Review: Bandido en Bandida | Helvetiq

Bandida en Bandido van Helvetiq

Op BoardGameArena.com heb ik al heel wat spelletjes gespeeld in het afgelopen jaar. Een van mijn favoriete spellen op BGA is Bandido. Bandido is een leuk coöperatief spel waarbij je als team moet samenwerken om Bandido, die uit de gevangenis wil ontsnappen, tegen te houden. De online versie van dit spel speel ik ook regelmatig met Joas en/of Elin. Joas speelt het ook graag alleen. Hij wilde dit spel dan ook in het echt hebben. De blijdschap was groot toen Bandido, maar ook Bandida, van Helvetiq in het verrassingspakket van Boosterbox zat.

Bandido

Bandido probeert ALWEER uit de gevangenis te ontsnappen. Leg je kaarten zo neer, dat alle tunnels geblokkeerd zijn en Bandido niet uit de gevangenis kan ontsnappen.

Inhoud

 • 69 kaarten
 • 1 superkaart
 • 1 boekje met spelregels

Spelvoorbereiding

Bandido een coöperatief spel voor kinderen en volwassenen van Helvetiq.
 • Leg de superkaart in het midden van de tafel. Kies de kant met 5 uitgangen als je de makkelijkere versie wilt spelen. Kies voor de kant met 6 uitgangen als je de moeilijkere variant wilt spelen.
 • Schud de speelkaarten en leg deze als gedekte trekstapel in het midden van de tafel.
 • Elke speler neemt 3 kaarten op hand.

Speluitleg

Je speelt het spel met de wijzers van de klok mee, beginnend bij de startspeler. De speler die aan de beurt is plaatst één van de kaarten uit zijn hand om deze aan te sluiten aan de kaarten die op tafel liggen. De kaart die gespeeld wordt moet precies passen en mag geen gangen blokkeren. Een gang mag alleen geblokkeerd worden met de daarvoor bedoelde kaarten. Nadat de speler een kaart heeft gespeeld trekt hij een nieuwe kaart van de stapel. Kan een speler geen van zijn kaarten aanleggen? Dan mag hij zijn 3 handkaarten onderop de trekstapel leggen en 3 nieuwe kaarten trekken. Zijn beurt is dan voorbij.

Speel door totdat alle gangen geblokkeerd zijn met de daarvoor bedoelde kaarten, of tot alle kaarten gespeeld zijn.

Einde van het spel

Slagen jullie erin om met elkaar alle gangen te blokkeren voordat de trekstapel + handkaarten op zijn? Dan hebben jullie gewonnen. Als er een tunnel open blijft nadat alle kaarten zijn gespeeld, dan kan Bandido ontsnappen en hebben jullie het spel verloren.

Lees ook: Review: Max de Kat | Sunny Games

Bandida

Bandida probeert OPNIEUW te ontsnappen. Werk samen om haar te stoppen óf werk samen om haar te helpen ontsnappen!
Meerdere spelvarianten mogelijk, ook te combineren met Bandido.

Inhoud

 • 70 kaarten, waaronder
  • 10 objectkaarten
  • 2 alarmkaarten
  • 1 ladderkaart
 • 1 superkaart
 • boekje met spelregels
Bandida en Bandido van Helvetiq

Spelidee

Bandida is een samenwerkingsspel waarin jullie allemaal samen spelen om te winnen of te verliezen. Er zijn 3 spelvarianten en de voorwaarden om te winnen varieert per spel.

Spelvoorbereiding

 • Plaats de superkaart in het midden van de tafel. Kies de kant met 5 uitgangen als je de makkelijkere versie wilt spelen. Kies voor de kant met 6 uitgangen als je de moeilijkere variant wilt spelen.
 • Vorm een stapel van de overige kaarten en leg ze gedekt in het midden van de tafel.
 • Geef elke speler 3 handkaarten. Als een speler een alarmkaart (herkenbaar aan pictogram op de achterkant), heeft, schuif deze dan terug in de trekstapel en deel een nieuwe kaart uit.

De spelregels zijn in principe gelijk aan het spel Bandido. Bandida bevat echter nog 10 objectkaarten en 2 alarmkaarten. Objectkaarten dwingen verplichte acties af wanneer een speler zo’n kaart op tafel legt. Denk bijvoorbeeld aan de rugzak waarbij je een extra kaart mag trekken of de map waarbij je 3 kaarten van tafel mag verwijderen. Of speel bijvoorbeeld dynamiet waarbij je in je beurt nog een extra kaart op tafel mag leggen. De twee alarmkaarten hebben invloed op alle spelers. Zodra een speler een alarmkaart trekt, wordt deze meteen aangelegd en de bijbehorende actie uitgevoerd.

Mijn mening

Wij vinden Bandido een hartstikke leuk spel om samen met de kinderen te spelen. Sterker nog, online, op boardgamearena.com speel ik het zelf ook heel veel met andere mensen over de hele wereld. De spelregels zijn eenvoudig, het is snel te leren. Ook kinderen leren dit spel heel snel. Bij Elin en Joas merkte ik in het begin nog wel eens dat ze uitgangen zó blokkeerden dat er überhaupt geen mogelijkheid meer was om het spel te kunnen winnen, maar na hen daar een paar keer op gewezen te hebben, letten ze daar nu veel beter op. Ook merk je dat ze heel goed kijken naar welke kaart je nu het beste neer kunt leggen, zonder dat je al teveel extra uitgangen aan het spel toevoegt.

Het nadeel van het spel is wel dat je een grote tafel moet hebben. De startkaart leg je in het midden van de tafel, maar je weet nooit aan welke kant de kaarten aangelegd worden en het kan zomaar gebeuren dat je al snel de rand van de tafel bereikt. Ook hebben de kaarten nogal eens de neiging om te schuiven en te draaien, waardoor het geheel wat onoverzichtelijk kan worden. Iets dat je bij het online spel niet hebt.

Stevige kaarten

De kaarten zijn wel perfect gemaakt voor kinderhanden. Je hebt tijdens het spel maar 3 handkaarten en dat is voor de kinderen echt genoeg. Bovendien zijn de kaarten van stevig karton gemaakt, veel steviger dan bij andere kaartspellen, de kaarten kunnen dus best tegen een stootje en een vouwtje zit er niet zomaar in. Ook is het materiaal wat gladder, ik ga het niet proberen, maar ik denk dat een speelkaart het ook zou overleven als er wat druppels water op zou komen.

Het spel wordt geleverd in een klein doosje. Ideaal om mee te nemen op vakantie. Zoals gezegd heb je wel ruimte nodig om de kaarten uit te leggen, wellicht minder handig in een tent, caravan of in kleine vakantiehuisjes waar slechts een kleine eettafel beschikbaar is.

Ook voor 1 speler

Bandido kun je trouwens ook alleen spelen. Met name Joas speelt heel graag spelletjes en als er even niemand beschikbaar is om samen een spel te spelen, dan speelt hij ook gerust alleen een spelletje. Of een spel nu geschikt is voor één speler of niet, desnoods neemt Joas meerdere rollen aan. Bandido is sowieso geschikt voor alleen, ideaal voor hem dus.

Ik kan mij voorstellen dat je als volwassene wellicht snel uitgekeken raakt op het spel als je het regelmatig speelt. Daar is een oplossing voor. Naast Bandido is er ook Bandida verkrijgbaar. Bandida omvat meerdere spelvarianten en is ook te combineren met Bandido. De objectkaarten in het spel Bandida maakt dat het spel gevarieerder, leuker en spannender wordt, zodat geen potje hetzelfde is. Ben je dus plan om Bandido aan te schaffen! Beslist doen, het is een leuk en leerzaam coöperatief spel. Onze aanrader is om dan ook meteen Bandida erbij aan te schaffen voor nog meer variatie en speelbeleving.

Productinformatie

Titel: Bandido & Bandida
Uitgeverij: Helvetiq
Leeftijd: 6+
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: Ongeveer 15 minuten

Lees ook: Review: Jungle Trip | Piatnik
Lees ook: Review: Kang-a-roo | Strategisch spel voor kinderen van Piatnik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *