Review: Drakenstad | White Goblin Games

Drakenstad | Tweepersoonsspel van White Goblin Games

Het blijft leuk als een spellenuitgeverij je mailt met de vraag of je spellen wilt testen en er een review over wilt schrijven. Vraag dat een spelletjesgek … Natuurlijk wil ik dat! Ik mocht aangeven welke spellen ik uit het lijstje leuk zou vinden om te testen en daar heb ik er 2 van thuisgekregen. Het zijn 2 nieuwe spellen van White Goblin Games die binnenkort op de markt komen; Drakenstad en Artisjokken. Drakenstad is een verslavend spel voor twee personen. Artisjokken is een kaartspel, al net zo verslavend. In dit artikel meer over Drakenstad, later deze week komt er een review over Artisjokken online.

Drakenstad

In Drakenstad probeer jij, als leerling van de reusachtige draak, de onderwaterstad te beschermen. De reusachtige draak Azura is versteend en de onderwaterstad staat onder grote druk zonder haar beschermer. In Drakenstad speel je kaarten op een speelbord die je met de juiste zetten weer punten opleveren. Speel je kaarten tactisch, bevrijd de draak Azura en verander het lot van de onderwaterstad. De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

Inhoud

  • 1 speelbord
  • 100 kaarten
  • 1 Versteende Draak
  • 10 zeeschelpfiches
  • Spelregels

Voorbereiding

Het speelbord leg je in het midden van de tafel. De versteende draak zet je rechts boven, naast het speelbord.

Iedere speler pakt een kaartendeck in zijn kleur, schudt de kaarten en neemt er 5 op handen. De overige kaarten vormen een persoonlijke gedekte trekstapel.

In de doos zitten ook nog 10 zeeschelpfiches, deze worden niet gebruikt bij het basisspel. In de spelregels staan 2 varianten beschreven waarbij je de zeeschelpen kunt gebruiken.

Spelregels

Het speelbord heeft twee soorten velden; velden met één silhouet en velden met 2, 3 of 4 silhouetten.

Op de velden met één silhouet mag je net zolang kaarten spelen totdat het betreffende veld geactiveerd wordt. Op de velden met 2, 3 of 4 silhouetten mogen net zoveel kaarten gespeeld worden als het aantal silhouetten. De speler die de laatste kaart in het veld legt, activeert het veld.

Elke speler heeft 5 handkaarten en speelt één of meerdere identieke kaarten in zijn beurt. Deze kaarten worden in het overeenkomstige vakje op het speelbord gelegd. Als er daarmee geen veld wordt geactiveerd, vult hij zijn hand aan tot 5 kaarten en is de volgende speler aan de beurt. Al hij daarmee wel een veld activeert, dan voert hij de actie van het betreffende veld uit. Als laatste vult hij zijn hand aan tot 5 kaarten en is de volgende speler aan de beurt.

Sommige velden hebben geen effect en is er geen actie uit te voeren. Bij de meeste velden is het zo dat je de kaarten die op dat moment op het veld liggen, of de kaarten die in het veld liggen waar de pijl naartoe wijst, mag pakken en op je scorestapel mag leggen. De uitleg van elk van de velden staan duidelijk in de spelregels beschreven.

Uitleg van de kaarten

Er zijn enkele uitzonderingen, bij die velden geldt een andere actie die het spel extra spannend maken. Een uitzondering is bijvoorbeeld de Tovenaar van de Diepte. Als je daar één of meerdere kaarten speelt, dan mag je óf alle Parelmoerkaarten pakken, óf alle Versteende Draakkaarten. Deze kaarten leg je op de scorestapel. Kies je voor die laatste, dan mag je ook de Versteende Draak pakken en mag je niet 5 maar 6 kaarten op handen hebben.

Een andere uitzondering is het veld Drakenstad. Als daar 3 overeenkomstige kaarten liggen, dan wordt deze naast het spelbord gelegd. Zodra er drie stapels met drie drakenstadkaarten liggen, is het spel afgelopen. Ook is het spel afgelopen als een speler zijn hand niet meer tot 5 kan aanvullen. De andere speler heeft dan nog een laatste beurt.

Aan het einde van het spel heb je als het goed is een flinke scorestapel. Op elke kaart staat een getal (1, 2, 3 of 4), dat is het aantal punten dat de kaart waard is. Tel alle punten van de kaarten in je scorestapel bij elkaar op. Heb je de versteende draak, dan ontvang je nog eens 3 bonuspunten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Targi | White Goblin Games

Mijn mening

Drakenstad is een remake van het bekende Dragonheart, maar voorzien van prachtig nieuw artwork.  Een bekend spel in een nieuw jasje dus. Dragonheart kennen wij ook niet, dus voor ons is het spel helemaal nieuw. Leuk. Spannend. Ik ben benieuwd.

Een spel voor twee spelers vinden wij altijd extra leuk omdat we het meest een spelletje met z’n tweeën spelen. De spelregels zijn kort, eenvoudig en snel te leren. Toch was er voor ons één ding onduidelijk. Mag je nu in de velden met één silhouet ook één kaart tegelijk spelen, of mag je alle identieke kaarten uit je hand spelen op een veld met één silhouet? Eén zinnetje in de spelregels bracht ons in verwarring.

Het filmpje met de speluitleg bracht ons geen verheldering. Omdat het voor ons onduidelijk bleef, hebben wij de spelregels in het Engels opgezocht, van Dragonheart, dat bracht wel verheldering. Ook kun je dit spel spelen op BoardGameArena. Daar ben ik premium-lid van, dus ik heb ‘m gauw maar aan mijn favorieten toegevoegd en nu speel ik ook het ene na het andere potje online (van Dragonheart dan). Nu weten we tenminste zeker dat we het spel goed spelen.

En ik zeg het maar eerlijk, wat betreft duidelijke en foutloze spelregels valt er bij WGG denk ik nog wel wat winst te behalen.  

Tactiek en geluk

Maar oké, de regels zijn nu duidelijk en verder ook eenvoudig. Het spelletje is snel te leren, alleen moet je er even goed in komen wat de kaarten precies betekenen en welke actie erbij hoort. De eerste paar spelletjes gaan daarom nog heel langzaam en de lol van het spel zagen wij dan ook nog niet meteen in. We waren nog te veel met de spelregels en de uitleg van de kaarten bezig.

Eenmaal een paar potjes gespeeld gaat het al veel sneller omdat je precies weet welke acties er bij de verschillende kaarten horen. Daarmee wordt het ineens wel een leuk spel en zie je ineens dat er ook veel tactiek om te hoek komt kijken. Bovendien ga je ook je tegenstander in de gaten houden en ga je proberen om zo min mogelijk punten aan je tegenstander te geven en de kaarten met de meeste punten voor jezelf weten te bemachtigen.

Om Drakenstad te kunnen winnen heb je een combinatie van tactiek en geluk nodig. Nee, zonder tactiek ga je het spel echt niet winnen. Zonder geluk trouwens ook niet. Je moet goed nadenken welke kaarten je wanneer speelt. Je moet opletten dat je niet zomaar de kaarten die de meeste punten waard zijn aan je tegenstander geeft. Het geluk zit ‘m in de handkaarten. Hoewel beide spelers een deck met precies dezelfde kaarten hebben, de kaarten moeten immers geschud worden en het is maar afwachten of je precies die handkaarten pakt die je nodig hebt, of kaarten pakt waarmee je veel punten weggeeft.

Het spel verloopt vlot met korte en snelle beurten. Daarmee is het een leuk en vlot kaartspel voor 2 personen waarbij geen spel hetzelfde is. Het is even inkomen, maar dan heb je ook wat!

Productinformatie

Titel: Drakenstad
Uitgeverij: White Goblin Games
Leeftijd: 8+
Aantal spelers: 2
Speelduur: Ongeveer 20 minuten

Drakenstad

Lees ook: Review: Watergate | White Goblin Games
Lees ook: Review: De vos in het bos | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *