoeden in welke opdracht de fout zat. En dat bleek ook zo te zijn. In één van de opdrachten moet je namelijk o.a. de blauwe ballonnen tellen. Naast lichtblauwe exemplaren zit er ook een donkerblauw exemplaar tussen. Die donkerblauwe hoefde je niet mee te tellen en dat hadden we wel gedaan.

Kom je er eventjes helemaal niet uit? Via een QR-code kun je ook wat hints opvragen.

Conclusie: Leuk gedaan. Prachtig uitgevoerd. Gebruik gemaakt van leuke kleuren. Het ziet er vrolijk uit. Het thema is grappig en aansprekend. Het idee is superleuk! Ook de opdrachten zijn leuk, alleen had ik nog net ietsje meer uitdaging verwacht, meer in stijl van bijvoorbeeld de 4e opdracht. Het ‘optellen’ van de uiteindelijke code had daarentegen weer net iets simpeler gemogen.

Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes circus Pief Paf

Bestel hier Escaperoom Frappie & Grappie en de verdwenen kaartjes van Circus Pief Paf.

Lees ook: Review: Escape Room The Game – 2-spelers Editie
Lees ook: Review: Plug & Play Puzzler | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *