Review: Koala Kart

Koala Kart; een spannend race-spel voor de hele familie

Kinderspellen; het is niet mijn favoriete genre. Ja hoor, er zijn zeker een aantal leuke kinderspellen te noemen. Het gaat er bij mij vooral om dat een spel leuk is voor kinderen en uitdagend genoeg voor volwassenen. En dat laatste is bij een flink aantal spellen niet het geval en dan haak ik af. Toen ik de reviews van het spel Koala Kart las, maakte dat mij enorm nieuwsgierig. Het ziet er onwijs leuk uit voor kinderen en de reviews gaven aan dat het ook een ontzettend leuk spel is voor volwassenen. Ik ga graag de uitdaging aan.

Koala Kart

Met Koala Kart race je tegen familie en vrienden op een te gekke baan dwars door Australië! Onderweg kom je allerlei obstakels tegen, maar kun je ook je tegenstanders behoorlijk dwarszitten. Wie als eerste 3 volledige rondes heeft gereden is de winnaar van de race, maar in de tussentijd kan er van alles gebeuren. Ben je klaar voor de start?

Inhoud van het spel

 • 6 koala’s in karts
 • Speelbord
 • 6 koalakaarten
 • 45 verrassingskaarten
 • 20 finishkaarten
 • 1 normale dobbelsteen
 • 1 vermenigvuldigingsdobbelsteen

Klaar voor de start…

 • Leg het speelbord in het midden van de tafel.
 • Elke speler kiest een koala en zet deze bij start.
 • Elke speler neemt de bijbehorende koalakaart en legt deze voor zich neer.
 • Schud de verrassingskaarten en leg deze in een gedekte stapel naast het speelbord.
 • Elke speler pakt 2 verrassingskaarten en legt deze open in de daarvoor bestemde vakjes op de koalakaart.
 • Schud de finishkaarten en leg deze naast het speelbord.
 • Bepaal wie er mag beginnen; elke speler gooit de dobbelsteen en wie het hoogst gooit mag beginnen.
Koala Kart; een spannend spel voor de hele familie.

GO, GO, GO!

 • De speler die aan de beurt is gooit beide dobbelstenen. Vermenigvuldig de waarde van de normale dobbelsteen met de waarde van de vermenigvuldigingsdobbelsteen. Vervolgens mag je je koala zo ver vooruit rijden als de waarde van je worp. Als je ‘STOP’ hebt gegooid, dan mag je helaas niet rijden en is je beurt meteen voorbij.
 • Als je over de baan rijdt, dan kun je allerlei dingen tegenkomen die je helpen bij je reis. Of juist niet.
 • Als je een of meerdere verrassingskaarten in bezit hebt, dan mag je deze tijdens je beurt inzitten, nadat je gegooid hebt. Je mag alleen de verrassingskaarten inzetten die je aan het begin van je beurt al in bezit had. De kaarten die je tijdens je beurt ontvangt, mag je niet in dezelfde beurt al inzetten.

De kaarten

 • Vraagteken: kom je met je kart op het vraagteken afgebeeld op het speelbord terecht? Dan mag je een verrassingskaart pakken die je op je koalabord mag leggen. Je mag nooit meer dan 3 verrassingskaarten in bezit hebben. Voordat je een nieuwe pakt, zul je er dan één moeten afleggen.
 • Hartjes: je mag je kart naast een kart van je medespeler die maximaal 7 stapjes bij jou vandaan staat zetten.
 • Turbo: je mag nogmaals gooien.
 • Achteruit: de volgende beurt moet je achteruit rijden in plaats van vooruit. (Eén beurt).
 • Doornen: legt de verrassingskaart met de doornen op een van de vakjes waar je overheen rijdt. Wie de doornen raakt, moet direct stoppen en de volgende beurt overslaan om zijn band te repareren.
 • Hengel: Kies een tegenstander die maximaal 7 stapjes bij jou vandaan staat en hengel deze terug naar jouw plekje.
 • Hek: Leg het kaartje met het hek op een van de vakjes waar je overheen rijdt. Wie tegen het hek aan rijdt moet meteen stoppen en mag zijn beurt niet af maken.
 • Brug: door deze kaart te spelen kun je over een brug heen springen. Door deze kortere route te nemen ben je eerder bij de finish.
 • Blaaspijp: kies een tegenstander die maximaal 7 stappen bij jou vandaan staat, voor of achter jou, en schiet zijn banden lek. Je tegenstander moet een beurt overslaan om de banden te repareren.

De kampioen

De speler die als eerste 3 finishvlaggen heeft verzameld is de winnaar van het spel. Natuurlijk mag je ook je eigen kampioenschap bedenken voordat je het spel begint.

Mijn mening

Wat een goede oefening voor Joas (6 jaar); hij was nog maar net uit school, zag dit spel staan en wilde het direct met mij spelen. Maar helaas, ik had even geen tijd, dus ik gaf hem een opdracht. Lees zelf de spelregels maar, zet het spel klaar volgens de aanwijzingen in het boekje en speel het maar in je eentje. Enthousiast ging hij aan de slag. Natuurlijk las hij veel te snel de bladzijde door, dus ik moest hem nog wel even begeleiden in het stap-voor-stap lezen zodat hij vervolgens ook stap-voor-stap kon uitvoeren wat hij gelezen had. Wat een goede oefening!

Die avond wilden wij het spel met ons vieren spelen. Joas, Elin en ik snapten het spel ondertussen wel, maar Arjan nog niet. Terwijl ik de vaat in de vaatwasser zette, legde Joas het spel klaar. Ik gaf hem een nieuwe opdracht: leg het spel maar aan papa uit. Haha, té leuk dit! Op een heel volwassen manier legde Joas het spel van de hak op de tak uit. Ook weer een goede oefening dus.

Dit spel leent zich er trouwens uitstekend voor; kinderen zelf de spelregels laten lezen om het spel vervolgens aan een volwassene uit te leggen. De Nederlandse handleiding kent slechts 4 pagina’s en is voorzien van veel plaatjes. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een groter en duidelijk lettertype en korte zinnen. Een kind kan de was doen.

Klaar voor de start …

Het spel kon beginnen. Inmiddels hebben wij Koala Kart al heel wat keren gedaan. Het doel is simpel; wie als eerste voor de derde keer over de finish komt heeft gewonnen. Echt een racespelletje dus. Het is grotendeels een kwestie van geluk of pech hebben, er komt weinig tactiek bij kijken. Het is echter wel van belang om je verrassingskaarten op het juiste moment in te zetten. Verrassingskaarten kunnen veel geluk brengen, maar je kunt er ook ontzettend pech mee hebben. En pech onderweg kost nu eenmaal een hoop tijd dat je simpelweg niet hebt tijdens de race. Althans, als je wilt winnen.

De Koala's zijn so cute!

Wat een pech!

Hoewel Joas inmiddels al best wel tegen zijn verlies kan, merken wij dat ‘pech hebben’ (lees: gepest worden) nog wel een lastig dingetje is. Je kunt met je kart op het vakje ‘achteruit’ belanden en in de volgende beurt moet je dan het aantal vakje overeenkomstig je worp achteruit rijden. Op zo’n moment gooit Joas dan precies 3×6=18. Ai, 18 stapjes terug! Dan kan er nog wel eens een traantje over zijn wang biggelen. Dus omgaan en winnen en verliezen gaat Joas inmiddels al aardig af, maar omgaan met pech hebben is nog een dingetje waar hij overheen moet groeien. Dat komt vanzelf wel.

Vermenigvuldigen

Dan het volgende, het is zo’n simpel spelletje, maar ik kan er zo veel over vertellen; de dobbelstenen. Het spel heeft 2 dobbelstenen, één gewone dobbelsteen en één vermenigvuldigingdobbelsteen (bevat x1, x2, x3 en STOP). Als je gooit dan vermenigvuldig je het resultaat van de twee dobbelstenen met elkaar. Dus gooi je met de ene dobbelsteen 4 en met de andere x2, dan mag je 4×2=8 vakjes vooruit. Het maximum aantal vakjes dat je in één worp vooruit kunt is 6×3=18. Als je STOP gooit, dan is je beurt meteen voorbij. Wat een pech. Een goeie oefening om de tafels te automatiseren. Dacht ik. Niets is minder waar. Beide kinderen kijken naar de dobbelsteen en weten meteen hoeveel stapjes ze vooruit moeten. Perfect geautomatiseerd dus. Als je kind wat meer moeite heeft met de tafels, dan is dit spel een aanradertje en een leuk hulpmiddel.

So cute

Nog één ding, en dat is het artwork. Ga ik weinig over zeggen. Het is in een woord gewoonweg prachtig. En de koala’s? Die zijn, aldus Elin, SO CUTE! Echt waar!

Productinformatie

Titel: Koala Kart
Aantal speler: 2-6
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Leeftijd: 6+
Meer informatie op de website van Koala Kart

Lees ook: Review: The Key – De roof in Cliffrock Villa
Lees ook: Recensie: Recto Verso | Super Meeple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *