Review: Keer op Keer 2 | 999 Games

Keer op Keer 2 dobbelspel van 999 Games

Arjan en ik doen graag een dobbelspel. Denk aan Qwixx, Qwantum en Qwinto van White Goblin Games, maar ook Keer op Keer van 999-Games pakken wij er zeer regelmatig bij. Sinds kort is ook Keer op Keer 2 verkrijgbaar. Ik was zeer benieuwd naar dit spel en superleuk natuurlijk toen er een recensie-exemplaar werd bezorgd! Sindsdien hebben we al heel wat potjes gespeeld. Ik vertel je meer over deze tweede versie van Keer op Keer.

Keer op Keer 2

Inhoud

  • 3 dobbelstenen met kleuren
  • 3 dobbelstenen met cijfers
  • 1 dobbelsteen met symbolen
  • 1 blok met speelvelden
  • 6 viltstiften
  • Spelregels

De spelregels

De spelregels lijken op het eerste spel Keer op Keer. Het heeft alleen een aantal extra toevoegingen waardoor je meer punten kunt scoren.

Elke speler krijg een scoreblad en een viltstift. De 7 dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd. De actieve speler gooit de dobbelstenen. De speler kiest vervolgens 1 kleurendobbelsteen en 1 cijferdobbelsteen óf hij kiest voor de symbolendobbelsteen. Dan kruist de speler de vakjes op zijn scoreblad aan, overeenkomstig de gekozen dobbelstenen. Dus als de speler kiest voor een groene dobbelsteen en de dobbelsteen met daarop een drie, dan kruist hij 3 groene aaneengesloten vakjes op zijn scoreblad aan.

Kiest de speler voor de symbolendobbelsteen, dan voert hij de actie uit behorend bij dat symbool. Daarvoor dien je nog wel vrije dobbelstenen (aangegeven op het scoreblad) in je bezit te hebben. Elke andere speler mag vervolgens ook een kleurendobbelsteen en een cijferdobbelsteen kiezen, óf de symbolendobbelsteen (de andere spelers mogen niet dezelfde stenen kiezen als de actieve speler) en zijn vakjes aankruisen.

Dan zijn er nog de jokers. Elk cijferdobbelsteen vat een ? (vraagteken) en elke kleurendobbelsteen bevat een zwarte kruis. De vraagteken mag je voor een getal naar keuze inzetten en de zwarte kruis voor een kleur naar keuze. Gebruik je die, dan moet je wel een ! (uitroepteken) aankruisen op je scoreblad. Je mag in totaal maar 6x een joker gebruiken.

Het spel eindigt als een speler twee kleuren volledig heeft aangekruist op zijn scoreblad.

Scoreblad van dobbelspel Keer op Keer 2

Lees ook: Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games

Puntentelling

Kolommen:

De speler die als eerste een kolom volledig heeft aangekruist, ontvangt de bovenste waarde behorend bij deze kolom. Elke andere speler ontvangt de onderste waarde zodra hij die kolom volledig heeft aangekruist. Aan het eind van het spel worden alle punten van volledig aangekruiste kolommen bij elkaar opgeteld.

Rijen:

Als een speler een rij vol heeft, ontvangt hij 5 punten. Daarnaast mag de eerste speler die de rij vol heeft nog een actie uitvoeren.

Hartjes:

Een van de symbolen op de symbolendobbelsteen is een hartje. Als je deze gooit, mag je ervoor kiezen om op een scoreblad een hartje te omcirkelen, met een maximum van 5. Zodra je een kolom vol hebt, score je extra punten, precies zoveel als het aantal hartjes je omcirkeld hebt. Aan het eind van het spel tel je alle hartjespunten van volle kolommen bij elkaar op.

Bonuspunten:

Lukt het jou om alle vakjes van één kleur aan te kruisen? Dan ontvang je 5 bonuspunten. Elke andere speler ontvangt 3 punten zodra zij alle vakjes van deze kleur hebben aangekruist.

Sterren:

In het speelveld zijn een aantal vakjes waarop een ster is afgebeeld. Elke speler moet voor elke ster die niet is aangekruist 2 punten van zijn score aftrekken.

Uitroeptekens:

Elke niet gebruikte uitroepteken (joker) levert 1 punt op.

Dobbelstenen:

Tijdens het spel kun je dobbelstenen verzamelen. Deze dobbelstenen kun je weer gebruiken voor de symbolendobbelsteen. Als je de symbolendobbelsteen wilt gebruikt, kruis je een openstaande dobbelsteen op je scoreblad af. Voor elke niet gebruikte openstaande dobbelstenen ontvang je aan het eind van het spel 2 punten.

Alle behaalde punten worden bij elkaar opgeteld. De punten van de sterren worden daarvan afgetrokken. De som hiervan is de eindscore en degene met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Wat een heerlijk spel is dit weer! Het klaarleggen van het spel is zo gebeurd. Ook nu weer hebben we een aantal scorebladen geplastificeerd en schrijven we er met whiteboardstiftjes op. Na een potje kun je het scoreblad schoonvegen en het op deze manier eindeloos opnieuw gebruiken.

Het spel lijkt op de eerste versie van Keer op Keer. De spelregels komen op hetzelfde neer. Toch is het een heel ander spel, omdat er veel meer mogelijkheden zijn om extra punten te scoren. In de review van Keer op Keer 1 schreef ik dat de eindscore vaak heel dicht bij elkaar in de buurt zit. Je kunt winnen of verliezen met maar 1 of 2 punten verschil. En zelfs gelijkstand komt regelmatig voor. Nou, dat is met dit spel absoluut niet zo, omdat er op veel meer verschillende manieren punten te verdienen valt. Daardoor wordt het spel leuker en spannender.

Het is trouwens geen snel spelletje voor even tussendoor. Je bent er snel een half uurtje mee bezig.

Man mijn en ik hadden wel een discussiepunt over een puntje in de spelregels, maar ook daar zijn we uitgekomen. Ik had nog gelijk ook 😉

De ondertitel van het spel Keer op Keer 2 is ‘het blijft nooit bij 1 spelletje’, en dat is ook zo! Als je eenmaal een spelletje gespeeld hebt, dan wil je het liefst nog een spelletje spelen. Omwille van de nachtrust zijn we toch wel eens verstandig en houden we het er wel bij één, maar het liefst …

Productinformatie

Titel: Keer op Keer 2
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 1-6 spelers
Leeftijd: 8+
Speelduur: Ongeveer 30 minuten
Prijs: € 14,99

 

Lees ook: Review: Qwinto | White Goblin Games
Lees ook: Review: Ka Pai Ranu | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *