Review: Oma’s Woeste Waslijn | Megableu

Oma's Woeste Waslijn | Megableu

Eigenlijk kan ik er kort over zijn. Ik heb slechts twee woorden nodig om duidelijk te maken wat ik van het spel Oma’s Woeste waslijn van Megableu vindt. Spannend. Hilarisch. En daarom begrijp ik ook wel dat dit spel door Speelgoed van het Jaar genomineerd is in de categorie Kinderspellen. In dit artikel vertel ik je graag meer over dit grappige spel.

Oma’s Woeste Waslijn

Het doldwaze winderige waslijnspel! Kan jij oma helpen bij het ophangen van haar was? Dat lijkt makkelijk… alleen is er soms zoveel wind dat dit een leuke uitdaging wordt!

Inhoud

 • 1 draaiende waslijn
 • 1 groene basis (zelf nog 3 AA-batterijen toevoegen)
 • Oma
 • Oma’s jurk (in 2 delen)
 • Bril van oma
 • Wasgoed (8 onderbroeken en 8 bh’s),
 • 1 dobbelsteen
 • 1 stickervel
 • spelregels.

Voorbereiding

Voorbereiding als je het spel voor de eerste keer gaat spelen: Stop 3 AA-batterijen in de groene basis. Plak de stickers op de dobbelsteen en op het wasgoed.
Voorbereiding voor elk spel: Zet de groene basis middels het aan-/uitknopje aan. Geef elke speler 2 onderbroeken en 2 bh’s van zijn kleur. Hang oma aan de bovenste lijn van het wasrek. De speler die begint krijgt de dobbelsteen.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelsteen:

 • Zon: hang een kledingstuk op een willekeurige plek aan de waslijn
 • Witte wolk: beurt overslaan
 • Donkere wolk: haal een kledingstuk van de waslijn af (van jouw kleur)
 • Woeste wind: druk op de knop, de waslijn met oma zal ronddraaien. Het kan zachtjes waaien, maar het kan ook stormen. Het is zelfs mogelijk dat oma lachend met al haar wasgoed de lucht in wordt geslingerd. En dat ze daarbij haar jurk verliest en in haar ondergoed aan de waslijn hangt. De speler die aan de beurt was pakt het gevallen wasgoed in zijn kleur weer voor zich. Het wasgoed van de andere spelers mogen terug aan de lijn gehangen worden.

De volgende speler is aan de beurt. Het spel eindigt direct wanneer een speler alle vier de kledingstukken aan de waslijn heeft hangen. Deze speler is oma’s favorietje!

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Oma’s Woeste Waslijn is genomineerd in de categorie kinderspellen:

De mening van de jury:

Oma’s woeste waslijn is een hilarisch spel voor jonge kinderen. De spelers moeten proberen om als eerste al hun kledingstukken aan de waslijn te hangen. Een speciale dobbelsteen laat zien wat een kind moet doen: een kledingstuk erbij hangen, een beurt overslaan of juist een kledingstuk van de waslijn halen. Als de dobbelsteen aangeeft dat het hard waait, dan wordt een knop ingedrukt en gaat de waslijn heel hard rondjes draaien, waarbij oma – aan de waslijn hangend – meedraait. Als ze heel hard gaat kan bovendien haar jurk weg waaien, waardoor oma in haar ondergoed aan de waslijn hangt. Dat zorgt voor veel lol bij de spelers. Het spel vraagt weinig speciale vaardigheden en is vooral spannend (wanneer gaat het hard waaien?) en grappig.

Mijn mening

Oma’s Woeste Waslijn is een grappig, hilarisch spel. Niets meer en niets minder. Nee, tactiek is niet van belang en het vraagt weinig speciale vaardigheden, en de spelregels zijn supereenvoudig. Een kind kan de was doen. Letterlijk. Het is vooral spannend en grappig. De spanning bouwt zich al op wanneer er met de dobbelsteen gegooid wordt. Hopelijk gooi je niet (of juist wel) de tornado. Als je de woeste storm gooit, bouwt de spanning zich nog verder op. Je weet immers nooit of het zachtjes zal gaan waaien of dat een druk op de knop een woeste storm zal veroorzaken. Als de druk op de knop een woeste storm veroorzaakt, dan bouwt de spanning zich nog verder op. Welke kleur kledingstukken vallen van de waslijn? Hopelijk niet te veel in jouw kleur …

En dan komt het grappigste om de hoek kijken. Oma draait en draait maar rond aan de waslijn. Heel hard. Gelukkig vindt oma dat leuk aan haar schaterlach te horen. Daarbij is het zelfs mogelijk dat haar jurk losschiet en alle kanten op vliegt. En tsja, daar hangt ze dan, in haar onderbroek aan de waslijn. Hilariteit alom.

Kortom, Oma’s Woeste Waslijn is een spannend en hilarisch spel, niets meer en niets minder. Ook jonge kunnen prima met elkaar dit spel spelen, zonder dat een volwassene mee hoeft te doen.

Oma's Woeste Waslijn

Productinformatie

Titel: Oma’s Woeste Waslijn
Uitgeverij: Megableu
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 4+
Speelduur: ongeveer 10 minuten

Lees ook: Review: Bank Attack | Megableu
Lees ook: Review: Louis Liaan | Megableu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *