Review: Rollecate | Gam’inBIZ

Rollecate | Gam'inBiz

Stoomlocomotief Rollecate is al aardig op leeftijd. De laatste jaren heeft ze noodgedwongen stilgestaan in de oude schuur. En dat is ze beu. Het is aan jou om haar weer op gang te helpen. Leg met je kaarten een nieuw spoor aan en laat de trein weer rijden. Maar pas op dat Rollecate niet ontspoort, want dat levert strafpunten op …

Rollecate

In dit spel bouw je om beurten aan een spoor van kaarten en dobbel je om te zien hoever Rollecate verder mag rijden. Als Rollecate daarbij ontspoort, dan levert je dat strafkaarten op. Het doel van het spel is om van je kaarten af te komen en daarbij zo min mogelijk strafpunten te verzamelen.

Inhoud

 • 55 speelkaarten
 • 5 chaoskaarten
 • 1 houten locomotief
 • 4 dobbelstenen
 • Spelregels

Voorbereiding

 • Schud de kaarten en leg ze als een gedekte stapel in het midden van de tafel.
 • Maak een beginspoor van 4 kaarten.
 • Zet de locomotief op de derde kaart van het beginspoor.
 • Leg een aantal kaarten van de trekstapel weer terug in de doos; 11 kaarten bij 2 spelers, 9 kaarten bij 3 spelers en 7 kaarten bij 4 spelers.
 • Deel aan alle spelers 2 kaarten en neem deze op de hand.

Spelregels

Je speelt het spel om beurten met de wijzers van de klok mee. Als je aan de beurt bent dan trek je eerst 1 kaart van de trekstapel en neemt deze op de hand. Daarna mag de speler 1 van de 3 acties kiezen en uitvoeren.

 1. Passen: als je past dan zet je de houten trein 1 kaart vooruit en pak je 1 strafkaart. Dat is de laatste kaart van het spoor.
 2. Spoorkaarten aanleggen: Leg 1 of meer handkaarten met hetzelfde getal aan bij het begin van het spoor volgens de legregels. Het spoor wordt langer en de trein kan verder rijden. Na het aanleggen gaat de houten trein rijden. Tel de punten van de kaarten die je hebt aangelegd bij elkaar op en gooi evenzoveel dobbelstenen. (Heb je meer dobbelstenen nodig, dan gooi je meerdere dobbelstenen). Tel de wielen van gegooide dobbelstenen bij elkaar op en verplaats Rollecate evenzoveel spoorkaarten vooruit richting het einde van het spoor. Kan Rollecate niet meer verder? Dan pak je net zoveel strafkaarten als het aantal spoorkaarten Rollecate niet meer verder kan rijden.
 3. Chaoskaarten afleggen: Als je minstens 1 chaoskaart op hand hebt, dan mag je chaoskaart(en) afleggen. De locomotief gaat niet vooruit bij deze actie.

Kaarten combineren

Strafkaarten leg je meteen af op je aflegstapel. Als je een strafkaart aflegt en deze heeft hetzelfde getal als de bovenste kaart van de aflegstapel, dan vallen deze kaarten tegen elkaar weg en mag je beide kaarten uit het spel verwijderen. Als je in je beurt meerdere strafkaarten hebt, dan kun je ook meerdere keren kaarten met elkaar combineren en uit het spel verwijderen. Als je de kaarten slim combineert, dan kun je van veel strafpunten afkomen.

Einde van het spel

Zodra de laatste kaart van de trekstapel is gepakt, wordt de laatste beurt gespeeld. Daarna is het spel meteen afgelopen. Alle punten van de aflegstapel en de kaarten die nog in de hand zijn worden bij elkaar opgeteld, dat zijn je strafpunten. Degene met de minste strafpunten wint het spel.

Twee solovarianten

Er worden ook nog twee varianten in de spelregels beschreven; een solovariant en een solovariant met virtuele tegenstander. In dit artikel ga ik verder niet op deze varianten in.

Lees ook: Review: Jungle Trip | Piatnik

Mijn mening

Rollecate is een leuk en vlot spel voor tussendoor. In eerste instantie was het toch eventjes kijken hoe het spel precies gaat. De spelregels zijn duidelijk opgesteld, maar omdat je je aan diverse legregels moet houden, was het in in eerste instantie toch even spelen met de spelregels ernaast. En soms ging het ook nog eventjes mis. De kaarten met de 1 en 3 mogen niet naast elkaar liggen en de kaarten met de 2 en 4 ook niet. Dat moet je echt goed in de gaten houden en zie je al snel over het hoofd. Maar na een twee potje waren de spelregels helemaal duidelijk en kon de strijd tegen elkaar echt beginnen.

Je hebt 3 keuzemogelijkheden; passen, kaarten aanleggen of chaoskaarten afleggen. Maar waar doe je verstandig aan? Als je hoge kaarten aanlegt dan moet je ook met veel dobbelstenen gooien en heb je kans dat Rollecate ver vooruitgaat op het spoor. Als de trein dan ontspoort dan moet je veel strafkaarten pakken. Dat lijkt niet leuk, maar als je aflegstapel met strafpunten al gegroeid is, dan kan het ook juist een heel goede set zijn. Want heeft een strafkaart hetzelfde getal als de bovenste kaart van de aflegstapel, dan mag je deze kaarten tegen elkaar afstrepen en uit het spel verwijderen. Op die manier kun je flink wat strafpunten weer wegspelen. En zo is het helemaal niet erg om strafpunten te moeten pakken.

Een dosis tactiek en een beetje geluk

Dat is de tactische kant van het spel. Maar als er dobbelstenen om de hoek komen kijken dan wordt het wat spannender en onvoorspelbaar. De dobbelstenen kunnen zelfs de best geplande reis in de war schoppen en Rollecate flink laten ontsporen. En had je net je aflegstapel weggespeeld, voor je het weet heb je weer een flinke stapel liggen.

De uitvoering van het spel is mooi. De kaarten zijn stevig en kunnen beslist lang mee. De houten trein en de dobbelstenen zijn degelijk en de handleiding is in kleur gedrukt met duidelijke voorbeelden. Het doosje is een fijn klein doosje en handig om mee te nemen op vakantie of naar je werk om tijdens de lunchpauze het spel te kunnen spelen. Let wel op; het doosje is klein, maar op tafel heb je wel meer ruimte nodig. Doordat je aan de voorkant kaarten aanlegt en aan de achterkant kaarten aflegt, schuift het spoor steeds een stukje op. Soms moet je de kaarten die op dat moment op tafel liggen weer eventjes naar het midden schuiven.

Een spel is in een kwartiertje te spelen en blijft spannend tot het einde. Een flinke aflegstapel kun je met een dosis tactiek en een beetje geluk in één klap weer wegspelen. En met een beetje pech kan je aflegstapel ook flink groeien. En zo is Rollecate gewoon een leuk spel. Nee, niet om avond na avond urenlang te spelen, maar als starter of juist als afsluiting van een spelavond of voor tijdens de pauze, is het gewoon heel leuk spel.

Productinformatie

Titel: Rollecate
Uitgeverij: Gam’inBiz
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 1 tot 4
Speelduur: circa 15 minuten

Rollecate

Lees ook: Review: Aqualin | 999-games
Lees ook: Review: Lyttle Wood | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *