Uitje met kinderen: Museon | Den Haag

Museon in Den Haag

Gisteren zijn we een middagje naar het museum geweest. En wel naar het Museon in Den Haag. Bij aanschaf van ons museumkaart hadden we een lijstje gemaakt met musea die we beslist wilden bezoeken. Niet lang daarna gingen de musea op slot en bleef dat lijstje in de la liggen. Maar nu de musea grotendeels weer open zijn, wordt het tijd om dat lijstje weer uit de la te vissen.

Tips aangaande museabezoek in Coronatijd

Eigenlijk wilden we naar PIT veiligheidsmuseum in Almere, maar deze was al volgeboekt. Het Museon had nog wel wat plekjes vrij, dus besloten we daarheen te gaan. Voordat je een museum gaat bezoeken is verstandig om je goed voor te bereiden. Ik geef je een paar tips:

 1. Je moet van tevoren via de website van het museum een tijdslot reserveren. Vol = vol. Het kan dus zomaar zijn dat als jij vanmiddag een museum wilt bezoeken, dat het niet kan omdat deze vol is. Je kunt het beste al tijdig, een week van tevoren ofzo, een tijdslot reserveren.
 2. Op de website van het museum staan vaak enkele Covid-19 maatregelen beschreven. Lees deze goed door, dan weet je precies hoe het museum het waarborgen van veiligheid vorm geeft.
 3. Houd er rekening mee dat bepaalde activiteiten in een museum momenteel niet door kunnen gaan.

Het Museon

Het Museon staat dit jaar in het teken van Ötzi, de mysterieuze ijsmummie. Er zijn als het ware twee tentoonstellingen over. Eén voor kinderen tot 10 jaar en één voor oudere kinderen vanaf 10 jaar.

Ötzi the Iceman

Onderzoek de mysterieuze ijsmummie

In deze tentoonstelling maak je kennis met de archeologische vondst van Ötzi, de ijsmummie uit de Alpen, en het forensisch onderzoek dat volgde.

Je onderzoekt het oudste menselijk lichaam (in het museum zijn goede replica’s) dat tot nu toe in Europa is gevonden. Dankzij moderne, wetenschappelijke onderzoekstechnieken heeft Ötzi nog heel wat verhalen te vertellen over zijn leven en zijn dood.

In 1991 werd hoog in de Alpen een bijzondere vondst gedaan. Een lichaam werd gevonden en al snel bleek dat dit niet van een recent omgekomen skiër was, maar van een man die meer dan vijfduizend jaar geleden leefde. Hij kreeg de naam Ötzi, naar zijn vindplaats in het Ötztal. Wat deze ijsmummie zo bijzonder maakt, is dat zijn lichaam bijna helemaal intact is. Hij is meer dan vijfduizend jaar oud en werd gevonden met een groot deel van zijn kleding en eigendommen. Op het moment dat hij stierf, had hij onder andere zijn boog, meerdere pijlen, een rugzak en een koperen bijl bij zich.

Door het gebruik van moderne wetenschappelijk en forensische technieken in het onderzoek naar Ötzi krijgen de wetenschappers een uniek kijkje in het leven en de omgeving van iemand uit de Steentijd. Zo weten we dat Ötzi 46 jaar is geworden, dat hij zeer afgesleten tanden en kiezen had doordat hij zijn gebit als gereedschap gebruikte en dat zijn lichaam vol zat met tatoeages. Ook zijn er sporen van arsenicum gevonden in zijn haar, wat er op duidt dat hij met mineralen werkte, waarschijnlijk het smelten van koper. Ook de doodsoorzaak is achterhaald. Ötzi is gestorven door een pijlpunt, afgeschoten van achteren. Hoe en waarom dit is gebeurd, blijft een mysterie.

Leuke activiteiten rondom het thema ötzi de ijsmummie.

Wat er verder nog te doen is in het Museon

Er zijn in het Museon een groot aantal themazalen over allerhande thema’s. Een greep uit de selectie:

 • National Geographic – Planet or Plastic
 • André Kuiperszaal
 • De eerste kustbewoners
 • Geluid
 • Geologie en Techniek
 • Hoogland/Laagland
 • Kind in oorlog
 • Leefruimte voor mens en dier
 • Poolzaal
 • Romeinen achter de duinen
 • Vulkanen en aardbevingen
 • En nog meer…

Lees ook: Uitje met kinderen: Archeon

De kistenspeurtocht in het Museon

Mijn mening

We hebben absoluut een leuk middagje in het museum gehad. De kinderen hebben zich zeker vermaakt. Toch is het maar beperkt wat het museum te bieden heeft voor jonge kinderen. In het museum is er momenteel een tentoonstelling over Ötzi de ijsmummie. Zeer interessant. Kinderen tot 10 jaar kunnen een kistenspeurtocht doen en kinderen vanaf 10 jaar kunnen hun eigen opdrachten doen rondom het thema Ötzi.

Elin (6) en Joas (4) gingen aan de slag met de kistenspeurtocht. Superleuk en enorm geslaagd. Helaas waren er 2 kisten buiten gebruik vanwege Corona, dus van de 8 kisten bleven er nog 6 over. Er daar ben je best snel doorheen.

De tentoonstelling over Ötzi voor oudere kinderen was hier en daar ook nog wel leuk voor Elin en Joas. Sommige opdrachtjes waren voor hen ook leuk en prima te doen, maar over het algemeen was het echt voor oudere kinderen bedoeld.

Sporen op het lichaam ontdekken in het Museon

Themazalen

Na deze tentoonstelling hebben we de tentoonstelling over de Plastic soep bekeken. Er waren veel indrukwekkende foto’s te zien, zoals een ooievaar die verstrikt raakte in een plastic zak, of een vogel waarvan je de inhoud van zijn buik kunt zien. Gevuld met plastic dus. Met name Elin vond deze zaal nog best interessant.

Daarna zijn we naar de bovenverdieping gegaan. Naast een grote open ruimte met diverse kleine tentoonstellingen, waren er ook nog allerlei ruimtes met andere kleine tentoonstellingen. We hebben er een aantal uitgekozen waarvan we wisten dat Elin en Joas dat wel interessant zouden vinden. Denk dan aan vulkanen, de André Kuiperszaal en de poolzaal. Ze vonden het leuk om er even te zijn en alles te bekijken, maar om het echt allemaal uitgebreid te bekijken lang in zo’n ruimte te zijn, daar zijn ze echt nog te jong voor.

Familieruimte

Als laatste zijn we nog naar de familieruimte geweest. Deze vonden wij wel echt weer leuk voor de jongere kinderen. Kinderen konden met leer een prehistorische verf een klein buideltje maken, ze konden hutten bouwen, oefenen met pijl-en-boog-schieten en nog veel meer! In die ruimte hebben wij ons nog wel een flinke poos vermaakt en konden de kinderen echt iets doen.

Kortom; we merken dat als er genoeg te doen, te proberen en te ontdekken valt een museum voor de kinderen enorm leuk is. Dit was het geval in de familieruimte en bij de tentoonstelling van Ötzi. De themaruimtes op de bovenverdieping was voor jonge kinderen nog wat minder spannend, omdat er minder te doen was. De ruimtes zijn wel ontzettend mooi ingericht, er viel genoeg te bekijken en als je er wat sneller doorheen loopt, waren een aantal elementen zeker interessant voor kinderen. Gewoon even de dingen eruit pikken die bij de belevingswereld van de kinderen liggen.

Maar het leuke van een museumkaart is dat het je eigenlijk niets meer kost en je dan ook niet ‘schuldig’ hoeft te voelen als je maar de helft van het museum gehad hebt, of er slechts 1 à 2 uurtjes bent geweest. Je kunt over een paar jaartjes immers nog een keer gaan. En als ze ouder zijn, zijn er weer andere dingen leuk en interessant.

Pijl en Boog schieten in het Museon

Bezoekersinformatie

Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

Lees ook: Uitje met kinderen: Kinderboekenmuseum te Den Haag
Lees ook: Uitje met kinderen: Monkey Town Delft

Reactie (1)

 • Christine van het Museon| 16 juni 2020

  Wat leuk om te lezen dat jullie zo een leuke dag hadden! Bedankt voor het delen 🙂

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *