Uitje met kinderen: Science Centre | Delft

Science Centre Delft

Gistermiddag zijn we naar het Science Centre in Delft geweest. Als je in het bezit bent van een museumkaart mag je er gratis naar binnen. Wil je nog een extra workshop volgen? Dan betaal je daar € 5,00 voor. Dat hebben we deze middag niet gedaan. Gelukkig is Delft voor ons vlakbij, dat kunnen we altijd nog eens doen. In dit artikel vertel ik je meer over dit museum, wat je kunt doen en wat wij ervan vonden.

Science Centre Delft

Een kwestie van durven en doen

Ontdekken dat de wereld van wetenschap en techniek helemaal niet zo moeilijk is. Dat is wat je doet in Science Centre Delft. Gewoon een kwestie van durven én doen. Het is een unieke verzamelplaats van alle onderzoeken die aan de TU worden gedaan. Als bezoeker krijg je de kans om de onderzoeksopstellingen zelf te beleven. In het interactieve museum ontdek je al spelenderwijs alles over wetenschap, techniek en onderzoek.

Wat gebeurt er zoal op de TU? Science Centre Delft biedt een kijkje in de keuken. Een wereld vol wetenschap en techniek. In het Science Centre Delft is een afspiegeling van de onderzoeks- en studentenprojecten van de TU Delft te zien. Bovendien daagt het museum ook jou uit om zelf aan de slag te gaan tijdens de verschillende workshops.

In het museum lopen een aantal TU-studenten rond die met alle plezier je vragen beantwoorden!

Lees ook: Uitje met kinderen: Museon | Den Haag

Lees ook: Gezinsauto kopen

Mijn mening

Vooraf moesten we een tijdvak reserveren via internet. Als je laat reserveert loop je natuurlijk het risico dat niet alle tijdsloten meer beschikbaar zijn. Toen we in de vroege ochtend wilde reserveren was alleen nog maar 14:30 uur beschikbaar. Aangezien je er maar anderhalf uur mag zijn, was dat voor ons prima.

Om stipt half 3 waren we er. We mochten onze jassen in de garderobe ophangen en vervolgens – na het scannen van de museumkaarten – het museum in. In het museum is een duidelijke looproute aangegeven, zo hoef je niet tegen elkaar in te lopen.

In het museum is van alles te doen en te beleven. Als eerste mochten we ‘echt’ autorijden. Nou, dat was nog best lastig. Ook zagen we de Nuna, een wagen die op zonne-energie rijdt. We leerden alles over een vliegtuigvleugel en in een kooi konden we ballen vangen. Daarna werden we gevraagd of we de schedel van de Triceratops wilden bekijken. Ja natuurlijk! Daar kwamen we voor. We werden meegenomen naar een andere ruimte en zagen daar een enorme grote schedel van de Tri-ceratops tentoongesteld staan. Wat is die groot zeg! Deels was de schedel echt en deels 3D-geprint. Door een student werd er wat over dit schedel verteld aan de hand van een presentatie. Deze presentatie ging wat over de hoofden van de kinderen heen, maar ach, de kinderen vonden het enorm fascinerend en indrukwekkend zo’n groot schedel.

Beleef de wereld van wetenschap & techniek

Daarna werden we weer teruggebracht naar het museum. Daar hebben we nog een aantal dingen bekeken. Op het laatst wilden we naar de bouwlab, In het bouwlab kon je een gebouw maken. Als je gebouw klaar is, sluit je de kooi en druk je op de knop. Vervolgens wordt er een aardbeving nagebootst en kun je zien je je gebouw stevig genoeg hebt gebouwd. Helaas werd er na enkele minuten medegedeeld dat de anderhalf uur om was en dat we het pand moesten verlaten. Joas was enorm verdrietig dat hij nu alweer naar huis moest, hij was nog lang niet klaar met ontdekken. Ik moet ook zeggen dat anderhalf veel te kort was om alles te zien en de ontdekken. Maar hé, Delft is best dichtbij voor ons en met een museumkaart kunnen we gratis naar binnen. We gaan gauw nog eens.

Eenmaal weer terug bij de onze jassen zagen we nog een enorme knikkerbaan. Het bleek slechts een klein deel van de oorspronkelijke knikkerbaan te zijn. Indrukwekkend!

Wij hebben allemaal genoten van het museum en komen snel weer eens terug.

Autorijden @ science centre Delft

Ook leuk voor kleuters?

Als laatste wil ik nog even iets meer ingaan op leeftijd in combinatie met entreeprijs. Kinderen tot en met 6 jaar mogen sowieso gratis naar binnen. In veel musea betekent het dat het voor kinderen van die leeftijd dan ook echt niet zo leuk is. Elin is 6 jaar en Joas is 4 jaar. Ze hadden dus allebei gratis naar binnen gemogen, ook als we geen museumkaart zouden hebben. Onze ervaring is dat het museum heel leuk is voor kinderen van 4-6 jaar. Sommige dingen kun je gerust overslaan omdat het echt nog te moeilijk of te hoog gegrepen is, maar er zijn zeker een behoorlijk aantal dingen die wel leuk of fascinerend zijn. En gelukkig kan papa (die vroeger ook TU-student was, maar dan in Eindhoven) ook heel veel dingen uitleggen 😉

Bekijk de website voor actuele informatie. Elke keer weer is er weer wat anders te zien, te doen en te beleven.

Lees ook: Uitje met kinderen: Mind Mystery | Horst
Lees ook: Uitje met kinderen: Space Expo | Noordwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *