Recensie: Verkeerde keuzes | Marijke Witman

Verkeerde keuzes | Marijke Witman | Droomvallei Uitgeverij

Hoe zou het leven eruit hebben gezien als je jaren geleden een andere keuze gemaakt zou hebben? Miriam raakt 14 jaar geleden zwanger en ze besluit het niet te vertellen aan de vader van de baby. Temeer omdat de vader al getrouwd is en zijn vrouw ook zwanger blijkt te zijn. Deze keuze heeft nu – 14 jaar later – verstrekkende gevolgen. Hoe zou het leven eruit hebben gezien als zij toen een andere keuze had gemaakt? Verkeerde keuzes is een spannende thriller van Marijke Witman en gaat over de gevolgen van keuzes die gemaakt worden, toen en nu.

Verkeerde keuzes

Tess is de 14-jarige dochter van Miriam en groeit, samen met haar 17-jarige broer Max, op zonder vader. Een schoolgenoot is tot over zijn oren verliefd op Tess en op een middag spreken ze na schooltijd af in het bos. Hij is zo verliefd op Tess dat hij zich niet kan beheersen en Tess letterlijk van zich afbijt. Niet zonder gevolgen.

Ondertussen is Miriam doodongerust omdat Tess nog steeds niet thuis is. Ze gaat op zoek in het bos. Eerst gaat ze samen met Max op zoek. Later wordt er een complete zoektocht georganiseerd en samen met familie, vrienden en andere bekenden kammen ze onder begeleiding van een politieagente het hele bos uit. Tess wordt gevonden.

Het leven van Miriam staat compleet op z’n kop. Het is dat ze er ook voor haar zoon Max moet zijn, anders zou ze niet meer uit bed komen. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd met Tess. Miriam zet alles op alles om achter de waarheid te komen en de dader te vinden. Daarbij verliest ze soms Max uit het oog.

Hoe levens voorgoed veranderen

En precies op dat moment staat Lex voor de deur. Lex is de vader van Tess en is er pas net achtergekomen dat hij nog een dochter heeft. Hij wil graag zijn dochter leren kennen, maar is daarvoor nu net te laat. Het leven van Miriam wordt daarmee nog complexer. Lex wordt heen en weer geslingerd tussen Miriam en zijn vrouw Anne. Maar ook tussen Tess en zijn dochter 14-jarige dochter Eva, die als twee druppels water op Tess lijkt. En dat feit maakt het allemaal nog een beetje ingewikkelder.

Ondertussen is de politie nog steeds op zoek naar de dader en lijkt elk spoor dood te lopen. Ook voor de dader wordt het leven steeds ingewikkelder. Hij doet er alles aan om zichzelf niet te verraden en dat wordt met de dag moeilijker. Tot het moment dat de politie erachter komt wie de dader is en weet waar hij te vinden is.

Lees ook: Recensie: De fatale uitweg | Sietske Scholten

Mijn mening

Wat een ongelooflijk dramatisch thriller zeg! Het boek begint romantisch met een afspraakje tussen de 14-jarige Tess en de 17-jarige klasgenoot van Max. Dit afspraakje eindigt abrupt met de dood van Tess als gevolg. Op het moment dat Miriam beseft dat haar dochter nog steeds niet thuis is en dat er iets goed mis is, voel je haar wanhoop. Je wordt compleet meegezogen in het verhaal, een verhaal dat je zelf nooit, maar ook nooit zou willen meemaken, maar wat wel realiteit kan zijn.

Dit boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken en elk hoofdstuk wordt vanuit een ander perspectief beschreven; Tess, Miriam, Lex, de politieagente en de dader. Elke van deze hoofdpersonen beleeft de situatie vanuit zijn of haar eigen perspectief en elk van hen gaat op zijn of haar eigen manier met de situatie om. Je neemt als het ware een kijkje in hun hoofden en dat maakt dat het verhaal zo onwijs realistisch, dat het bijna voelt dat je het zelf meemaakt. En dat je bang wordt om zoiets zelf mee te moeten maken.

Een verhaal dat raakt

Als je eenmaal begonnen bent in dit boek dan kun je het niet meer naast je neerleggen. Het is een verhaal dat raakt, dat je niet meer loslaat, waar je kippenvel van krijgt. Een boek dat je in één adem uit wilt lezen omdat je gewoonweg wilt weten hoe het verdergaat. En dat is best knap gedaan van de auteur, omdat veel vanaf het begin van het boek al duidelijk is. Is het boek eenmaal uit, dan zal het ook niet zomaar uit je gedachten verdwijnen, je blijft eraan terugdenken. Het kostte mij dan ook even moeite om het boek los te laten en in een nieuw boek te beginnen.

Toch is er één aspect in het boek waar óf niet goed over nagedacht is, of de auteur heeft het heel bewust weggelaten. Maar omdat dit aspect is weggelaten, al dan niet bewust, vind ik die situatie in het verhaal wel wat vreemd. Bewust blijf ik in deze alinea wat vaag en wil ik het hier ook bij laten in verband met het weggeven van spoilers. Dit is dan ook het enige minpuntje, want verder is dit boek absoluut de moeite waard om te lezen. Ik kan zelfs zeggen; omdat het zo ontzettend realistisch is geschreven en het je niet makkelijk loslaat, vind ik het één van de beste thrillers die ik de laatste tijd heb gelezen. Een boek om stil van te worden.

Productinformatie

Titel: Verkeerde keuzes
Auteur: Marijke Witman
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 978-94-92844-95-8
Aantal pagina’s: 268

Lees ook: Recensie: Bloedzuster | Anita Kroef
Lees ook: Recensie: Tot de dood | Simone Rozeboom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *