Review: CuBirds | Gam’inBiz

CuBirds, familiespel van Gam'inBiz

CuBirds is een kaartspel wat ik zeer regelmatig op BoardGameArena.com speel. Ik vind het zo’n leuk spel dat ik graag het fysieke spel wilde hebben. Nu kopen we niet zomaar alles wat los en vast zit, dus CuBirds verscheen op mijn verlanglijstje. En hoera, dit fantastische familiespel zat in de zak van Sinterklaas! In dit artikel vertel ik je alles over CuBirds van Gam’inBiz.

CuBirds

Het is lente. De velden zitten vol met kleurrijke vogels. Een takje knapt onder je schoen. Ai! De vogels schrikken en vliegen alle kanten op. Ze raken elkaar kwijt. Help jij ze om hun familie weer terug te vinden?

Inhoud

110 speelkaarten – onderverdeeld in 8 verschillende vogels. Van elke vogelsoort zijn er niet evenveel kaarten in het spel. Op elke kaart staat vermeld hoeveel kaarten er van de betreffende vogel in het spel zitten.

Voorbereiding

  • Schud de kaarten.
  • Leg midden op de tafel 4 rijen van 3 kaarten open.
  • Geef elke speler 8 handkaarten
  • Geef elke speler een kaart van de trekstapel. Leg deze open voor je op tafel als eerste kaart in de collectie.

Spelregels

Elke beurt bestaat uit 2 stappen. De eerste stap is verplicht, de tweede stap is optioneel.

Stap 1: vogels aanleggen

Kies een vogelsoort uit je hand en leg hiervan alle kaarten die je op hand hebt aan de linkerkant of aan de rechterkant van een van de vier rijen midden op tafel. Als je met jouw kaart(en) vogels insluit dan moet je alle ingesloten vogels op hand nemen. Vervolgens schuif je de kaarten in de rij weer tegen elkaar aan. Als er nog maar één vogelsoort in de rij overblijft, dan trek je een kaart van de trekstapel en leg je die in de rij aan.

Je mag ook kaarten aanleggen zonder dat jij daarbij vogels insluit. In dat geval mag je 2 kaarten van de trekstapel pakken en op hand nemen. Je mag er ook voor kiezen om geen kaarten te pakken.

Stap 2: Familie maken

Een familie bestaat uit meerdere vogels van een soort. Als je familie maakt, dat mag je 1 of 2 vogels toevoegen aan je collectie, de andere vogels van de familie leg je op de aflegstapel. Je hebt keuze om een kleine familie of een grote familie uit te spelen. Als voorbeeld: op de kaarten met de ekster staat 5/7 vermeld. Speel je 5 kaarten uit, dan vorm je een kleine familie. Dan leg je 1 ekster in je collectie, de andere 4 kaarten leg je op de aflegstapel. Heb je 7 of meer kaarten weten te verzamelen, dan kun je een grote familie vormen. Leg dan 2 kaarten in je collectie en je overige eksterkaarten leg je op de aflegstapel. In je beurt mag je maar een keer familie vormen.

Lege hand

Als je aan het einde van je beurt een lege hand hebt, dan moeten de andere spelers al hun handkaarten op de aflegstapel leggen en krijgt elke speler 8 nieuwe handkaarten. De speler die zijn hand heeft leeg gespeeld is nogmaals aan de beurt.

Je wint het spel als je als eerste 7 verschillende vogels in je collectie hebt, of als je van 2 soorten minstens 3 vogels in je collectie hebt. Het spel is direct afgelopen.

Lees ook: Review: Rollecate | Gam’inBIZ

Mijn mening

CuBirds heb ik al tientallen keren gespeeld op BoardGameArena.com (even nagekeken in de statistieken, om precies te zijn heb ik het 254 keer gespeeld), maar nog nooit had ik het spel fysiek gespeeld. Tijdens Het Spellenspektakel 2021 kwam daar verandering in. Er waren geen wachtenden na ons, dus we hebben we maar liefst 2x achter elkaar kunnen spelen. Ook Arjan vond het een fantastisch leuk spel. Ik zette CuBirds op het verlanglijstje voor Sinterklaas/verjaardag (valt bijna tegelijk) en hoe leuk is het dan als het ook daadwerkelijk in de zak van Sinterklaas zit. Inmiddels hebben Arjan en ik CuBirds al tientallen keren gespeeld, maar ook als wij als gezin met z’n vieren een spel spelen, komt CuBirds regelmatig op tafel.

Het eerste wat opvalt is de artwork van het spel. Daar word je vrolijk van. Prachtige, vrolijke kleuren en leuk getekende kubus-vogeltje. Je krijgt er echt zo’n lente-gevoel van. De kaarten zijn stevig en waar je bij andere spellen al snel gebruikerssporen op de kaarten ziet verschijnen, is dit bij CuBirds nog steeds niet het geval. En dat terwijl we het toch echt al vaak gespeeld hebben.

Zoals ik al schreef spelen wij CuBirds ook regelmatig met onze kinderen van 6 en 8 jaar. De adviesleeftijd is 8 jaar, maar omdat de spelregels zeer eenvoudig en snel te leren zijn, is het voor onze 6-jarige prima mee te spelen. Sterker nog, ik kan het vaak al niet eens meer van hem winnen. Omdat het voor de kinderen nog lastig is om zoveel kaarten in de hand te houden, gebruiken zij een kaartenhouder waarin ze de kaarten kunnen steken (aanrader).

Cubirds, een kaartspel van Gam'inBiz

Vlot kaartspel met snelle beurten

Er is één spelregel dat het verloop van het spel compleet kan veranderen. Een leuke, verrassende spelregel van toegevoegde waarde. Als je je hand leeg speelt, moeten alle andere speler ook hun kaarten afleggen en krijgt elke speler 8 nieuwe handkaarten. Ben je lekker bezig en denk je goede kaarten in je hand te hebben, ineens kan het zomaar gebeuren dat je je kaarten moet afleggen, je nieuwe kaarten krijgt en het spel ineens compleet anders verloopt. Dat maakt het spel ook enorm boeiend en spannend. Als je een kaart aanlegt waarmee je geen vogels kunt insluiten, dan mag je 2 kaarten pakken, maar dat hoeft niet. Leg je een vogelsoort neer en trek je 2 nieuwe kaarten van de trekstapel? Of leg je een vogelsoort neer om in je volgende beurt je hand leeg te kunnen spelen? Een lastige keuze die je moet maken tijdens het spel.

CuBirds vinden wij een superleuk kaartspel voor de hele familie. Het is zeker een aanrader voor iedereen die van een vlot kaartspel met snelle beurten, tactiek en strategie houdt.

Productinformatie

Titel: CuBirds
Uitgeverij: Gam’inBiz
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: The Key – De roof in Cliffrock Villa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *