Recensie: Ik bid de psalmen | Ingrid Plantinga & Willemijn de Weerd

Ik bid de psalmen | Willemijn de Weerd, Ingrid Plantinga

Laatst ontving ik via een van de auteurs het boekje Ik bid de Psalmen. Dit boekje is een gebedendagboekje voor kinderen en helpt hen om veelzijdig te leren bidden, God te bedanken en hun blijdschap te uiten. In deze recensie vertel ik je meer over dit prachtige boekje.

Ik bid de psalmen

Al van jongs af aan leren kinderen bidden. Ze zingen Ik ga slapen ik ben moe voor het slapengaan en voor het eten bidden ze Here, dank u wel voor dit eten, Amen. Het onze vader is ook een bekend gebed dat veel gezongen of gebeden wordt. Kinderen leren deze gebedjes snel. Voor een gevarieerder communicatie tussen God en het kind hebben Ingrid Plantinga en Willemijn de Weerd het gebedenboekje ‘Ik bid de psalmen’ geschreven.

In de Bijbel vind je het bijbelboek De Psalmen waarin je 150 liederen/gedichten kunt lezen. In deze Psalmen vind je veel aspecten, zoals God bedanken, je blijdschap uiten, vertellen dat je je eenzaam voelt, vragen om hulp, het verdriet van de wereld benoemen, en nog veel meer. De Psalmen geven woorden aan onze gebeden, woorden die passen bij een emotie, gebeurtenis of onze gevoelens. De auteurs hebben bij elke psalm een gebedje geschreven in eenvoudige taal, begrijpelijk voor kinderen.

Vader in de Hemel,

Dank U wel dat U mij heeft gemaakt.
Ik ben van U,
ik hoor bij U.
U zorgt voor mij,
zoals een herder voor zijn schapen zorgt.

Ik wil naar de kerk om U te danken.
In de gemeente voor U zingen

U bent goed.
Uw liefde houdt nooit op.
U bent altijd trouw.

Dank U wel daarvoor.
Ik prijs Uw uw naam.

Amen

~ Psalm 100 ~

Lees ook: Recensie: God ziet mij | Overdenkingen bij de psalmen

Mijn mening

Dit boekje is een prachtig boekje met 150 gebeden. Elke gebedje begint met een vraag waar je over na kunt denken. Vervolgens staat er in stuk of 4 à 5 regels uitgelegd waar de psalm over gaat. Daarna zie je welke Psalm je in je Bijbel kunt lezen en daarna staat er een gebedje uitgeschreven, passend bij deze psalm. Kort maar krachtig. Bij elk gebedje staat een symbooltje afgebeeld. Dat symbooltje laat zien of het:

  1. Een gebed is om God iets te vragen, voor jezelf, een ander, of de wereld.
  2. Een gebed is om je verdriet of zorgen te uiten, of je schuld te belijden en vergeving te vragen.
  3. Of een gebed om God een compliment te geven voor wat Hij doet of te prijzen om wie Hij is.

Daarmee is het boekje heel duidelijk en overzichtelijk opgebouwd. Aan het eind van het boekje vind je een overzicht van thema’s die terugkomen in de psalmen. Daarachter staat aangegeven welke psalm(en) bij dat thema past. Als blij bent, past Psalm 30 en 126 daar heel goed bij. En zo gaan psalm 22, 31 en 142 over eenzaamheid. Psalm 47, 147, 149 en 150 gaan over muziek en psalm 3, 23, 121, 124 en 139 gaat over de zorg van God. Vervolgens vind je ook nog een overzicht van de feestdagen en welke psalm bij welke feestdag hoort.

Ook voor volwassenen

Kortom; een supermooi boekje om elke dag – samen met je kind(eren) – een psalm uit de bijbel te lezen en daar een passend gebedje bij te bidden. Zo leren ze op een eenvoudige manier uitdrukking te geven aan hun gevoelens en leren ze ook na te denken over het leven en over de wereld. Je kunt het boekje in volgorde afwerken, elke dag een psalm, je kunt ook vragen aan je kind hoe hij/zij zich voelt en daarbij een passende psalm zoeken. Niet alleen voor kinderen is het een prachtig boekje, ook voor volwassenen kan het een praktisch hulpmiddel zijn.

Grote Heer,

Ik vind het heerlijk
om voor U te zingen
over alles wat U kunt en doet.

U vindt het heerlijk
als ik U prijs
met de liedjes die ik ken.

Halleluja!

Amen

~ Psalm 147 ~

Productinformatie

Titel: Ik bid de psalmen
Ondertitel: Gebedendagboek voor kinderen
Auteurs: Ingrid Plantinga en Willemijn de Weerd
Uitgeverij: Ark Media
ISBN: 978-90-33835-76-6

Ik bid de psalmen

Lees ook: Recensie: Ik zal er zijn | Inspirerend & bemoedigend
Lees ook: Recensie: De bijbel op tafel | Gezinsdagboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *