Review: Spektro | Spelenderwijs elektriciteit ontdekken

Spektro

Van Boosterbox ontving ik Spektro. Met Spektro leren kinderen spelenderwijs elektriciteit ontdekken aan de hand van 20 opdrachten die beschreven staan in een bijgevoegde handleiding. Het is niet voor niets dat veel scholen Spektro hebben aangeschaft voor techniekonderwijs. Het is echt leerzaam. Mijn man ging samen met mijn kinderen met Spektro aan de slag.

Spektro

Met Spektro leer je elektrische schakelingen te bouwen vanaf een tekening. Spektro helpt kinderen in een veilige omgeving te experimenteren met elektriciteit. Door een eenvoudige drukknoopverbinding kunnen kinderen als snel interessante schakelingen maken.

Inhoud

 • 3x enkelvoudig verbindingsonderdeel
 • 6x tweevoudig verbindingsonderdeel
 • 3x drievoudig verbindingsonderdeel
 • Viervoudig verbindingsonderdeel
 • Vijfvoudig verbindingsonderdeel
 • Zesvoudig verbindingsonderdeel
 • Bodemplaat
 • Propellor
 • Geluidsgestuurde schakelaar
 • Schuifschakelaar
 • Drukschakelaar
 • Lichtgestuurde schakelaar
 • LED
 • Batterijhouder
 • Luidspreker
 • Motor
 • Lampje
 • Weerstand 100 Ohm
 • 2x verbindingsdraad
 • Muziekgeïntegreerd circuit
 • Alarmgeïntegreerd circuit
 • Geluidseffectgeïntegreerd circuit

Met meer dan 20 opgaven ontdekken kinderen stap voor stap alles over de werking van eenvoudige elektrische schakelingen. Je kunt stroom laten lopen en onderbreken. Met een schakeling kun je onder andere verschillende geluidseffecten laten klinken. En kinderen kunnen zelf het verschil tussen seriële en parallelle schakelingen ontdekken. Ook kunnen ze een propellor omhoog laten vliegen. Alle schema’s zijn voorzien van de standaardsymbolen van de elektrotechniek. Deze symbolen leren de kinderen al snel herkennen en op de juiste wijze in de schakeling te bouwen. Door een laag voltage en de gebruikte spanning is het gebruik van Spektro volkomen veilig.

Mijn mening

In het opgavenboekje staan 20 opdrachten die kinderen zelfstandig kunnen doen en zo meer te leren over elektriciteit. Bij elke opdracht staat een plattegrond hoe ze het circuit kunnen bouwen. Ook staat er een duidelijke stap-voor-stap-uitleg beschreven die gevolgd kan worden. Bovendien staat er bij elke opdracht ook een memootje ‘geplakt’ waar nog een korte uitleg beschreven staat.

Kinderen kunnen zelfstandig met de opdrachten aan de slag. De adviesleeftijd is 8 jaar. Vanwege de kwetsbaarheid van sommige onderdelen laten we onze 6-jarige nog niet helemaal zelfstandig met het materiaal aan de slag gaan, hoewel de meeste onderdelen toch enorm stevig zijn. Het is echter geen speelgoed en daarom zijn we toch enigszins zuinig met dit materiaal. Daarom is mijn man samen met de kinderen met de opdrachten aan de slag gegaan. Zo kan mijn man ook het een en ander uitleggen en verduidelijking bij de opdracht geven. Voor de opdracht ‘helikopter’ vonden de kinderen onwijs leuk en sprak zeker tot de verbeelding. Maar ook de andere opdrachten zijn leuk en leerzaam en het altijd weer een feestje als iets echt gelukt is.

De 20 opdrachten geven inzicht in elektriciteit en is daarmee erg leerzaam. Als kinderen de 20 opdrachten allemaal hebben gedaan, dan zijn er ook nog Spektro uitbreidingssets verkrijgbaar. Het materiaal is niet heel goedkoop, maar staat wel garant voor jarenlang educatief plezier. Nadat de 20 opdrachten zijn voltooid, kunnen het prima een tijdje later er nog eens bij pakken en het nog eens doen. Wijsheid komt immers met de jaren en er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken.

Lees ook: Review: 3D Portrait Magna Puzzle T-Rex
Lees ook: Review: Geosmart Mars Explorer | Games by Smart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *