Review: Qwinto | White Goblin Games

Qwinto dobbelspel van White Goblin Games

‘De nieuwste telg uit de Qwixx-familie’, staat er op het doosje van het spel Qwinto. En dat is ook zo. Als je dit spel speelt, doet het je meteen denken aan het dobbelspel Qwixx en het dobbelspel Qwantum. En hoewel je het er meteen aan doet denken; toch is het een heel ander spel met zijn eigen spelregels en zijn eigen tactiek. Ik vertel je in dit artikel meer over Qwinto.

Qwinto

Inhoud

  • 3 dobbelstenen; een paarse, een rode en een gele
  • Een scoreblok
  • Potloodjes
  • Spelregels

Doel van het spel

Elke speler probeert op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen in te vullen. Hoe meer getallen je per rij hebt ingevuld, des te meer punten je krijgt. Ook krijg je extra punten wanneer je in alle drie velden van een kolom getallen hebt ingevuld.

Spelregels

Elke speler krijgt een scoreblad en een potlood. De speler die aan de beurt is mag de dobbelstenen gooien en mag daarbij kiezen of hij 1, 2 of 3 dobbelstenen gooit. Is de speler die gooit tevreden met het resultaat, dan spreekt hij de uitkomst van de gegooide dobbelstenen hardop uit. Niet tevreden? Dan mag hij eenmaal de dobbelstenen opnieuw gooien.

Vervolgens mogen alle spelers het resultaat van de worp invullen op hun scoreblad. Dat is echter niet verplicht. Is het voor de actieve speler onmogelijk om een getal in te vullen, dan moet hij een mislukte worp aankruisen op zijn scoreblad. Niet-actieve spelers hoeven dit niet te doen.

De speler mag zelf weten in welk vakje het getal ingevuld wordt, er zijn wel een paar regels aan verbonden;

  • Het getal mag alleen ingevuld worden in de rijen overeenkomstig de kleur van de gegooide dobbelstenen. Gooit de speler met een rode en paarse dobbelsteen, dan mag het getal of in de rode of in de paarse rij geschreven worden. Dus niet in de gele.
  • Binnen een rij moeten de getallen van links naar rechts steeds groter worden. Elk getal mag slechts 1x in een rij voorkomen.
  • Binnen een kolom van twee of van drie velden mogen geen getallen dubbel voorkomen. De volgorde van de getallen in een kolom maakt niet uit, zolang een zelfde getal maar niet twee of drie keer voorkomt.

Einde van het spel en puntentelling

Het spel eindigt direct zodra een speler twee rijen compleet heeft ingevuld met getallen, of wanneer er een speler vier mislukte worpen heeft aangekruist. Vervolgens worden de punten geteld:

Is een rij NIET volledig ingevuld met getallen, dan krijg je 1 punt voor elk ingevuld veld in die rij.
Is een rij WEL volledig ingevuld met getallen, dat krijg je het getal ingevuld in de uiterst rechtse vakje als puntenaantal.
Op het scoreblad staan 5 bonusvelden. Is de hele kolom waarin het bonusveld staat volledig ingevuld met getallen, dan krijg je het getal ingevuld in het bonusvakje als puntenaantal. Is de kolom niet volledig ingevuld, dan krijg je er geen punten voor.

Tel alle punten bij elkaar op, trek 5 punten per mislukte worp van je puntenaantal af en je hebt je totaalscore. Degene met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Qwixx | White Goblin Games
Lees ook: Review: Qwantum | White Goblin Games

Mijn mening

Dit spel speelden we voor het eerst op Het Spellenspektakel november 2019 in Utrecht. Qwixx en Qwinto hadden we al in huis en wordt hier regelmatig uit de kast gepakt, daarom waren we nieuwsgierig naar het spel Qwinto. We vonden het superleuk een superleuk spel en vandaar dat het op mijn verlanglijstje belandde. Uiteindelijk kon ik het niet laten om het spel gewoon te kopen.

Wij hebben al een flink aantal spellen in huis waarbij je een scoreblok moet gebruiken. Wat wij als eerste doen is een scoreblaadje plastificeren en er op schrijven met whiteboardstiftjes. Zo kun je eindeloos met een papiertje doen en raakt je scorebloc niet zo snel op. Niet met de stiftjes trouwens. Daar heb ik ondertussen wel een zooi nieuwe van moeten bestellen. Of doen we teveel spelletjes šŸ˜‰

Een ander spel in de Qwixx-familie

Bij Qwinto moet je nƩt iets meer in de gaten houden om het spel volgens de juiste regels te spelen dan bij Qwixx of Qwinto. Vooral het feit dat er in de kolommen niet hetzelfde getal mag voorkomen. Dat is echt eventjes opletten. Het spel biedt voldoende spanning en uitdaging. In de rijen moeten getallen in oplopende volgorde komen te staan, maar je weet natuurlijk nooit wat je gaat gooien. Je kunt dus zomaar een getal gooien die je helemaal niet wilt hebben.

Daarnaast moet je ook opletten dat de kolom waarin een bonusveld staat, vol wordt. Dan pas krijg je bonuspunten. Is aan het eind van het spel de kolom niet vol, dan krijg je ook geen punten en kun je flink achter raken op je tegenstander.

Snel en eenvoudig

Een spelletje speel je in ongeveer een kwartiertje. Zo kun je best meerdere potjes op een avond spelen. Of als je niet zo lang de tijd meer hebt, kun je er nog snel even eentje doen. Je hoeft ook niet veel klaar te leggen. Daarbij is het ook een spel wat je heel makkelijk in je tas steekt en mee kunt nemen op reis.

Hoewel dit spel behoort tot de Qwixx-familie is het toch echt weer een heel ander spel met eigen regels, eigen moeilijkheden en een eigen tactiek. Kortom, net als Qwixx en Qwantum belandt dit spel ook zeker bij onze favorieten!

Productinformatie

Titel: Qwinto
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-6
Leeftijd: 8+
Speelduur: 15 minuten

Lees ook: Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *