Review: Bank Attack | Megableu

Bank Attack Megableu

Bank Attack is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar verkiezing 2020 in de leeftijdscategorie 6 t/m 7 jaar. Laatst liet ik Elin de 4 artikelen die in deze leeftijdscategorie genomineerd zijn zien, haar keuze was snel gemaakt en sindsdien heeft ze maar één wens. Tijdens onze vakantie heeft ze zelfs deze wens nog uitgesproken tegen een wensboom die we in het bos tegenkwamen. Wat wil ze graag FurReal – Mama Josie de Kangoeroe. Helaas is deze wens nog niet uitgekomen. Wel mochten we het spel Back Attack van Megableu testen, en ook die blijkt toch wel heel leuk te zijn!

Bank Attack

Inhoud

 • Kluis
 • 20 bankbiljetten, met een totale waarde van 50.000.000,-
 • 8 gereedschappen
 • 12 goudstaafjes

Voorbereiding

 • Verwijder het deksel van de kluis en plaats de goudstaven erin.
 • Zet de kluis in het midden van de tafel
 • Elke speler kiest een rol, Moneyman, Hacker, Lookout of Explosieven Expert, en gaat aan de juiste kant van de kluis zitten.    
 • Leg het geld in de buurt van de kluis
 • Leg de 8 gereedschappen ook in de buurt van de kluis
 • Zet de knop aan de onderkant van de kluis op ‘aan’
 • Als je kluis spreekt “kies je rol” dan drukt elke speler op de knop behorend bij de naam van die rol.
 • Vervolgens kun je aangeven welke level je wilt spelen: 1 t/m 5

Spelregels

De baas (de stem in de kluis) geeft aanwijzingen. De aanwijzingen zijn te verdelen in 6 verschillende categorieën:

 • Neem: bijvoorbeeld “Money Man, NEEM de laptop.” De speler die de rol Money Man speelt neemt de laptop uit het midden van de tafel of van een andere speler.
 • Geef: bijvoorbeeld “GEEF de bril aan de Explosieven Expert.” De speler die de bril in bezit heeft, geeft deze door aan de Explosieven Expert.
 • Ruil: bijvoorbeeld: “RUIL de bril tegen de handschoenen.” De spelers die de genoemde gereedschappen in bezit hebben ruilen deze met elkaar.
 • Gebruik: deze instructie is een test of je de vorige instructies goed hebt opgevolgd. Bijvoorbeeld “GEBRUIK de zaklamp. De speler die de zaklamp in bezit heeft, drukt nu op de knop.
 • Druk: “Allemaal, druk op de knop!” Elke speler drukt nu op zijn knop.
 • Grijp: voor elke druk op de knop die correct is uitgevoerd mag Money Man geld grijpen. De baas zegt hoeveel geld de Money Man mag pakken. Als het team perfect speelt en alle aanwijzingen goed opvolgt, kan het 50 miljoen verdienen.

Als speler niet op tijd of verkeerd op de knop drukt wordt dit als fout geregistreerd. De baas geeft aan wanneer er nog maar één fout gemaakt mag worden. Wordt die fout gemaakt, dan gaan de alarmbellen en sirenes af en eindigt het spel. Jullie hebben verloren.

Als er perfect is samengewerkt, zal aan het eind de kluis open springen en de goudstaven in het rond vliegen.

Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 6 t/m 7 jaar

Bank Attack

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Bank Attack van Megableu is genomineerd in de leeftijdscategorie 6 t/m 7 jaar.

De mening van de jury:

Lekker samen spelen, samen stressen en samenwerken onder druk. Alles moet snel, snel, snel.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Bank Attack is een coöperatief reactiespel, waarbij twee tot vier spelers onder tijdsdruk moeten samenwerken om een kluis te kraken. De spelers zitten rond de kluis en hebben elk een eigen rol. De kluis geeft via een stem instructies die elkaar snel opvolgen. De spelers moeten daarbij kleine opdrachten uitvoeren en spullen aan elkaar doorgeven. Op allerlei momenten moeten er knoppen worden ingedrukt door de juiste personen.

Er moet snel worden gehandeld, maar ook nauwkeurig, want als er een fout wordt gemaakt gaat het alarm af en is het spel verloren. De geluiden en voortdurende instructies zorgen voor spanning. Er moet steeds goed geluisterd worden, opdrachten moeten snel uitgevoerd worden en tegelijkertijd moeten de spelers hun hoofd koel houden. Het spel zal bij sommige (jongere) kinderen een flink beroep doen op hun gerichte aandacht, impulsbeheersing en emotieregulatie. Dat kan mogelijk een positief leereffect hebben, mits het kind niet overvraagd wordt. Het spel heeft meerdere moeilijkheidsniveaus, dus het kan geleidelijk opgebouwd en aangepast worden aan het vaardigheidsniveau van de spelers.

Mijn mening

Dit spel heeft mij verrast. Positief verrast. Wat een gaaf spel is het zeg. Je moet het met elkaar zien te fiksen. Samenwerken is het toverwoord om de kluis te kraken, 50 miljoen en de 12 goudstaven te verdienen. Want dat is de buit. Niet niks dus.

De baas spreekt en geeft aanwijzingen. De aanwijzingen volgen zich in raptempo op. Het is dus goed luisteren en snel handelen. En als dat het hele spel lukt, dan heb je 50 miljoen verzameld, springt de kluis open en vliegen de 12 goudstaven je om de oren. Wat een hilarisch moment is dat als de kluis openspringt en de goudstaven je om de oren vliegen.

Joas (4 jaar) vindt dit spel helemaal fantastisch. De eerste paar keren merkten we dat zijn spanningsboog nog niet helemaal toereikend was, maar nu we het eenmaal een paar keer gespeeld hebben en hij erachter is gekomen dat het spel zijn interesse heeft, dan krijgt het ook aandacht en is zijn spanningsboog eindeloos. Hij doet het nu zelfs zo goed, dat hij het gewoon in zijn eentje speelt en twee rollen op zich neemt en vervolgens ook nog eens de kluis weet te kraken. Supergrappig om te zien hoe hij dat doet en beide rollen weet te managen. Want al spelen we het spel nog op level 1 (van de 5) de aanwijzingen volgen zich in rap tempo op. En dan bedoel ik ook echt in rap tempo.

Leuk en leerzaam

Bank Attack is een spel dat tot de verbeelding spreekt en superleuk is. Maar dat niet alleen, het is ook super goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het verhoogt het concentratievermogen, het gericht aandacht hebben voor het spel. Daarbij kinderen leren ook goed te luisteren naar de aanwijzingen die de baas geeft en deze aanwijzingen vervolgens ook uit te voeren. Lastig genoeg dus.
Toch één nadeeltje noemen? Het geluid van de stem en de  “piepjes” zijn best irritant en niet te regelen. Na ja, het weegt niet op tegen de lol die we hebben met dit spel.

Lees ook: Review: Louis Liaan | Megableu
Lees ook: Speelgoed van het Jaar 2020: genomineerd speelgoed 4 t/m 5 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *