Recensie: Val uit de tijd | Janine Brandsen

Val uit de tijd | Janine Brandsen | Godijn Publishing

Als je het boek Val uit de tijd van Janine Brandsen leest dan ben ik blij dat ik in deze tijd en in dit land geboren ben. Een land en een tijd waarin vrouwen evenveel kansen krijgen dan mannen. Een land en een tijd waarin vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen. Val uit de tijd speelt zich af in het jaar 1345, een tijd waarin het er heel anders aan toe ging. Een tijd waarin vrouwen een heel andere positie hadden dan vrouwen anno nu. Het boek gaat over de dilemma’s van een jonge vrouw die in een verkeerde tijd geboren lijkt te zijn.

Val uit de tijd

Het verhaal speelt zich af in Arensborg, Hertogdom Brabant, in het jaar 1345. Wanneer de vader van Helena overlijdt, blijft zij als enige erfgename achter. Sinds haar vader ziek is houdt zij haar vaders lakenhandel draaiende en dat gaat haar goed af. Ze blijkt een echte koopvrouw. Nu haar vader is overleden, wil Helena de lakenhandel zelfstandig voortzetten, maar de koopmansgilde eist een man aan het hoofd van de firma. In het huwelijksbootje stappen lijkt de makkelijkste uitweg om haar ambities te verwezenlijken. Hoewel de mannen voor haar in de rij staan, weigert Helena een verstandshuwelijk te arrangeren. Ze wil alleen trouwen uit ware liefde. Met haar standpunt maakt zij machtige vijanden die voor niets terugdeinzen om te krijgen wat ze graag willen. Lukt het Helena om haar dromen en haar verlangens te verwezenlijken en haar mannetje te staan in een tijd die niet bij haar lijkt te passen?

Over de auteur Janine Brandsen

Janine Brandsen (1973) is docent geschiedenis en werd in 2019 genomineerd voor Geschiedenisleraar van het jaar. Op de lerarenopleiding geschiedenis volgt zij Nederlands als bijvak, want naast historie blijft schrijven een passie. Na een schrijfcursus besluit zij een boek te schrijven. Met haar achtergrond kan het niet anders dan een historische roman worden. Val uit de tijd is haar debuutroman.
www.janinebrandsen.nl

Lees ook: Recensie: Ik droom | Elly Godijn

Mijn mening

Wat een ongelooflijk prachtig boek. Het neemt je mee naar het jaar 1345 en laat je kennismaken met de gewoontes, maar ook met de standpunten, van die tijd. Het was voor Helena mogelijk om het bedrijf van haar vader te runnen op het moment hij ziek was, maar zodra haar vader is overleden, is het niet meer mogelijk omdat zij simpelweg vrouw is. Hoe krom is dat en dat vindt Helena ook. Dat is niet het enige wat mij verbaasde in het boek, ik viel namelijk van de ene verbazing in de andere over de manier waarop er naar vrouwen gekeken wordt.

“De kerk ziet vrouwen als addergebroed. Ze hebben ons nog niet vergeven dat Eva Adam verleidde tot de zondeval. In de ogen van de kerk zijn we verleidsters, onze lijven slechts een mooie verpakking voor drek en slijm. We deugen nergens voor.”

Een vrouw kon het in die ogen nooit goed doen. Wanneer zij bijvoorbeeld werd verkracht was het de schuld van de vrouw, omdat zij de man had verleid. Hoe krom is dat.

Dit boek gaat niet alleen over Helena, maar ook twee van haar vriendinnen; Betje en Dorothea, die elk hun eigen visie op vrouw-zijn in die tijd hebben. Maar ook laat het, met name vanuit het verhaal van Betje, de rol van de kerk zien en hoe er tegen gebeurtenissen in het leven werd aangekeken. Zo werd er gedacht dat het verlies van een baby een direct gevolg was van één bepaalde zonde.

“Vanaf het begin der tijden zijn vrouwen onbetrouwbare wezens gebleken, het vleesgeworden kwaad. De vrouw verliet als eerste de wet van God op het moment dat Eva in het paradijs van de boom met verboden vruchten at en zij daarna Adam verleidde tot de zondeval. Hier begon de lange geschiedenis van verleiden.”

Vlot en spannende schrijfstijl

Val uit de tijd is een prachtig boek om te lezen, al gebeuren er soms best nare dingen in. Het geeft je een heel goed beeld van de tijd van toen. Het boek is vlot geschreven, is spannend en de overdracht van kennis over de geschiedenis is volledig in het verhaal verweven. En dat is mooi. Voor mij had het boek nog wel tientallen bladzijdes meer mogen hebben. Eigenlijk was ik nog lang niet klaar met lezen, toen ik het boek dichtsloeg. Ik ben zeker benieuwd hoe het verdergaat. Niet alleen hoe het verdergaat met Helena, maar bovenal ook hoe het verdergaat met Betje en Dorothea. Daarom hoop ik dat er eens een tweede deel van dit prachtige boek komt.

Productinformatie

Titel: Val uit de tijd
Auteur: Janine Brandsen
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93233-55-3
Verschijningsdatum: 24 april 2021

Lees ook: Recensie: Een blauwe blik | Lucy Neetens
Lees ook: Recensie: Sprong in het diepe | Titia Schut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *