Review: Santo Domingo | White Goblin Games

Santo Domingo | White Goblin Games

Alweer eventjes geleden ontving ik van White Goblin Games drie kaartspellen; Rat Attack Party, Lyttle Wood en Santo Domingo. Alle drie de spellen hebben we regelmatig gespeeld en aan een uitgebreide test onderworpen. Rat Attack en Lyttle Wood hebben de test doorstaan, het zijn leuke, grappige en vlotte kaartspelletjes. Wat wij van Santo Domingo vinden, lees je in dit artikel.

Santo Domingo

Santo Domingo, de oudste stad die door Europeanen in de nieuwe wereld is gebouwd, was één van de meest belangrijke handelsposten in de Caraïben in de 16e eeuw. In Santo Domingo worden waardevolle goederen geruild en verkocht. Alleen degene die op het juiste moment de juiste mensen en schepen ter beschikking heeft kan zich staande houden in deze riskante maar winstgevende handel. Pak je kans op succes!

Inhoud

  • 60 speelkaarten: voor elke speler een set kaarten 1 t/m 8
  • 1 speelbord
  • 15 houten markeerstenen
  • spelregels

Voorbereiding

  • Puzzel de twee delen van het spelbord aan elkaar en leg deze in het midden van de tafel.
  • Leg de 3 markeerstenen elk op veld 1 op het speelbord, overeenkomstig de kleur.
  • Elke speler krijgt een set van 8 kaarten in zijn kleur.
  • Elke speler krijgt ook 1 overwinningspuntenkaart en 1 goederenkaart. Leg een blauwe markeersteen op de goederenkaart, op het veld dat overeenkomt met het aantal spelers (in een spel met 4 spelers op veld 4). De rode markeersteen leg je naast vakje 1 op je overwinningspuntenkaart.

Spelregels

In Santo Domingo probeer je jouw 8 actiekaarten slim in te zetten. Dit doe je door in het geheim 1 of 2 kaarten uit je hand te kiezen. Alle kaarten worden daarna gelijktijdig opengedraaid. In oplopende nummervolgorde worden de acties van de kaarten uitgevoerd. Het is heel belangrijk om in te schatten welke kaarten je tegenstanders gaan spelen. Met de gespeelde kaarten kun je punten (actiekaarten 1, 2 en 6) of goederen (actiekaarten 3, 4 en 5) verdienen.

De Handelaar (actiekaart 7) geeft je de mogelijkheid om je goederen voor overwinningspunten om te ruilen. De Bedelaar (actiekaart 8) geeft je de mogelijkheid om je gespeelde kaarten weer op hand te nemen. Het spel eindigt zodra tenminste 1 speler aan het einde van een ronde 30 of meer overwinningspunten heeft. Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Lees ook: Review: Lyttle Wood | White Goblin Games

Mijn mening

Santo Domingo is een leuk, vlot en tactisch kaartspel. Toen we het net in bezit hadden, hebben we het dan ook een flink aantal keer samen gespeeld. Totdat we elkaar doorhadden en we van elkaar precies wisten welke kaarten gespeeld zouden worden. We ontdekten patronen en daardoor werd het spel ineens wat minder spannend.

Nee, we zeggen niet dat het geen leuk spel is, integendeel. Het is zeker een leuk spel, ook om met z’n tweeën te spelen. Maar mijn advies zou dan wel zijn; leuk voor zo af en toe en niet te vaak achter elkaar. Ik denk dat als je Santo Domingo met z’n drieën of meer speelt, het ook stukken leuker en veel spannender is.

De spelregels van het spel zijn eenvoudig en daardoor is het snel te leren. De symbolen op de kaarten zijn eenvoudig, maar duidelijk. Ook het spelbord is eenvoudig en duidelijk. Daardoor is het spel heel overzichtelijk.

Santo Domingo is snel klaar te zetten en daardoor kun je snel beginnen met spelen. In ongeveer een kwartiertje speel je een potje. Een vlot en snel kaartspelletje dus. Ook voor kinderen is het spel al snel te leren en daarmee is het een leuk familiespelletje met duidelijke regels en overzichtelijke kaarten. Het spelbord, samen met de scorekaartjes en markeerblokjes geven het kaartspel net even iets extra’s.

Productinformatie

Titel: Santo Domingo
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 20 minuten

Santo Domingo | White Goblin Games

Lees ook: Review: Rat Attack Party | White Goblin Games
Lees ook: Review: Artisjokken | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *