Recensie: Angela & Emma – Ontsluierd | Alice Bakker & Elly Godijn

Angela & Emma - Ontsluierd | Bakker & Godijn

Een tijdje geleden verscheen een dun boekje: Angela & Emma – Weerzien; een intro van het gelijknamige boek dat later zou verschijnen. Dat gelijknamige boek is inmiddels verschenen: Angela & Emma – Ontsluierd. Het is geschreven door Alice Bakker & Elly Godijn die samen een fantastisch schrijversduo vormen. Het boek was nog maar nauwelijks verschenen of ik ontving het e-book in mijn mailbox. Een dag later had ik het boek al uit.

Angela & Emma – Weerzien

Wat ging er ook alweer aan vooraf?

Angela en Emma lijken een onbezorgde jeugd te hebben gehad. Totdat Emma op 18-jarige leeftijd met haar rugzak vol familiegeheimen ineens vertrekt en alle banden met haar familie verbreekt. Familiegeheimen die voor de buitenwereld onzichtbaar waren, zelfs voor haar tweelingzus Angela. Nu, 25 jaar later, gaat Angela op zoek naar haar zus Emma, iets wat ze eigenlijk al veel eerder had moeten doen. Diep weggestopte geheimen komen aan het licht en worden opgerakeld. Lukt het de zussen om weer tot elkaar te komen na 25 jaar? Totdat de geschiedenis zich lijkt te herhalen …

Lees ook: Recensie: Angela & Emma – Weerzien | Alice Bakker en Elly Godijn

Angela & Emma – Ontsluierd

Hoe het verdergaat!

Het weerzien tussen Angela en Emma gaat niet zonder slag of stoot. Beide zussen gaan op zoek naar de geheimen uit hun verleden. En ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Hun ouders laten niet het achterste van hun tong zien. Ze komen niet verder dan één woord waarmee alles gezegd lijkt te zijn. Daar nemen de zussen geen genoegen mee en zetten alles op alles om de waarheid te achterhalen. Emma wil haar zoektocht snel afronden zodat ze weer terug kan keren naar haar geliefde Zweden waar haar man en dochter op haar wachten. Maar dat is niet het enige wat speelt in het leven van Emma. Een onverwachte ziekenhuisopname van haar dochter roept allerlei vragen op. Een onderzoek wordt opgezet. Het is echter nog maar de vraag hoe betrouwbaar de resultaten zijn.

Ook Angela worstelt flink met zichzelf. Haar eens zo stabiele leventje is zo kwetsbaar als glas. Ze staat voor een aantal lastige keuzes. Ze gaat niet alleen op zoek naar de antwoorden op de familiegeheimen, er wacht haar ook een zoektocht naar zichzelf.

Wat hebben Angela & Emma en Alice & Elly gemeen?

Angela & Emma is een roman met een diepere laag. Een roman die schuurt tegen een psychologische thriller. De zussen zoeken graag de grenzen op. De auteurs ook. Alice Bakker & Elly Godijn vormen samen het schrijversduo Bakker & Godijn.

Mijn mening

Het boek Angela & Emma wordt om de beurt verteld vanuit Angela of vanuit Emma. Hierdoor overlappen sommige gebeurtenissen in het boek en lees je een situatie eerst vanuit de ene zus en vervolgens nog een keer vanuit de andere zus. Zo zie je maar weer dat twee personen een gebeurtenis op een heel andere manier kunnen beleven. Deze overlap vind ik prettig. Je overziet op deze manier een gebeurtenis vanuit beide gezichtspunten en dat levert informatie op en daarmee leer je ook de zussen beter kennen. Hoewel sommige gebeurtenissen elkaar overlappen, vind ik het geen herhaling omdat het vanuit een compleet andere invalshoek beschreven is. Knap gedaan door het schrijversduo.

In het verhaal gebeurt ontzettend veel. Het boek leest als een trein, maar soms moet je er wel even je aandacht bij houden om niet te veel te missen. Dan kun je zomaar even de draad kwijt zijn. Het is niet alleen het verleden dat opgerakeld wordt, maar ook vandaag de dag speelt er in de levens van de beide zussen genoeg spannende en ellendige dingen. Lukt het hen om hier uit te komen en er samen sterker van te worden? Of drijft het een wig tussen beide zussen?

Hier en daar is het verhaal wel een klein beetje warrig, want welke zus zegt nu wat precies? Ook met de namen Brent en Björn, die beiden een grote rol in het verhaal spelen, had ik wat moeite. Op één of andere manier vind ik deze namen op elkaar lijken en haalde ik ze steeds door elkaar. De enige overeenkomst is dat de namen met een B beginnen, dus het zal wel aan mij liggen.

Een kleine tip …

Dan kom je bij de laatste bladzijde. Voor je gevoel is het verhaal nog niet lang niet afgelopen. En dat mijn gevoel klopte bleek wel. Wordt vervolgd in 2022 … Hè, moet ik weer wachten! Maar wel leuk dat er een vervolg komt. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal verdergaat.

Een kleine tip: Als je denkt; waar ging de intro Angela & Emma – Weerzien ook alweer over? Dan kan het raadzaam zijn om deze eventjes eerst te lezen voordat je verdergaat in Angela & Emma – Ontsluierd.

Lees ook: Recensie: Ik droom | Elly Godijn
Lees ook: Recensie: Val uit de tijd | Janine Brandsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *