Recensie: Goud & Lavijn | Kim Bonefaas

Goud & Lavijn | Kim Bonefaas

Social media. De haatdragende reacties onder de berichten van bijvoorbeeld politici zijn abnormaal en asociaal. Alsof op socials alle remmen los mogen. Iedereen die zulke reacties onder social media posts plaatst, van wie dan ook, zou het boek Goud & Lavijn van Kim Bonefaas eens moeten lezen. In Goud & Lavijn krijgt Melle te maken reacties vol van haat. Met grote gevolgen.

Goud & Lavijn

Melle Lavijn leidt een druk, maar overzichtelijk leventje. Ze geniet van de mensen om haar heen die haar lief zijn en haar werk als verpleegkundige brengt haar voldoening. Ze is nachtzuster op de kinderafdeling van het plaatselijke ziekenhuis en ze geniet volop van de kinderen voor wie ze mag zorgen. En met één meisje in het bijzonder ontstaat er wel een heel speciale band, met Fiori, een bijzonder en wijs meisje van 7, die waarschijnlijk haar achtste verjaardag niet eens zal halen.

Een weddenschap met haar naaste collega Maher brengt haar via Instagram in contact met de Amerikaanse muzikant Midas, dé superster van dat moment. Tot haar verrassing reageert Midas op haar berichtje en langzaamaan ontstaat er een bijzondere en persoonlijke band tussen Melle en Midas, waarbij beroemdheid, geld en status geen rol speelt.

Als Midas in Nederland is en hij samen met Melle wordt ontdekt door de pers, dan staat het rustige leventje van Melle compleet op de kop. Sinds dat moment wordt ze op verschillende manieren bedreigd. Haar relatie met Midas wordt daardoor letterlijk levensgevaarlijk.

Een mensenmens

Soms – of beter gezegd héél soms – ontmoet je iemand van wie je direct houdt. Dan zie je hem/haar voor het eerst en denk je meteen: ik mag jou. Je weet niet precies waarom, maar het is er. Diegene hoeft nog geen woord tegen je te hebben gesproken; een simpele blik kan al genoeg zijn. Soms gebeurt dit spontaan in de metro, of al lopend op straat. Het kan zelfs de dame achter de kassa zijn. Diegene past bij jou, ongeacht leeftijd, sekse of achtergrond. Dit is moeilijk uit te leggen, het is een gevoel; een gevoel dat klópt. Het klikt. Er is een onzichtbare connectie.

Eef is mijn mensenmens. Bij de eerste ontmoeting in de brugklas was het meteen raak, alsof Cupido precies op het juiste moment zijn liefdespijl had afgeschoten. Deze liefde is voor altijd.

Maar Fiori, mijn kleine dappere strijder is ook mijn mensenmens. Ik voel haar kracht, ik voel haar positieve energie, haar doorzettingsvermogen, haar oprechtheid. Ik heb een connectie met haar en zij met mij, ik kan de gehele nacht naast haar bedje zitten en met haar bezig zijn, zonder het gevoel te hebben dat ik aan het werk ben. Ze voedt mijn hart met haar lach. Ik voel haar pijn als ze keer op keer wordt bevestigd in haar naderende dood. Ik kan haar niet vergeten als mijn hoofd thuis mijn kussen raakt. Ze mag dan nog maar zeven jaar zijn – en waarschijnlijk gaat ze haar achtste verjaardag niet eens halen – maar ze is wijzer, sterker en puurder dan menig volwassene.

Lees ook: Recensie: Water en wolfskers | Anke Verbraak

Mijn mening

Meeslepend, ontroerend, grappig en nét even anders. Dat is Goud & Lavijn in een notendop. Melle is een lieve, zachtaardige jonge vrouw met een hart van goud. Haar werk als nachtzuster is haar op het lijf geschreven. Ze leeft een rustig en overzichtelijk leventje, samen met een handjevol mensen om haar heen die haar lief zijn. Midas is dé superster van het moment met meer dan 21 miljoen fans op Instagram. Een privéleven kent hij niet meer, hij is overal te vinden voor de pers. Geld speelt absoluut geen rol. Maar Melle leert hem kennen als een lieve jongen met het hart op de juiste plaats, en niet als een beroemde superster.

In dit boek lees je hoe deze twee werelden mijlenver uit elkaar liggen, maar ook heel dicht bij elkaar komen. Het verhaal van twee mensen met een hart van goud.

“Als er iemand in deze wereld bestaat met een puur en zuiver hart, dan is zij het wel.”

Een lach en een traan

Een punt van kritiek wil ik toch wel noemen. Eén vloekwoord in een boek vind ik al te veel en beslist onnodig. In dit boek staan er wel meer dan één. Het laat zich raden wat ik daarvan vind. Het verhaal had naar mijn mening nog krachtiger kunnen zijn en nóg meer tot diep in je hart kunnen raken als het taalgebruik wat receptvoller was geweest. Niet alleen wat betreft de woordkeuze, ook wat betreft een aantal dialogen waarbij je eigenlijk de intonatie zou moeten horen om ‘de grappen’ goed te kunnen plaatsen, maar die nu bijna respectloos overkomen, terwijl dat denk ik niet zo bedoeld is. En dat vind ik gewoon jammer van dit prachtige en ontroerende verhaal.

En toch, ondanks dat, valt het boek nauwelijks naast je neer te leggen. Het is een meeslepend verhaal, vol met ontroerende momenten, maar ook vol met grappige momenten. Je leest het met een lach en een traan. De karakters van álle hoofdrolspelers in het boek zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Je ziet ze zo op je netvlies verschijnen. Zoals het hele verhaal trouwens heel beeldend is verteld.

Het einde van het boek is er één die je totaal niet zou verwachten. En dat einde vind ik trouwens ook nog wel een dingetje. Ik houd van boeken die af zijn, die je zonder dat je nog vragen hebt dicht kunt slaan. Het einde van dit boek is eigenlijk nog te veel open naar mijn zin. Het laat wel ruimte open voor een vervolg, dus daar hopen we dan maar stiekem op.

Productinformatie:

Titel: Goud & Lavijn
Auteur: Kim Bonefaas
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93233-17-1
Aantal bladzijdes: 292
Verschijningsdatum: januari 2021

Goud & Lavijn | Kim Bonefaas

Lees ook:

Lees ook: Recensie: Bloedzuster | Anita Kroef
Lees ook: Recensie: Venijnig Spoor | Anita Kok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *