Review: Mindmaze | White Goblin Games

Mindmaze van White Goblin Games

Laatst ontving ik van White Goblin Games het spel MindMaze. Van MindMaze zijn momenteel 3 verschillende versies verkrijgbaar, maar ik sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer bij zullen komen. In dit artikel vertel ik je meer over het spel MindMaze; ik leg je de spelregels uit en ik vertel je welke versies er momenteel verkrijgbaar zijn. Ook vertel ik je meer over de coöperatieve variant van het spel.

Mindmaze

Met slechts een kleine inleiding probeer je de juiste vragen te stellen om punten te ontvangen voor het benoemen van de sleutelwoorden. Je vragen mogen enkel beantwoord worden met “Ja”, “Nee” of “Niet belangrijk”. Denk goed na over je vragen, want de spelleider ontvangt punten als er een hint wordt voorgelezen.

Inhoud van het spel

  • 40 speelkaarten
  • 4 scorespoorkaarten
  • 6 scorestenen
  • spelregels

3 verschillende sets

  • Mindmaze: Thats Life is een spel met unieke raadsels over waargebeurde verhalen.
  • Mindmaze: Mix bestaat uit bijzondere raadsels over van alles en nog wat.
  • en Mindmaze: Mysterieus is een spel met duistere raadsels waar je hart sneller van gaat kloppen.

Voorbereiding

Bepaal het aantal kaarten waarmee je speelt. Het aantal kaarten moet gelijk zijn, of een vermenigvuldiging zijn van het aantal spelers. Leg de rest van de kaarten terug in de doos. Neem de 4 scorespoorkaarten en leg deze in volgorde naast elkaar op tafel. Elke speler kiest een scoresteen en plaatst deze op veld 0 van het scorespoor.

Spelregels

De spelleider pakt een verhaalkaart en leest hardop de voorkant voor. De achterkant moet nog geheim blijven. Vervolgens worden door de spelers in verschillende rondes om de beurt vragen gesteld om uiteindelijk het raadsel op te lossen. De spelers mogen alleen vragen stellen die te beantwoorden zijn met ja of nee.

Op de achterkant van de kaart staat de oplossing van het verhaal beschreven. Er zijn meerdere woorden gemarkeerd en bovendien worden er ook 3 hints gegeven. In 4 rondes proberen de spelers vragen te stellen die verband houden met het raadsel. Als een vraag direct verband houdt met een van de gemarkeerde sleutelwoorden, dan zegt de spelleider dit en ontvangt de speler direct 2 punten. In de eerste ronde mogen in totaal 8 vragen gesteld worden. Na de 8e vraag geeft de spelleider een hint. Daarna mogen er opnieuw 8 vragen gesteld worden, waarna de 2e hint wordt gegeven. Opnieuw mogen de spelers 8 vragen stellen om de 3e hint te ontvangen. In de 4e ronde mogen opnieuw 8 vragen gesteld worden.

Als een speler het juiste verhaal heeft geraden, dan ontvangt hij het aantal punten dat in de linkerbovenhoek staat aangegeven. Is het niet juist, dan verliest de speler het aantal punten dat staat aangegeven.

Per voorgelezen hint ontvangt de spelleider 1 punt.

Einde van het spel:

Het spel eindigt als alle raadsels zijn behandeld, de speler met de meeste punten wint het spel. Ook eindigt het spel direct als een speler 30 punten heeft gehaald.

Coöperatieve variant

Je kunt MindMaze ook in een coöperatieve variant spelen. Je probeert gezamenlijk de raadsels op te lossen. De sleutelwoorden en puntentelling zijn niet belangrijk.

Lees ook: Review: Black Stories Christmas Edition

Mijn mening

Een persoon verliest zijn baan omdat hij zijn dorst lest. Waarom?

MindMaze doet mijn aan het spel BlackStories denken; sterker nog, eigenlijk is het gewoon hetzelfde, alleen is MindMaze is spelvorm gegoten. Het ellendige is wel dat ik er ontzettend slecht in ben. Ik weet niet de juiste vragen te stellen om achter het verhaal te komen, zelfs niet met de sleutelwoorden en de aanwijzingen. De raadsels zijn ook best lastig. MindMaze is ook leuker om met meerdere mensen te spelen en heel eerlijk, zelf vind ik de coöperatiever variant dan ook leuker. Ik vind het dan ook meer een partyspel waarbij je met elkaar de grootste lol kunt hebben om de raadsels en de vragen die gesteld worden. MindMaze is een spel dat heel geschikt is voor bijvoorbeeld een scoutingkamp.

Het feit dat een schilderij nep was, maakte het schilderij 10 keer duurder dan het origineel.

Wij hebben van White Goblin Games de versie MindMaze That’s Life ontvangen. Deze set bestaat uit 40 grappige, unieke raadsels over waargebeurde verhalen. De raadsels liggen niet echt voor de hand, dus het is van belang om goede vragen te stellen om achter de waarheid te komen. Best lastig dus. Je komt niet zomaar achter de goede oplossing. Maar juist dat element maakt dat deze waargebeurde raadsels best grappig zijn, omdat ze totaal niet voor de hand liggend zijn.

Er lopen de hele dag mensen met metaaldetectors door de stad. Waar zijn ze naar op zoek?

Er zijn meerdere sets verkrijgbaar, zoals MindMaze Mysterieus en MindMaze Mix. Als je alle raadsels van een serie hebt opgelost, zijn er gelukkig nog meerdere sets verkrijgbaar. Verzamel ze dus allemaal.

Productinformatie

Titel: Mindmaze
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-8 jaar
Leeftijd: 8+
Speelduur: 45 minuten

Lees ook: Review: Dobbelkoning | Haba
Lees ook: Review: 30 seconds junior | 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *