Recensie: Zoekbijbel | Marijke ten Cate

Zoekbijbel van Marijke ten Cate

De Prentenbijbel van Marijke ten Cate is hier momenteel toch wel de meest favoriete kinderbijbel van Elin. De mooie platen in deze bijbel spreken haar erg aan en er valt veel op te zien en te ontdekken. De verhalen zijn goed en eenvoudig verteld en sluit aan bij haar leeftijd. De Prentenbijbel is niet de enige bijbel van Marijke ten Cate. Ook de Zoekbijbel is door haar getekend. De tekst in deze Zoekbijbel is geschreven door Corien Oranje.

De Zoekbijbel

In de Zoekbijbel vind je acht grote, prachtige platen over bekende personen uit de bijbel: Eva, Jakob, Jozef, Mozes, David, Esther, Jezus en Petrus. Op elke plaat zie je fragmenten uit het leven van deze persoon. Je ziet dat Jozef een prachtige jas van zijn vader krijgt. Je ziet Jozef bij de put en dat hij verkocht wordt aan de marktkoopmannen. En zie je Jozef achter de tralies in de gevangenis zitten?
Dat niet alleen, er is nog veel meer te ontdekken: de tekenaar heeft ook nog eens op elke plaat 7 figuurtjes verstopt. Een kip met kuikentjes, een schaapje met een roze strik, een jongetje met een stok en een vogel, een bokje dat overal opklimt, enz. Zoek ze maar eens op!

Op de flap, naast de grote plaat, staat een voorleesverhaal en een gedichtje voor jonge kinderen.
Voor oudere kinderen staat er op de volgende dubbele bladzijde allemaal korte verhaaltjes die passen bij verschillende scenes uit de zoekplaat. Bij elk verhaaltje zie je een klein plaatje uit de grote plaat. Kun je in de grote plaat dit kleine plaatje ontdekken? Het is wel goed zoeken hoor!

Je komt niet alleen meer te weten over de personen uit de bijbel, maar je leert ook over de tijd waarin ze leefden, over de manier waarop ze woonden, hoe ze kleren en tenten maakten, oorlog voerden of stenen bakten. Want naast het verhaal kun je ook een aantal weetjes lezen.
En heb je het aapje en de kameleon al ontdekt? Deze grapjassen geven zo hun eigen commentaar bij de zoekplaat.

Zoekbijbel van Corien Oranje en Marijke ten Cate

Lees ook: Recensie: God ziet mij | Overdenkingen bij de psalmen
Lees ook: Recensie: De bijbel op tafel | Gezinsdagboek

Onze mening

Dit boeken vinden wij een ontzettend mooi boek! Het is echt een waardevolle aanvulling aan onze boekenkast met kinderbijbels. De platen zijn prachtig, met mooie en heldere kleuren getekend en ze zijn – niet onbelangrijk voor kleine kinderen – levensecht. Bijzonder om te zien hoe je een stuk of 10 scenes uit het leven van één bijbels persoon kunt ontdekken op één grote plaat! Bij elke plaat zijn genoeg zoekopdrachten om urenlang zoekplezier te beleven.

De verhalen in dit boek zijn geschreven door Corien Oranje. Ze zijn duidelijk verteld en de schrijfstijl is erg prettig. Er is geen gebruik gemaakt van Bijbels jargon, het is in hedendaags Nederlands geschreven, zodat het voor kinderen goed te begrijpen is. Het fijne is ook dat de Zoekbijbel lang mee kan, omdat het geschikt is voor zowel jongere als oudere kinderen.
Waardevol zijn ook de weetjes, zo leren kinderen niet alleen over de persoon waarover het gaat maar ook over de tijd waarin ze leefden.

Ik ben heel benieuwd of er nog een volgend deel van de Zoekbijbel komt. Ik hoop het wel. Er zijn zeker nog meer personen uit de bijbel waar zo’n prachtige plaat over getekend kan worden.

Voorbeeldbladzijde uit de zoekbijbel

Lees ook: Recensie: Samenleesbijbel Junior

Productinformatie

Illustrator: Marijke ten Cate
Tekst: Corien Oranje
Uitgeverij: Royal Jongbloed & Nederlands Bijbelgenootschap
Leeftijd: 3 – 9 jaar
Verschijningsdatum: oktober 2015
ISBN: 978-90-89120-79-3

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *