Recensie: Venijnig Spoor | Anita Kok

Venijnig Spoor | Anita Kok | Godijn Publishing

Venijnig Spoor is een debuutthriller van Anita Kok, uitgegeven bij Godijn Publishing. Hoewel de start van het boek doodgewoon en heel huiselijk is te noemen, wordt het verhaal daarna bloedstollend spannend. Weet Hannah achter de weerzinwekkende waarheid te komen? Of geeft ze op?

Venijnig Spoor

Hannah verhuist samen met haar man en hun kleutertweeling Mees en Merlin vanuit een kleine flat in de grote stad, naar een vrijstaand huis in het tuindersgebied. Matthijs wil daar een biologische kwekerij beginnen. Ze willen graag een nieuwe start maken op een nieuwe plek waar veel rust en ruimte is.

De tuinders die al jarenlang in het tuindersgebied wonen zijn heer en meester in het gebied en zijn daar helemaal niet van gediend. Ze maken het Hannah en Matthijs moeilijk. Met hun tweeling gaat het ook niet helemaal lekker; Merlin heeft vaak last van hoofdpijn en Mees vertoont gedragsproblemen op school. De rust waar Hannah zo op gehoopt had is ver te zoeken.

Hannahs leven neemt een verschrikkelijke wending wanneer er iemand in haar omgeving wordt vermoord. Haar leven staat compleet op z’n kop als zij verdachte wordt in deze moordzaak. Hannah beweert onschuldig te zijn en doet er alles aan om achter de waarheid te komen. Wanneer er later weer iemand wordt vermoord waar Hannah bij betrokken is, vestigt ze daarmee nog meer dan ooit de verdenking op haar.

Hannahs zoektocht naar de waarheid wordt haar niet in dank afgenomen en de levens van Matthijs en Hannah staan op het spel. Lukt het haar achter de waarheid te komen? En welke gevolgen heeft het voor haar tweeling?

Lees ook: Recensie: Paal 15 | 15 schrijvers, 15 waddenverhalen

Mijn mening

Voordat ik er verder op inga dat het boek absoluut een aanrader is, wil ik eerst 2 mindere puntjes van het boek noemen.

In de eerste plaats raakte ik wat in de war aangaande de leeftijd van de tweeling. De tweeling gaat naar de kleuterschool, dus ze zouden een jaar of 4 moeten zijn. Alleen, als je tijdens het verhaal over het gedrag van de tweeling leest, dan lijkt het net alsof ze een jaar of 2 à 3 zijn, maar zeker geen 4 jaar. Dat de tweeling achter zou lopen in de ontwikkeling, zou zomaar expres kunnen zijn – bedacht ik mij na het lezen van de epiloog. Maar dat weet ik dus niet zeker.

Het tweede mindere puntje vind ik de start van het verhaal. Het roept een huiselijke, gewone huis-tuin-en-keukensfeer op. Een doodgewoon gezin, waarin zeker niet alles koek en ei is, maar dat is nergens het geval. Er gebeurt in het begin nog niet zo ontzettend veel. Wat mij betreft had de echt spannende toon van het verhaal wel iets eerder gezet mogen worden.

Ondanks dat is het niet een boek dat je meteen naast je neer wilt leggen of dat het moeite kost om doorheen te komen. Integendeel. Zeker niet zelfs. Want dat er iets gaat gebeuren, dat is wel meteen al duidelijk. Bovendien is de schrijfstijl vlot en prettig waardoor het boek leest als een trein en je binnen no-time met een zucht het boek weer dichtslaat. Want doorlezen tot het eind, dat wil je zeker.

Met onderliggende boodschap

Als Hannah wordt verdacht van een moord, dan wordt het verhaal pas echt spannend. Hannah, een doodgewone huismoeder, nee, die verdenk je niet van moord. En toch, je kunt het bijna niet geloven, stel je voor dat zij het wel heeft gedaan? De vingerafdrukken die gevonden worden is toch voldoende bewijs zou je zeggen?! Of weet haar man Matthijs er meer van …? En zo hop je van de ene verdachte naar de andere en blijft het tot het eind toe spannend. Bloedstollend spannend. Want het blijft niet bij die ene moord. En ook niet bij die tweede. Dat Hannah achter de waarheid probeert te komen wordt haar niet in dank afgenomen. En daarmee brengt ze niet alleen zichzelf in gevaar, ook haar naasten.

Het verhaal wordt vanuit Hannah verteld. Haar gedachtegang, gevoelens, emoties, ze worden ontzettend goed weergegeven. En doordat Hannah een ‘gewone’ vrouw, moeder en partner is, gewoon zoals jij en ik, kun je haar enorm goed begrijpen en met haar meevoelen. Het verhaal komt daarmee wel dichtbij en is het ook een heel realistisch verhaal.

Venijnig Spoor is niet alleen een spannende thriller, het heeft ook een onderliggende boodschap. De auteur brengt met dit verhaal het gebruik van pesticiden in de bloementeelt onder de aandacht. Een niet geheel onbelangrijk onderwerp. In haar nawoord schenkt de auteur nog meer aandacht over het gebruik van pesticiden door meer feitelijke informatie te geven.

Productinformatie

Titel: Venijnig Spoor
Auteur: Anita Kok
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93157-97-2
Verschijningsdatum: 1 november 2020

Venijnig Spoor van Anita Kok

Lees ook: Recensie: Water en wolfskers | Anke Verbraak
Lees ook: Recensie: Bonuszoon | Antoinette Kalkman

Reactie (1)

  • Trea| 5 maart 2023

    Ik vond het een goed boek wat betreft spanning en boodschap.
    Vond alleen het gebruik van jou en jij en jouw heel irritant.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *