Recensie: Bonkie is niet blij | Gitte Spee

Bonkie is niet blij | Gitte Spee

Bonkie is niet blij. Het lijkt wel of al zijn vriendjes ruzie met elkaar hebben. Wat is er aan de hand? Samen met Vos gaat hij op onderzoek uit. Komt alles weer goed? Bonkie is niet blij van Gitte Spee is een hartverwarmend prentenboek met een fijne boodschap in een wereld vol polarisatie. Vriendschap overwint alles!

Bonkie is niet blij

Bonkie is altijd vrolijk. Maar vandaag niet. Er is één en al narigheid in het bos. Bonkie vertelt zijn hele verhaal aan Vos, die op dat moment bij Bonkie op bezoek is.

Bonkie is niet blij

Beer en Das maakte ruzie, terwijl ze echte vrienden zijn. Eenhoorn en Evert het zwijntje vochten met elkaar. Bonkie hoorde de muizenfamilie hard piepen en ze keken boos. En midden op het bospad lag een grote tak waar niemand meer langs kan. Dat klinkt niet goed.

Vos en Bonkie gaan samen het bos in, op onderzoek uit. Zullen Beer en Das weer vrienden worden zoals vanouds? En wat doet die tak eigenlijk midden op het pad? Dat de muizen zo hard piepen is ook niet zonder reden. En hoe komt die schram op de rug van Evert het zwijntje?

Bonkie komt naar buiten met het trommeltje. ‘De koekjes zijn klaar!’
Vos mag er als eerste eentje pakken.
‘Zo is onze domme ruzie toch nog ergens goed voor,’ zegt Das verlegen.
‘Berelekker!’ zegt Beer

Bonkie is blij

Bonkie is niet blij

Lees ook: Recensie: Draakje Vurig op School | Scrivo Media

Mijn mening

‘Een hartverwarmend prentenboek met een fijne boodschap.’ En dat is niets te veel gezegd. Bonkie is niet blij is een prachtig prentenboek dat gaat over ruzie en hoe ze elkaar daarna toch weer weten te vinden, elkaar te hulp schieten en het fijn met elkaar hebben. Onder het genot van heerlijke koekjes gebakken door Bonkie zelf.

De manier waarop ze elkaar weer weten te vinden gaat trouwens niet zonder slag of stoot. Er ligt immers nog steeds een tak in de weg die uit de weg geruimd moet worden. En aangezien het beste een grote en zware tak is, gaat dat niet zo makkelijk. Zal het hen misschien wel lukken als ze elkaar helpen en dat een ieder doet waarin hij of zij goed is? En dan is één ding zeker, de wereld – maar ook het muizenhol – wordt er alleen maar mooier door.

Iedereen heeft wel eens ruzie. Iedereen is wel eens boos. Veel kinderen zullen zich herkennen in de gevoelens van Bonkie, van Eekhoorn, van Das of Beer. Dit prentenboek is een fantastisch verhaal om het gesprek met kinderen aan te gaan. In het boek boek zul je veel aspecten kunnen vinden waar je samen met je kind, of met de kinderen in je klas, over kunt praten. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als vriendschap, ruzie, blij zijn, boos zijn, verdrietig zijn, eenzaam zijn, elkaar helpen, en nog veel meer.

Bonkie is niet blij || Gitte Spee

Prachtige tekeningen

De tekeningen in het prentenboek zijn prachtig en heel realistisch. Je kunt het boek met recht een prentenboek noemen. Op de grote afbeeldingen valt ontzettend veel te ontdekken en ze laten de emoties van de dieren goed zien.

En ben je benieuwd hoe die berelekkere koekjes smaken? Nou, je kunt ze zelf bakken. Het recept van deze vlekkenkoekjes kunt je vinden op de laatste bladzijde van dit prentenboek. Eet jij ook net als Bonkie het hele trommeltje zelf leeg? Of deel je ze met je vrienden?

Productinformatie

Titel: Bonkie is niet blij
Auteur en illustrator: Gitte Spee
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 978-90-25880-97-2
Verschijningsdatum: 10 februari 2021
Leeftijd: 4+

Lees ook: Recensie: Vogelkip, dat mag toch niet! | Annemarie Oppedijk
Lees ook: Recensie: Zwart gaat op reis | Tunc Atalay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *