Review: Yu-ca-tan – Tucker’s Fun Factory

Yu-ca-tan van Tucker's Fun Factory

Wij vinden het leuk om nieuwe spellen mee op vakantie te nemen en deze te leren. Van Tucker’s Fun Factory ontving ik laatst een pakket met spellen en puzzels, waaronder het spel Yu-ca-tan. Na het lezen van de spelregels kwamen we er al snel achter dat het ook een leuk en leerzaam spel voor de kinderen is. Waarom dit geluksdobbelspelletje toch ontzettend leerzaam is voor de kinderen? Dat leg ik je later in dit artikel uit. Eerst vertel ik je meer over de spelregels van Yu-ca-tan.

Yu-ca-tan

Wie heeft het meeste dobbelgeluk?

Om Yu-ca-tan te winnen heb je stalen zenuwen en een dosis geluk nodig. Kies een kaartpunt met een dobbelresultaat en beproef je geluk. Voor elk passend resultaat ontvang je punten. En voor hoe meer risico je gaat, hoe meer punten je verdient! Als je durft, probeer je het gelijk nog een keer. Maar pas op: zodra een worp mislukt, verlies je alle verzamelde punten! Wie waagt die wint, maar waag je te veel dan raak je alles kwijt…

Inhoud van het spel

 • 12 dobbelstenen
 • 14 kaartpunten
 • Verder heb je nog pen en papier nodig

Spelvoorbereiding

 • Leg de 14 kaartpunten in een cirkel in het midden van de tafel.
 • Leg de dobbelstenen klaar voor de speler die begint.
 • Neem pen en papier en schrijf de namen van de spelers die meedoen bovenaan. Daaronder noteer je de punten.
 • Bepaal hoeveel rondes je wilt spelen (wij spelen altijd 5 rondes).

Spelregels

Spreek af wie begint. Vervolgens speel je om de beurt met de wijzers van de klok mee. Als je aan de beurt bent kies je als eerste een kaartpunt. Je schuift deze punt iets uit de cirkel zodat iedereen ziet welke punt je gekozen hebt. Je kunt kiezen uit de volgende kaartpunten:

 • Oneven getallen: 1 punt.
 • Even getallen: 1 punt.
 • Vormen (cirkel, vierkant of plus): 2 punten.
 • Kleuren (blauw, rood of oranje): 2 punten.
 • Getallen (1 t/m 6): 3 punten.

Vervolgens gooi je de 12 dobbelstenen. Alle dobbelstenen overeenkomstig het symbool op de gekozen kaartpunt, leg je op de kaartpunt. Dan heb je 2 opties:

 1. Je stopt: je rekent uit hoeveel punten je hebt verdiend. Dit doe je door het aantal dobbelstenen op een kaartpunt te vermenigvuldigen met de waarde op de kaartpunten.
 2. Je gaat door: je kiest een nieuwe kaartpunt en schuift deze een stukje uit de cirkel. Je werpt de overgebleven dobbelstenen. Alle dobbelstenen overeenkomstig het gekozen symbool mag je op de kaartpunt leggen. Vervolgens kun je weer uit deze 2 opties kiezen. Je mag net zolang doorgaan als je durft of totdat je jezelf af gooit. Je dobbelt dus wel met steeds minder dobbelstenen.

Laten de dobbelstenen niet het gewenste resultaat zien? Dan ben je af, heb je 0 punten en is de volgende speler aan de beurt.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen direct na het afgesproken aantal ronden. Tel de scores van deze ronden bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.

Yu-ca-tan spelbenodigdheden

Lees ook: Review: Qwixx Longo | White Goblin Games

Mijn mening

Om dit spelletje te kunnen winnen heb je in de eerste plaats een flinke dosis geluk nodig. Dat heb je of heb je niet, daar kun je zelf weinig aan veranderen. Toch is het van belang om goed na te denken welke kaartpunt je kiest voor je de dobbelstenen werpt. De kaartpunten die het lastigst te gooien zijn (er zijn 6 kaartpunten met kans 1 op 6) zijn 3 punten waard. Daarnaast zijn er een aantal kaartpunten die 2 punten waard zijn (kans 1 op 3). De kaartpunten met kans 1 op 2 zijn slechts 1 punt per goed geworpen dobbelsteen waard. Het is dus het handigst om de eerste worp, wanneer je nog 12 dobbelstenen in bezit hebt, in te zetten op een kaartpunt die 3 punten waard is. Want hoe minder dobbelstenen je mag gooien, hoe lastiger het wordt om de juiste symbolen te gooien.

Wie niet waagt …

Vervolgens is het ook van belang om op tijd te stoppen. Je wilt niet té vroeg stoppen, dan heb je nog te weinig punten om te kunnen winnen. Maar als je té laat stopt, heb je helemaal geen punten. Deze twee aspecten van het spel is voor kinderen nog ontzettend lastig. We merken dat ze bijvoorbeeld als eerste een kaartpunt kiezen met waarde 1. Kans van 1 op 2, dus je bent als je geluk hebt in één klap veel dobbelstenen kwijt. Die zijn 1 punten waar, dus dat schiet niet echt op in de puntentelling.

Vervolgens merken we dat ze al na 1 of 2 worpen willen stoppen en hun punten willen innen, voor de zekerheid zeg maar, want dan heb je in ieder geval een paar punten. Maar daar winnen ze het spelletje ook niet mee. En we merken dat Joas het nog best lastig vindt om de baas te zijn over zijn emoties als hij zichzelf afgooit. Daarmee is dit spel ook een goed om een aantal executieve functies te oefenen, zoals emotieregulatie. Overigens zijn de spelregels op zich heel simpel en is dit spel makkelijk te leren, ook voor kinderen jonger dan de adviesleeftijd (8 jaar).

Geluksdobbelspel

Hoewel het toch een ander spel is, doet Yu-ca-tan denken aan de spellen Yahtzee en Can’t Stop. Het is een dobbelspel waarbij je veel geluk nodig hebt en waarbij slechts een klein beetje tactiek om de hoek komt kijken. De enige tactische keuze die je maakt is de keuze voor een kaartpunt, maar ook dat is niet zo heel ingewikkeld. Yu-ca-tan is een leuk spel om samen met de kinderen te spelen om bovenstaande redenen. Joas vindt het een erg leuk spel. Arjan en ik zullen het spel niet zo snel samen spelen, dan pakken we nog liever meer tactische dobbelspellen als Qwixx, Qwantum of Clever.

Het spel zit overigens in een leuk, uitschuifbaar doosje. Het spel was niet geseald in krimpfolie, maar met een stickertje dichtgeplakt. Dat er geen scoreblokje bij zit, vind ik oké. Ik kan zelf ook pen en papier pakken. Of de punten noteren op mijn smartphone.

Yucatan is een is een schiereiland tussen de Golf van Mexico, Straat Yucatán en de Caribische Zee. Het grootste deel valt onder Mexico. De artwork van het spel heeft een Mexicaans tintje. De kaartpunten in een cirkel vormen een sombrero. Het ziet er aantrekkelijk uit. Verder komt het thema nergens in het spel terug, het spel had elk willekeurig thema kunnen krijgen.

Productinformatie

Titel: Yu-ca-tan
Uitgeverij: Tucker’s Fun Factory
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: ongeveer 15 minuten (afhankelijk van het aantal spelers en het aantal rondes dat je wilt spelen).
Leeftijd: 8+ jaar

Lees ook: Review: Beam me Up | Tucker’s Fun Factory

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *