Recensie: Spuit Elf wordt brandweerolifant | Harmen van Straaten

Spuit Elf wordt brandweerolifant

Het is Kinderboekenweek. Het thema is ‘worden wat je wil’, een zeer aansprekend thema. Bij Elin in de klas heeft een moeder van een klasgenootje over haar werk als kraamverzorgster verteld en is er een imker bij haar in de klas op bezoek geweest die over zijn werk als imker kwam vertellen. Bij Joas kwam er een oma van een klasgenootje vertellen over haar werk als verpleegster op de couveuse-afdeling in het ziekenhuis. Worden wat je wil; wie weet krijgen de kinderen hier inspiratie door. In het prentenboek Spuit Elf wordt brandweerolifant weet Spuit Elf zeker wat hij wil worden; brandweerolifant. Het is alleen nog even de vraag of hij wel talent heeft om brandweerolifant te worden…

Spuit Elf wordt brandweerolifant

Aan de kant! Waar is de brand?

In de brandweerkazerne gaat het alarm.
De brandweerolifanten roetsjen langs de paal naar beneden en springen op hun wagens, op weg naar de brand.
Maar Spuit Elf is weer eens te laat.
Hij slaapt door alles heen.
Of hij zit net met een boek op de wc.
Of hij is zijn helm kwijt…
Hoe kan Spuit Elf toch brandweerolifant worden?

  • Lief verhaal over een dapper brandweerolifantje
  • Voor extra veel voorleespret
  • Met mooie kleurrijke illustraties
  • Passend bij het thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil.

Thema kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Mijn mening

Jij kan worden, worden wat je wil
Waarmee maak jij ’t verschil?
Zoveel dingen die je later kunt doen
Vanaf nu tot aan je pensioen
Jij kan worden, worden wat je wil
Waarmee maak jij ’t verschil?
Wat vind je leuk en wat is jouw talent?
Je bent echt iets geworden
Als je bent wie je bent

Dit liedje heb ik denk ik al 1000x gehoord. Bij de kinderen op school mochten er uit elke klas een stuk of 2 kinderen tijdens de opening van de kinderboekenweek op het podium dit lied zingen en dansen. Elin wilde dat ontzettend graag, dus ze heel goed geoefend. Helaas is ze niet uitgekozen, maar wellicht een volgende keer. Maar wat een prachtige boodschap heeft dit lied.

Worden wat je wil. Spuit Elf wil brandweerolifant worden, maar telkens wanneer de brandweer wordt opgeroepen gaat het mis. Spuit Elf slaapt door het alarm heen, of hij is zijn helm kwijt. Hij durft niet langs de paal te glijden of hij zit weer eens met een boek op de wc. De andere brandweerolifanten zijn het erover eens; Spuit Elf kan echt geen brandweerolifant worden, hij zal iets anders moeten bedenken. Totdat Spuit Elf weet waar wél zijn talent ligt… Een talent waarmee hij wél het verschil kan maken.

Spuit is wordt brandweerolifant is een fantastisch prentenboek voor kleuters. Welk jongetje wil er nu geen brandweerman worden en daarmee is dit boek ook een zeer herkenbaar en aansprekend verhaal. Je kunt met de kinderen ook fijn doorpraten over dit prentenboek; denk bijvoorbeeld aan beroepen of je talent. En kun je altijd worden wat je wil? Of kan het ook zijn dat je later ontdekt dat jouw talent heel ergens anders ligt? Kortom; een prentenboek wat tijdens de kinderboekenweek in geen kleuterklas mag ontbreken.

Bladzijde uit Spuit Elf wordt brandweerolifant van Harmen van Straaten

Productinformatie

Titel: Spuit Elf wordt brandweerolifant
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Leopold
Aantal bladzijdes: 32
ISBN: 978-90-25881-57-3
Leeftijd: 4-6 jaar
Verschijningsdatum: 4 augustus 2021

Lees ook: Recensie: Bonkie is niet blij | Gitte Spee
Lees ook: Recensie: Vogelkip, dat mag toch niet! | Annemarie Oppedijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *