Review: Marble Circuit | Ah!Ha Eureka Games

Marble Circuit van Ah!ha Eureka Games

Met name Joas pakt regelmatig een denkspel uit de kast om deze te spelen. De ene na de andere opdracht lost hij op totdat hij in zijn leerkuil terechtkomt en geen zin heeft om door te zetten. Onze kast ligt dan ook vol met denkspellen van allerlei merken; SmartGames, ThinkFun, 999-Games, maar ook van Ah!Ha Eureka Games. Een daarvan is Marble Circuit. Ik vertel je er meer over.

Marble Circuit

Marble circuit is een logisch spel met paden en mogelijkheden. Los alle 64 uitdagingen op om het spel te voltooien!

Inhoud

  • 1 spelbord
  • 1 hekje
  • 10 tegels
  • 3 gespleten tegels
  • 3 cross-over tegels
  • 2 rechteruitgangstegels
  • 2 linkeruitgangstegels
  • 8 stalen knikkers
  • 64 uitdagingskaarten met oplossingen op de achterzijde
  • Spelregels

Voorbereiding

Schuif het hekje in de gleuf aan de bovenkant van het bord. Plaats een knikker aan de bovenkant van elk spoor achter het hekje.

Kies een uitdagingskaart en plaats de starttegels op het bord zoals aangegeven op de kaart. De nummers op de uitdagingskaart geven het aantal knikkers aan dat in het betreffende vakje moet eindigen.

Spelregels

Voorspel de paden van de knikkers en voeg de resterende tegels op het spelbord toe zodat het aantal knikkers dat in de vijf doelvelden verzameld wordt, overeenkomt met de uitdagingskaart.
Schuif langzaam het hek naar rechts om de knikkers los te laten. Als in elk vakje precies het aantal knikkers ligt dat op de uitdagingskaart is aangegeven, dan is de opdracht vervuld en kun je met de volgende opdracht beginnen.

Opmerking: Beginnerspuzzels tonen meer starttegels. Puzzelkaarten nemen toe in moeilijkheidsgraad naarmate er minder tegels worden getoond.

Lees ook: Review: Mondrian Blocks | Eureka Ah!Ha games

Mijn mening

Het is best een ingewikkelde puzzel. Bovenaan liggen 8 knikkers. Vervolgens plaats je de tegels zoals afgebeeld op het kaartje. Daarna moet je een aantal tegels toevoegen, maar wel precies zo dat het juiste aantal knikkers in de goede vakjes terechtkomen. Daarvoor moet je vooruit kunnen denken en dat is best lastig. Als je denkt dat je oplossing goed is, dan trek je het balkje weg zodat de knikkers naar beneden kunnen rollen. Het spelbord staat wel ietsje schuin, zodat de knikkers kunnen rollen, maar niet zo schuin dat het nu allemaal vanzelf gaat. Je moet de knikkers echt helpen rollen. Je kunt er bijvoorbeeld wel een boek onder leggen zodat het spelbord iets schuiner staat en de knikkers vanzelf rollen, want dat is natuurlijk wel het meest magisch als de knikkers vanzelf over het circuit rollen en precies in de goede vakjes terechtkomen.

Van makkelijk naar moeilijk

De opdrachten bij dit spel worden steeds moeilijker. De eerste opdracht is nog makkelijk en prima te doen. Al moet je wel de vaardigheid bezitten om goed vooruit te kunnen denken. Als je een tegeltje neerlegt, dan moet je vervolgens gaan bekijken wat dat met de knikkers doet, niet met 1 knikker, maar met alle 8 de knikkers. Is het circuit voor de eerste knikker misschien wel goed gelegd, voor een van de latere knikkers kan het zomaar verkeerd uitpakken en moet het toch anders. Dat maakt dat dit denkspel toch echt meer geschikt is voor wat oudere kinderen. De adviesleeftijd is 8 jaar, mijn zoon van 6 jaar speelt heel wat denkspellen met een adviesleeftijd vanaf 8 jaar of ouders, maar de ervaring leert dat dit spel toch nog nét even dat stapje te ver gaat omdat je te veel in één keer moet kunnen overzien.

Maar al met al is het zeker een leuke puzzel voor kinderen die flink wat uitdaging nodig hebben. En zeg nu zelf, knikkerbanen hebben sowieso iets magisch en veel aantrekkingskracht. Dus ondanks dat het een redelijk abstract spel is, valt het bij veel kinderen wel in de smaak.

Productinformatie

Titel: Marble Circuit
Uitgeverij: Ah!Ha Eureka Games
Aantal spelers: 1
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: The Genius Star | The Happy Puzzle Company
Lees ook: Review: Cube Duel | SmartGames

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *