Als je kind een eigen kledingstijl gaat ontwikkelen; 5 tips!

Je eigen kledingstijl ontwikkelen

Als kinderen nog heel klein zijn, is het makkelijk. Jij gaat zelf naar de winkel om kinderkleding te kopen. Of je bestelt de kleding online. Jij kiest wat je mooi vindt en laat het je kinderen aantrekken. Er komt een moment dat ze gaan ingrijpen en zelf willen beslissen wat ze die dag aantrekken. Dat moment komt vaak al eerder dan je denkt. En je zult ontdekken dat de kleding die jouw kind wil dragen niet altijd jouw smaak is. Daarom geef ik in dit artikel een aantal adviezen hoe je ermee om kunt gaan als je kind een eigen kledingstijl gaat ontwikkelen.

Een eigen persoonlijkheid

Het is belangrijk dat een kind een eigen persoonlijkheid gaat vormen. Daar hoort een kledingstijl ook bij. Dat is prima, zolang het maar een beetje toonbare combinaties zijn, vind jij. Gelukkig zijn er enkele tips waardoor je de kledingkeuze een beetje kunt sturen. Naarmate ze ouder worden zullen kinderen echt een eigen kledingstijl ontdekken en ook meer kijken naar wat er in de mode is en klasgenootjes zoal dragen. 

Maak een aantal setjes

Sommige kinderen zijn nog maar twee jaar als ze zelf willen beslissen wat ze aan willen trekken. Op die leeftijd is het handig als jijzelf al een voorselectie maakt. Je kunt dan twee of drie complete setjes samenstellen waaruit je kind kan kiezen. Dat maakt het kiezen voor een kind eenvoudiger en daarmee voorkom je ook dat een kind per se iets aan wilt wat jij niet zo netjes vindt staan. Dit werkte bij Elin prima. Bij Joas was dit niet nodig omdat het hem niet uitmaakt wat hij aantrekt. Het enige wat hij al vanaf zijn 2e niet wil aantrekken is een bloesje, en dat vind ik prima. Wellicht is dat ook een verschil tussen jongens en meisjes, dat jongens er veel makkelijker in zijn dan meisjes. 

Deze voorselectie kun je ook doen als je samen met je kind in een kledingwinkel kleding gaat kopen. Zo kun jij al enkele leuke T-shirts zoeken waar je kind er uiteindelijk twee van mag kiezen. 

Koop complete setjes kleding die bij elkaar passen

Daarnaast is het verstandig om een aantal complete setjes meisjes kleding te kopen. Bij een jurkje koop je meteen een leuke bijpassende legging en bij een flared broek koop je er een mooie T-shirt en bijpassende boots bij. Voor een jongen is het vaak makkelijker. Een (spijker)broek kan al snel gecombineerd worden met een prachtige trui of T-shirt. 
Wanneer je meteen complete setjes koopt, leert je kind sneller wat wel en wat niet goed bij elkaar past, bijvoorbeeld qua kleur.  

Berg kleding dat niet van het seizoen is op

Midden in de winter laat je je kind niet in een korte broek en T-shirt naar school gaan. Dat is veel te koud. Berg daarom in de winter alle zomerkleding op en andersom. Ik bewaar deze kleding in de handige Ikea Skubb opbergers die ik zo onder de bedden van de kinderen kan schuiven. Zo ligt er alleen nog kleding in de kast wat bij het seizoen past. Daarmee voorkom je een eigenwijze peuter of kleuter die per se een korte broek aan wil als het 5 graden vriest, en daarmee dus ook een hoop trammelant. 

Loslaten

En nu komt het toverwoord. Loslaten. Veel ouders vinden dat lastig. Als kinderen nog jong zijn kun je de kledingkeuze nog sturen. Naarmate ze ouder worden zul je zien dat ze in een winkel kleding uit de rekken pakken dat zeker niet altijd jouw keuze zou zijn. Toch is het belangrijk om hierin je kind enigszins vrij te laten. Neem de kleding mee het pashokje in en laat het je kind aantrekken. Misschien staat het toch nog leuker dan je dacht, ondanks dat jij het zelf nooit zou hebben uitgekozen. 

Lees ook: Kinderschoenen kopen; 7 tips waar je op moet letten
Lees ook: Kinderkleding kopen? 8 tips!

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.