Review: Paleo | 999-games

Paleo, een coöperatief spel van 999-Games

De vakjury van Speelgoed van het Jaar 2021 heeft de winnaars bepaald. 12 categorieën en per categorie 3 winnaars. 36 winnaars dus. Nu is het jouw beurt. Per categorie kies jij jouw favoriet. Het artikel met de meeste stemmen wint de Gouden Publieksprijs. Alle publieksprijzen worden op 2 november 2021 bekendgemaakt. Een van de winnaars uit de categorie Kennerspellen en de categorie 12 t/m 17 jaar is het coöperatieve spel Paleo van 999-games. Van Speelgoed van het Jaar ontving ik het spel Paleo om te testen. In dit artikel vertel ik je wat we van dit spel vinden.

Paleo – een coöperatief avonturenspel

Paleo is een uitdagend coöperatief avontuur voor 2-4 spelers in prehistorische tijden. In Paleo is het eten of gegeten worden, iedere dag weer. Probeer dus samen als één stam te overleven in een wereld vol gevaren.

Inhoud

 • 3 tableaus
 • 1 kerkhof
 • 1 werkbank
 • 222 kaarten
 • 40 grondstoffen
 • 48 gereedschapsfiches
 • 40 schadefiches
 • 5 doodskopfiches
 • 5 overwinningsfiches
 • 2 dobbelstenen
 • de spelregels

Korte samenvatting van het spel Paleo

Paleo is een coöperatief spel. Dat wil zeggen dat de spelers samenwerken. Het spel eindigt als de spelers samen winnen of samen verliezen. De spelers mogen tijdens het spel altijd met elkaar overleggen. Ze hoeven geen informatie geheim te houden voor hun medespelers.

Het spel verloopt in meerdere ronden, die telkens uit een dag- en nachtfase bestaan. Tijdens de dagfase verzamelen de spelers grondstoffen, maken ze gereedschappen en vervullen ze verschillende opdrachten. Tijdens de nachtfase voeden de spelers hun mensen en bereiden ze zich voor op de volgende dag.

Elke speler speelt met een eigen groep mensen en krijgt een eigen stapel kaarten. Die kaarten stellen zowel de te verkennen omgeving, als de daarvoor beschikbare tijd voor.

Meestal zullen de spelers slechts 2 van de in totaal 10 verschillende modules gebruiken. In de spelregels staan 7 levels met de modules beschreven, die een verschillende moeilijkheidsgraad hebben. De spelers kunnen de levels na elkaar spelen. Daarnaast kunnen de spelers de modules naar believen combineren tot nieuwe levels en deze in willekeurige volgorde spelen. Op die manier is het spel telkens een compleet nieuw avontuur.

Dagfase

Kaarten nemen

Elke speler neemt zijn kaartenstapel en kiest een van de bovenste 3 kaarten. De spelers mogen daarbij alleen de achterkant van de kaarten bekijken, de voorkant mogen ze niet bekijken. De overige 2 kaarten legt hij weer onveranderd terug op de stapel.

In Paleo hebben de kaarten heel veel verschillende achterkanten. Ze geven de spelers een aanwijzing over de inhoud van de kaart. Toch kunnen de spelers nooit zeker zijn, want verrassingen zijn altijd mogelijk.

Kaarten spelen

Als alle spelers een kaart hebben gekozen, draaien ze de door hen gekozen kaarten gelijktijdig om.
Ze moeten nu samen beslissen in welke volgorde ze de kaarten uitvoeren. Elke speler kiest precies 1 optie die staat afgebeeld op de kaart en voert deze uit. Hij legt de kaart daarna af.

De twee stappen worden net zo lang herhaald tot de dagfase eindigt.

Einde van de dagfase

Als een speler alle kaarten uit zijn stapel heeft gespeeld, eindigt voor hem de dag en gaat hij slapen. Hij kan geen kaart meer spelen en zijn medespeler(s) niet langer helpen. De andere spelers mogen verder spelen totdat zij ook gaan slapen. Als alle spelers slapen is de dagfase voorbij en begint de nachtfase.

Nachtfase

De spelers moeten alle mensen in hun groep voeden. Daarvoor nemen ze voor elk mens 1 voedsel uit het basiskamp die wordt teruggelegd in de voorraad. Voor elk mens dat de speler niet kan voeden omdat er te weinig voedsel in het basiskamp ligt, moet hij een doodskopfiche op het nachttableau leggen.

Daarna moeten de spelers de missiekaarten behandelen. De spelers moeten samen de afgebeelde acties kunnen uitvoeren en beslissen samen wie de afgebeelde kosten betaalt. Wanneer dit niet lukt nemen de spelers een doodkopfiche en leggen deze op het nachttableau.

De kaarten op de aflegstapels worden geschud en verdeeld onder de spelers. Een nieuwe dag kan beginnen.


Einde van het spel

Het aantal dagen (rondes) dat de spelers in Paleo moeten spelen ligt niet vast. Het spel eindigt als is voldaan aan één van de volgende voorwaarden:

 • De spelers winnen als de grotschildering op het nachttableau af is. Daarvoor moeten de spelers 5 overwinningsfiches verzamelen (delen van de grotschildering). Zodra de schildering klaar is, stopt het spel meteen en hebben de spelers gewonnen.
 • De spelers verliezen als ze 5 doodskopfiches verzamelen. Leg verzamelde doodskopfiches op de daarvoor voorziene vakjes op het nachttableau. Zodra er 5 doodskopfiches liggen, stopt het spel meteen en hebben de spelers verloren. Uitzondering: als de spelers bij dezelfde actie het vijfde overwinningsfiche en het vijfde doodskopfiche krijgen, winnen ze alsnog het spel.

Lees ook: Review: My City | Legacy-spel van 999-Games

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Paleo is genomineerd in de categorie kennersspellen en in de categorie 12 t/m 17 jaar:

De mening van de jury:

Paleo is een uitgebreid coöperatief spel met kaarten en spelborden waarbij de spelers in de prehistorie moeten samenwerken om te overleven en samen een doel te bereiken. Elke ronde bestaat uit een dag- en nachtfase. In de dagfase moeten de spelers met behulp van een aantal kaarten werktuigen maken en gevaren trotseren. In de nachtfase moeten de leden van de stam gevoed worden en de spelers zich voorbereiden op de volgende dag. De spelregels zijn uitgebreid en vragen de nodige voorbereiding en/of ervaring om het spel te kunnen spelen. Het spel kan op verschillende moeilijkheidsniveaus gespeeld worden. Paleo is een uitdagend spel, dat kennis van de regels en mogelijkheden vereist en planning en strategisch inzicht. Er moet goed worden samengewerkt.

Mijn mening

Het lijkt een ingewikkeld spel. En dat is het ook. Nee, je leest niet éven de spelregels door. Het spel vraagt de nodige voorbereiding en tijd om de spelregels te leren en de verschillende symbolen op de kaarten te leren kennen. Gelukkig zijn de spelregels uitgebreid en is alles goed beschreven.

Na het doorlezen van de spelregels zijn we eerst maar eens gestart met het klaarleggen van het spel. Met de enorme hoeveelheid kaarten, die je lang niet allemaal nodig hebt per spel, duurde het klaarleggen ook wel even. Maar met behulp van de spelregels lukte het goed. Vervolgens zijn we gewoonweg begonnen. Elke kaart die we opendraaiden moest eerst geanalyseerd worden aan de hand van de beschrijving in de spelregels. Het duurde dan ook best wel lang voordat de eerste dag voorbij was. Na deze dagfase zijn we gestopt. We hadden door hoe het spel werkt, we begrepen de meeste symbolen , dus nu konden we nu wel voor het echie gaan spelen.

De volgende avond zijn we aan de slag gegaan met ons eerste echte spel. En hoera, wij hebben nu helemaal door hoe het werkt. En nog gewonnen van het spel ook. Het tweede potje hebben we voor dezelfde modules gekozen en helaas hadden we van het spel verloren. Dus als je eenmaal een combinatie van 2 sets modulekaarten een keer gewonnen hebt, wil niet zeggen dat je de volgende keer met dezelfde sets het spel weer wint.

Eindeloos veel combinaties

Het spel heeft 10 verschillende series met modulekaarten (A t/m J). Per spel heb je 2 series nodig. Voor het eerste spel gebruik je A en B. Wanneer je het spel goed kent en weet wat de verschillende symbolen betekenen kun je andere combinaties maken. In de handleiding worden ook een aantal verschillende suggesties gedaan, maar je kunt ook je eigen combinatie samenstellen.

Doordat je zoveel verschillende combinaties kunt maken, is geen spel hetzelfde en is elk potje opnieuw een uitdaging. Denk je bij module A en B een tactiek ontwikkeld te hebben, blijkt deze tactiek bij module C en D niet aan de orde te zijn en moet je het compleet over een andere boeg gooien. Zo hadden we bij A+B altijd een overschot aan grondstof hout en hoefden we ons daar niet speciaal op te richten. Bij module C+D is hout ontzettend schaars dus elke kaart waarbij je hout kunt verzamelen moest je daar ook echt voor gaan. Maar wat schaars en niet schaar is, kom je pas gedurende het spel achter en dan kan het zomaar al te laat zijn om nog te kunnen winnen.

Neem wel de tijd. Een spelletje duurt al gauw zo’n drie kwartier en ook het klaarleggen van het spel en het opruimen kost even wat tijd. Gelukkig zitten er een heleboel plastic zakjes in de doos waarin je elke soort setje met kaarten apart kunt opbergen. Dat is fijn. Hoewel alles goed gemarkeerd is met een cijfer of een letter wil ik wel als tip meegeven om ook alle setjes kaarten zorgvuldig op te bergen. Scheelt enorm veel uitzoekwerk.

Leren samenwerken

Daarnaast vinden wij het leuk dat het een coöperatief spel is. Je moet met elkaar zien te winnen van het spel, dus het is van belang om goed te overleggen of goed samen te werken. Een coöperatief spel is zeker niet minder spannend dan een ‘gewoon’ spel. Voor kinderen is het ook een prachtig spel waarmee ze leren samenwerken.

Paleo is echt een leuk spel en dankzij de diverse combinaties is elk spel anders. Het nodigt uit om steeds weer opnieuw op tafel te leggen en een andere combinatie te proberen.

Productinformatie

Titel: Paleo
Uitgeverij: 999-games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: ongeveer 45 minuten

Ik heb gestemd voor Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021 en maak daarmee kans op leuke prijzen. En nu duimen maar. Stem jij ook?

Lees ook: Review: Lamaland | 999-Games
Lees ook: Review: Keer op Keer Kids | 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *