Review: Ubongo Junior | White Goblin Games

Ubongo Junior van White Goblin Games

Vierkantjes en inzicht. Ongelofelijk hoe Joas de ene na de andere puzzel kan oplossen. Wat een inzicht heeft die jongen. We hebben al diverse SmartGames met tetrisfiguren in huis en ook het spel Genius waarbij je puzzels kan oplossen door figuren in een raster te leggen. Nu hebben wij sinds een tijdje het spel Ubongo Junior van White Goblin Games, een leuk spel met vierkantjes. Je kunt het met elkaar, maar ook alleen spelen.

Ubongo Junior

Inhoud

  • 50 puzzelborden met 100 puzzels
  • 4 x 9 tegels
  • 72 edelstenen
  • 1 zandloper
  • 1 buidel
  • spelregels

Voorbereiding

Doe alle edelstenen in de zak. Elke speler krijgt 9 verschillende tegels en legt deze voor zich neer. Overleg of de groene of de gele puzzelkaarten worden gespeeld. Pak voor elke speler die meedoet 7 puzzelborden en leg deze in het midden van de tafel. Dit is de trekstapel. Plaats de zandloper in het midden zodat iedereen die goed kan zien.

Spelregels

Elke speler pakt een puzzelbord van de trekstapel en legt deze voor zich neer. Als iedereen klaar zit wordt de zandloper omgedraaid en kan iedereen beginnen met puzzelen. Het doel is om het puzzelvlak volledig te bedekken met de puzzelstukken, en dat zo snel mogelijk. Zodra een speler de puzzel heeft opgelost roept hij “Ubongo”. De andere spelers mogen doorgaan met puzzelen totdat de zandloper helemaal is doorgelopen.

Klaar met de ronde? Dan mogen er edelstenen getrokken worden.
In een spel met 2 spelers pakt de winnaar 2 edelstenen en de tweede 1 edelsteen.
In een spel met 3 spelers pakt de eerste 3 edelstenen, de tweede 2 edelstenen en de derde 1 edelsteen.
En in een spel met 4 spelers pakt de eerste 4 edelstenen, de tweede 3 edelstenen, de derde 2 edelstenen en de vierde 1 edelsteen.

De volgende ronde kan beginnen. Zo worden er 7 rondes gespeeld. De speler die na 7 rondes de meeste edelstenen heeft weten te verzamelen, wint het spel.

Mijn mening

Vierkantjes: daar weet Joas wel raad mee. Spelletjes: ook daar weet Joas wel raad mee. Joas weet de spelregels van spelletjes vaak zo te bedenken dat hij het ook in zijn eentje kan spelen. Het leuke van Ubongo Junior is dat je deze ook gewoon in je eentje kan spelen. En dat doet hij ook.

Het doel van het spel is wie als eerste binnen de tijd een puzzel heeft opgelost. Doorgaans heeft een volwassene meer inzicht dan een kind van 4 jaar, daarom is het spel wat minder geschikt om als kind tegen een volwassene te spelen.

Wil je dit spel wel met je gezin spelen? Dat kan, maar dan heb je wel de “gewone” versie van Ubongo nodig. Kinderen spelen dan Ubongo Junior en gaan de strijd aan tegen volwassenen die Ubongo spelen. Zo is de strijd wat eerlijker. De spelregels hiervan staan beschreven in de handleiding. Nu hebben we Ubongo niet, dus wij kunnen het niet op deze manier spelen. Maar wel leuk dat je op deze manier van dit spel een heus familiespel kan maken dat niet alleen leuk, maar ook uitdagend is.

Voor Elin en Joas samen is het wel superleuk om de strijd met elkaar aan te gaan en te zien wie als eerste de puzzel heeft opgelost. Ze zijn aan elkaar gewaagd. En natuurlijk kun je dit spel ook in je eentje spelen en zelf proberen om een puzzel binnen de zandlopertijd op te lossen.

Twee niveaus

Het is leuk dat twee niveaus te spelen zijn. De groene kant is de makkelijkere versie en de gele kant is moeilijker. Daardoor blijft het spel lange tijd uitdagend.

Het is leuk dat het spel het thema dieren heeft meegekregen. De dieren zijn grappig getekend en daardoor erg aantrekkelijk voor kinderen. Daarnaast valt er met elke binnen de tijd opgeloste puzzel een edelsteen te verdienen. Ook dat maakt het voor kinderen erg aantrekkelijk. De speelstukken hebben leuke en vrolijke kleurtje!

Ubongo Junior: een beestachtig leuk spel! Snel, eenvoudige spelregels, prachtig artwork, maar o zo uitdagend!

De wereld van Ubongo

De wereld van Ubongo bestaat uit meerdere spellen. Zo heb je naast het basisspel ook Ubongo Duel waarin twee speler elkaar uitdagen om dezelfde puzzel op te lossen. Ubongo Solo is een variant waarbij je in je eentje de uitdaging aan kunt gaan om alle 546 puzzels op te lossen. Daarnaast is er ook een kaartspel verkrijgbaar die een unieke speelervaring voor jong en oud biedt. En last but not least; Ubongo Extreem. Deze versie neem je gemakkelijk overal mee naartoe, maar laat je niet misleiden door het kleine formaat, want dit spel heeft een totaal nieuwe uitdaging! Korte spelregels en extreem veel puzzelplezier!

Productinformatie

Titel: Ubongo Junior
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 5+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten

Lees ook: Review: Ubongo Solo | White Goblin Games

Lees ook: Review: The Genius Square | Happy Puzzle Company
Lees ook: Review: Plug & Play Puzzler | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *