Geef je huis een metamorfose met gevelbekleding

Duurzame gevelbekleding van kunststof

De gevel bepaalt het aanzicht van je woning en velen willen dat deze er perfect uitziet. Ziet je gevel er niet zo mooi meer uit als je zou willen, dan kun je de gevel een metamorfose geven. Gevelbekleding is dé perfecte manier om je huis een compleet andere look te geven. Er zijn diverse soorten gevelbekleding verkrijgbaar. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Ons huis

Het raam aan de voorkant van ons huis liep vanaf het plafond door tot aan de grond. Het voordeel is dat je veel lichtinval hebt, maar toch vonden we het superonhandig. Omdat we toch nieuwe kozijnen moesten, besloten we om het raam aan de voorkant te halveren en daaronder gevelbekleding te laten plaatsen. Ook aan de achterkant van het huis waren delen bekleed met Trespa platen. Bij het vervangen van de kozijnen kozen we ervoor om die Trespa plaatjes ook meteen te vervangen door een ander soort gevelbekleding. Wat betreft gevelbekleding zijn er diverse mogelijkheden. Ik zet een aantal van deze mogelijkheden voor je op een rij.

Houten gevelbekleding

Hout geeft een natuurlijke uitstraling aan je huis. Als je kiest voor de juiste en meest duurzame houtsoort dan kun je jaren-, maar dan ook jarenlang plezier hebben van de prachtige uitstraling dat het hout met zich meebrengt. Met name hardhout is een duurzame gevelbekleding dat enorm populair is. Hardhout is namelijk zeer goed weerbaar tegen vocht. Het voordeel van hout is dat het geschilderd kan worden in de kleur die je maar wenst.

Kunststof gevelbekleding

Naast een gevelbekleding van hout, kun je ook kiezen voor een kunststof gevelbekleding. Dat zie je tegenwoordig enorm veel in het straatbeeld terug. Het voordeel van kunststof plaatmateriaal is dat deze enorm onderhoudsvriendelijk is. Je hoeft de gevel nooit te schilderen of in de lak te zetten. Daar zit dan wel meteen het nadeel. Kunststof is dan wel in enorm veel verschillende kleuren verkrijgbaar, maar eenmaal een kleur gekozen zit je wel aan die kleur vast.

Wil je én de natuurlijke uitstraling van hout én het gemak van kunststof? Dan is het ook mogelijk om voor kunststof gevelbekleding met houtlook te kiezen. Je creëert daarmee dezelfde natuurlijke en warme uitstraling, maar in onderhoud is het makkelijker.

Metalen gevelbekleding

Aluminium is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en wordt dan ook veel toegepast bij bijvoorbeeld plantenbakken en tuinmeubelen. En dat is niet voor niets, want aluminium is ontzettend licht van gewicht, het roest niet en het is een zeer sterk en duurzaam materiaal. Bovendien is aluminium onderhoudsvriendelijk. Dit slijtvaste materiaal wordt daarom veel toegepast voor het bekleden van gevels en geeft een moderne en strakke uitstraling.

Ook kun je kiezen voor andere metaalsoorten zoals koper, zink en rvs. Alle materialen zijn corrosiebestendig, sterk, weerbaar en onderhoudsvrij.

Steenstrips

Heb je geen zin om het metselwerk van je huis te renoveren? Kies dan voor steenstrips, ze geven je huis een prachtige, nieuwe aanblik zonder dat je het metselwerk hoeft te renoveren. Steenstrips zijn dun, sterk en relatief snel aan te brengen.

Crepi

Een van de meeste gekozen materialen is Crepi. Crepi is een mengsel op basis van cement waarmee je je gevel in een handomdraai kunt versterken en weer weerbaar kunt maken tegen alle weersomstandigheden. Crepi is verkrijgbaar in een zeer breed kleurenpalet en dankzij de tijdloze uitstraling past het bij elk type woning.

Ons huis

Inmiddels genieten wij al zo’n jaar of 3 van onze nieuwe kozijnen. Aan de voorkant hebben wij het raam dat van het plafond tot de grond liep vervangen door een half raam. Onder het raam hebben we Keralit laten plaatsen in de kleur staalblauw (hoe kan het anders als je in de Staalblauw woont). We dachten eigenlijk dat de lichtinval een stuk minder zou zijn, maar dat valt reuze mee.

Ook aan de achterkant van het huis is het kozijn vervangen. De platen die onder het raam bevestigd waren zijn vervangen door Keralit in dezelfde kleur staalblauw. Dankzij het vervangen van de kozijnen en de platen hebben ziet de gevel er ineens weer stukken netter en frisser uit. Alleen jammer dat de eens zo lichtgele bakstenen nu zwart zien van de viezigheid. Het grote voordeel van kunststof is dat het zeer onderhoudsvriendelijk is. Zo af en toe eens een doekje erover om het vuil eraf te halen en that’s it. We zijn er bij mee!

Lees ook: Review: Stekkie Box met 4 verrassingen | Plant Rebelz
Lees ook: De woontrends van najaar 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *