Review: Calico | White Goblin Games

Calico | White Goblin Games

Laatst ontving ik van White Goblin Games het spel Calico, samen met knuffel Gobby, de mascotte van White Goblin Games. Calico is een ontzettend leuk en uitdagend puzzelspel waarbij 10 katten model hebben gestaan voor de afbeeldingen van de katten die in dit spel de hoofdrol spelen. In de handleiding stellen deze katten zich graag aan je voor. Dus pak je naald, draad en lapjes stof er maar bij en ga aan de slag om een prachtige lapjesdeken voor jouw favoriete kat te maken.

Calico

In Calico probeer je de mooiste, zachtste en kleurrijkste quilt te maken door lapjestegels met verschillende kleuren en patronen strategisch op je spelersbord te plaatsen.

Inhoud

 • 4 quilt spelersborden
 • 108 lapjestegels
 • 80 katfiches
 • 52 knoopfiches
 • 24 opdrachttegels
 • 5 dubbelzijdige kat scoretegels
 • 6 zwart-witte lapjestegels
 • 1 scoreblok
 • Een stoffen tegelzak
 • 1 quiltmeester medaille
 • 1 knoop scoretegel spelregels

Verschillende versies

Als je het spel voor het eerst gaat spelen is het verstandig om de basisvariant te spelen. Als je eenmaal de spelregels goed onder de knie hebt, dan kun je het spel spelen met de standaard voorbereiding. Daarnaast bevat het spel ook nog een familievariant, ideaal als je het spel met (jonge) kinderen speelt. Ook staat er in de handleiding een tweespelersvariant en een solovariant beschreven. In dit artikel ga ik alleen in op de standaardvariant.

Voorbereiding

 • Leg 3 katscoretegels in het midden van de tafel, van elke moeilijkheidsgraad 1 tegels.
 • De bijbehorende katfiches leg je bij de kattegels.
 • De overige katscoretegels en katfiches leg je terug in de doos.
 • Leg bij elke katscoretegel 2 zwart-witte lapjestegels. Willekeurig.
 • Schud alle gekleurde lapjestegels en stop ze in de tegelzak.
 • Leg de knoopfiches in het midden van de tafel.
 • Elke speler neemt een spelersbord voor zich op tafel.
 • Elke speler legt zijn 6 opdrachtenfiches gedekt voor zich op tafel en draait er 4 van open. Daar legt hij er 3 van willekeurig op de daarvoor bestemde vakjes op zijn spelersbord.
 • Trek 3 lapjestegels uit de zak en leg deze in het midden van de tafel.
 • Elke speler trekt 2 lapjestegels uit de zak en houdt deze op hand. De andere spelers mogen jouw handtegels niet zien.

Spelregels

 • Plaats een lapjestegel uit je hand op je spelersbord. Controleer daarna of je een katfiche of knoopfiche hebt verdiend.
 • Vervolgens kies je een nieuwe lapjestegel uit de voorraad van 3 lapjestegels die op tafel liggen en neem die tegel op hand. Trek een nieuwe tegel uit de zak en leg deze bij de voorraad op tafel. Speel zo door totdat je spelersbord helemaal gevuld is met lapjes.
 • Aan het eind van het spel tel je de punten van de opdrachten, de katfiches en de knopen bij elkaar op. De speler die de meeste punten heeft verdiend wint het spel.

Katfiches:

Op elk van de 3 katten staat een groepsgrootte of groepsvorm afgebeeld. Daaronder liggen twee zwartwittegels met daarop een patroon afgebeeld. Zodra je op je spelersbord een groepsgrootte of groepsvorm hebt liggen met daarop precies één van die twee patronen, dan trekt dat de bijbehorende kat aan. Op dit fiche staat het aantal punten beschreven dat deze kat waard is. Aan het eind van het spel tel je de punten van alle katfiches bij elkaar op.

Knopen:

Zodra je een aaneengesloten groepje van 3 of meer tegels van dezelfde kleur op je spelersbord hebt liggen, dan ontvang je daarvoor een knoopfiche van diezelfde kleur. Elk knoopfiche is 3 punten waard. Heb je alle 6 de kleuren verzameld? Dan ontvang je als extraatje een regenboogfiche dat ook 3 punten waard is. Aan het eind van het spel tel je het aantal knopen dat je hebt weten te verzamelen bij elkaar op en vermenigvuldig je met 3.

Opdrachten:

Rond een opdrachttegel kun je 6 lapjestegels leggen. Als je dat precies doet volgens de opdracht van die tegel dan ontvang je daar punten voor. Dit kan zowel qua kleur, als qua patroon. Is het je één van beide gelukt – dus óf de kleur óf het patroon – dan ontvang je de lagere puntenwaarde afgebeeld op die tegel. Is het je gelukt om beide opdrachten te vervullen – én kleur én patroon – dan ontvang je de hogere puntenwaarde afgebeeld op de tegel. Dit puntenaantal bepaal je voor alle drie de opdrachtentegels en tel je bij elkaar op.

Aan het eind van het spel tel je dus de punten van de katten, de knopen en de opdrachten bij elkaar op.

Calico prestatieladder

Ben je een fanatiek Calico-speler? Dan is het leuk om jezelf omhoog te werken en quiltmeester te worden. Je kunt op elk moment beginnen met het verzamelen van prestatiepunten en daarmee steeds beter worden in het spel. Ook kun je een aantal scenario’s spelen die je kunt afvinken als je na een potje aan een aantal voorwaarden voldaan hebt.

Spelinhoud Calico puzzelspel van White Goblin Games

Lees ook: Review: Zooloretto | White Goblin Games

Mijn mening

Wat heeft dit spel een enorm hoge herspeelbaarheid. Geen spelletje is hetzelfde. In de eerste plaats heb je 10 verschillende kattegels die elke zijn eigen groepsgrootte of groepsvorm heeft. Van deze 10 tegels heb je er per spel 3 van nodig. Daarnaast zijn er 6 verschillende opdrachten waarvan je er per spel 3 nodig hebt. Alleen al door de afwisseling hierin is elk spel dat je speelt weer anders en uniek. Telkens heb je een andere combinatie aan opdrachten te vervullen of andere combinatie aan groepsvormen en groepsgroottes te behalen.

Maar dat niet alleen; ook de scenario’s maken het spel extra spannend. Er zijn 10 verschillende scenario’s en als je álle doelen van een scenario gehaald hebt, dan kun je die afvinken. Je wilt hoe dan ook doorspelen tot je een scenario gehaald hebt en daarbij natuurlijk je partner voor blijven. Het is echt niet zo dat je een scenario na de eerste de beste keer spelen kunt afvinken. Zelf heb ik de eerste en de tweede scenario al een aantal keer gespeeld en ik heb van beide scenario’s de doelen nog steeds niet gehaald. De eerste scenario is dus al een uitdaging, laat staan de laatste. En omdat je dat wel wilt, blijf je dus doorgaan met spelen. Potje na potje. En of dat allemaal nog niet voor genoeg afwisseling en variatie zorgt heb je ook nog een solovariant, tweespelersvariant en een familievariant.

Verslavend

De spelregels zijn helemaal niet moeilijk te begrijpen. Toch is het spel onwijs uitdagend en nog best lastig in uitvoering. Je wilt zo veel mogelijk punten halen, maar doordat je rekening moet houden met de kleuren, met de patronen en met de opdrachtentegels, lukt het echt niet altijd om voor alles te gaan. Soms kun je beter bijvoorbeeld een opdracht laten schieten en zo meer knopen of katfiches halen. Daarbij ben je ook afhankelijk van de lapjesfiches in je hand en van de voorraad op tafel. Het is dus steeds weer een overweging welke tegel je het beste waar kunt leggen om zo de meeste punten te halen. Daarbij is het spel ook enorm verslavend. Je wilt Calico steeds weer opnieuw spelen om een betere score te halen dan het vorige potje.

Ook geschikt als familiespel

De artwork van Calico is werkelijk fantastisch en zeer kleurrijk, mede daardoor is het spel heel toegankelijk. De katten die zullen plaatsnemen op jouw kleedje bestaan ook echt en dat maakt het spel uniek en bijzonder. De kleurrijke tegels en lieve poesjes zullen menigeen kind aanspreken. Dat de spelregels een familievariant bevat is dan ook beslist van toegevoegde waarde.

Calico vinden wij daarom een pareltje onder de spellen dat je beslist in je spellenkast moet hebben staan. Het zal daar dan ook zeker niet blijven liggen en regelmatig op tafel verschijnen. Aan de ene kant is het een simpel en ontspannend puzzelspel dat er prachtig uitziet en lekker wegspeelt. Maar vergis je niet; de diverse mogelijkheden en variaties zorgen voor een enorm hoge herspeelbaarheid en voor ontzettend veel uitdaging. Je wilt jezelf steeds weer verbeteren en zo speel je potje, na potje, na potje …

Productinformatie

Titel: Calico
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijdsadvies: 10+
Gemiddelde speeltijd: 45 minuten

Calico White Goblin Games

Lees ook: Review: My City | Legacy-spel van 999-Games
Lees ook: Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *