Review: Max de Kat | Sunny Games

Max de Kat van Sunny Games

Max de Kat is een spannend strategiespel van Sunny Games. Tijdens dit coöperatieve spel spelen kinderen niet tegen elkaar, maar met elkaar. Om het spel tot een goed einde te brengen zullen kinderen met elkaar moeten samenwerken en overleggen. Lukt het de kinderen om eekhoorn, vogel en muis op tijd bij de boom te brengen, vóór dat Max ze te pakken krijgt?

Wat is een coöperatief spel

Max de Kat is een coöperatief spel. Dat betekent dat je niet tegen elkaar , maar mét elkaar een spel speelt. Er is een gezamenlijk doel dat bereikt moet worden en door met elkaar samen te werken en te overleggen probeer je dat doel te bereiken. Je probeert dus in feite mét elkaar van het spel zelf te winnen. Maar, je kunt ook allemaal verliezen. Kinderen leren tijdens het spelen van een coöperatief spel vaardigheden als overleggen, samenwerken, samen beslissingen nemen, samen zoeken naar oplossingen en het stimuleert de creativiteit. En zo ontstaat er een opbouwende en positieve sfeer.

Max de Kat

Doel

Jullie zorgen samen voor drie kleine diertjes die hun eigen veilige plekje bij de boom willen bereiken, zonder dat Max de Kat ze te pakken krijgt. Want Max heeft honger! Gelukkig kunnen de spelers Max met een lekker hapje terug lokken naar het huis, en zo de diertjes een voorsprong geven.

Inhoud

 • Spelbord
 • 4 speelstukken; Max de Kat, een eekhoorn, een vogeltje en een muisje
 • 4 lekkere hapjes en 4 leuke speeltjes voor Max
 • 2 dobbelstenen, elke steen bevat 3 groene en 3 zwarte stippen.
 • Spelregels

Voorbereiding

 • Haal alle spelonderdelen uit de doos en plaats het speelbord weer in de doos zodat deze wordt verhoogd.
 • Zet de boom in elkaar en plaats deze in het midden van het spelbord.
 • Schuif de 2 ronde schijfjes in de gleufjes van de boom.
 • Zet Max in zijn mandje.
 • Zet de eekhoorn, muis en vogel op de boomstronk.
 • Leg de vier lekkere hapjes naast het spelbord.

Spelregels

Om de beurt gooien de spelers de twee dobbelstenen. Gooi je twee zwarte stippen, dan zet je Max de Kat twee stappen vooruit op het spelbord. Gooi je twee groene stippen, dan mag je één diertje twee vakjes vooruit plaatsen of twee diertjes elk één vakje. De speler die aan de beurt is mag kiezen welke diertjes. Met elkaar overleggen mag altijd. Gooi je één zwarte en één groene stip, dan zet je Max één vakje vooruit, en ook één diertje naar keuze.

Als Max op hetzelfde vakje terechtkomt als een van de diertjes, dan heeft Max dat diertje gevangen en verdwijnt deze uit het spel. Het spel gaat door met de overgebleven diertjes.

Gelukkig kennen de diertjes ook sluipweggetjes. Daarmee wordt de reis een stukje korter. Als het diertje aan het begin van zijn eigen paadje komt, dan mag hij de voetstappen volgen naar het andere vakje. Het hoeft niet. En Max? Die kent alle sluipweggetjes, dus dat wordt opletten.

Komt Max wel erg dichtbij? Dan mag je hem terugroepen naar zijn mandje door hem te lokken met een lekker hapje. Je legt dan één lekker hapje bij zijn mandje en plaatst Max ook weer terug in zijn mandje. Er zijn maximaal 4 lekkere hapjes in te zetten.

Het spel kan eindigen op twee manieren:

 • Zowel eekhoorn, als de muis en de vogel zijn bij de boom aangekomen. Jullie hebben gewonnen.
 • Max was de diertjes te snel af. Jullie hebben niet alle diertjes veilig bij de boom kunnen brengen.

Lees ook: Review: Jungle Trip | Piatnik

Mijn mening

Wat heerlijk! Eens een keer geen huilend kind omdat hij of zij verloren heeft. Als het tegen zit dus twee huilende kinderen omdat ze allebei van het spel hebben verloren. Ach ja, gedeelde smart is halve smart zullen we maar zeggen. Maar ook; gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Gewonnen? Dan hebben we ook allemaal gewonnen en is de vreugde van de gezichtjes af te lezen. En dat is nu het leuke van een coöperatief spel. Maar ondanks dat het een coöperatief spel is, is het zeker wel een spannend spel met een kat die steeds de andere dieren op de hielen zit en probeert te pakken te krijgen.

Overleggen en samenwerken is toch echt wel het toverwoord om van het spel te kunnen winnen. Goed nadenken welk dier je nu het beste een stapje vooruit kunt zetten. Of is het toch beter om Max een hapje te geven en terug te sturen naar zijn mandje? Maar pas op, Max mag maar 4 lekkere hapjes op een dag en op=op. Daarmee komt er op een eenvoudige manier best wel wat tactiek om de hoek kijken. Voor kinderen dan.

De artwork van het spel is prachtig! Het spelbord zet je in de doos en vervolgens kun je een boom in het midden plaatsen. Zo krijg je een 3D spelbord en dat ziet er ontzettend gaaf uit. Een nadeeltje is wel dat je lastiger overzicht hebt over het spelbord en soms niet goed kunt zien waar Max of de andere dieren zich precies bevinden. Verstopt achter de boom dus. Maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Max de Kat Sunny Games

Ook leuk voor alleen

Dit spel kun je ook heel makkelijk in je eentje spelen en daar is Joas heel erg van. Alleen spelen betekent dat je je eigen regels mag en kan bepalen en dat je geen andere medespelers hebt die ook hun zegje en hun mening hebben. Ook al is dit spel een coöperatief spel en moet je samen werken om de winst te behalen, eigen regels bepalen doet hij sowieso wel als het hem even niet zint of goed uitkomt. En als je alleen speelt kun je die regels dus heel fijn zelf bepalen.

De regels van dit spel kun je zelf heel makkelijk aanpassen en het ofwel moeilijker ofwel makkelijker maken. Zo kun je Max maar 3 hapjes laten geven in plaats van 4. Zo wordt het spel ietsje moeilijker en moet je nog beter bedenken of en wanneer je Max een hapje geeft, of dat je nog beter even kunt wachten. Wellicht kun je het ook nog moeilijker maken door de 3 groene stippen op de dobbelsteen met een sticker te vervangen voor een oranje, een blauwe en een grijze (de kleuren van de dieren). Als je oranje gooit, moet je per se een stapje met het oranje diertje vooruit zetten. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ga dat zeker eens doen.

Een spelletje duurt ongeveer 15 minuten en dat is precies lang genoeg voor kleuters. De adviesleeftijd van Max de Kat is vanaf 4 jaar. Ook Elin van 7 jaar vindt dit een leuk spel en zelf voor volwassenen is dit spel ook echt leuk om met je kinderen samen te doen.

Productinformatie

Titel: Max de Kat
Uitgeverij: Sunny Games
Aantal spelers: Vanaf 1 speler
Leeftijd: Vanaf 4 jaar
Speelduur: Ongeveer 15 minuten

Lees ook: Review: Ubongo Junior | White Goblin Games
Lees ook: Review: Concept Kids Dieren | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *