Review: Connecto | Geronimo Games

Connecto, een leuk spel van Geronimo Games

Wat een verrassing als je een spel toegestuurd krijgt terwijl je niet eens weet dat je het betreffende spel zou ontvangen. Of eigenlijk überhaupt iets zou ontvangen. Op deze manier ontving ik laatst het spel Connecto van Geronimo Games. Altijd leuk! Voor een spelletje is altijd nog ruimte in onze kasten, ondanks dat deze al flink uitpuilen. In dit artikel vertel ik je meer over de spelregels van Connecto, maar ook wat wij van dit spel vinden.

Connecto

Verbind de symbolen op je bord door de raadselkaart te volgen en een voorwerp te laten verschijnen. Om te winnen, moet je als eerste raden wat je aan het tekenen bent. Connecto is snel gespeeld en iedereen blijft steeds aan zet: dit tekenspel is dan ook heerlijk verslavend!

Inhoud van het spel

 • 96 kaarten
 • 5 dubbelzijdige spelersborden
 • 5 uitwisbare stiften
 • 1 zandloper van 30 seconden
 • Handleiding

Voorbereiding

 • Belangrijk: Schud de speelkaarten niet! Ze zijn gesorteerd.
 • Elke speler neemt een stift en een spelersbord. De spelers leggen hun spelersbord met de gekleurde zijde voor hen neer.
 • Zet de zandloper in het midden van de tafel binnen bereik van alle spelers.
 • Als er een genummerde kaart bovenaan de stapel ligt, leg die dan in het midden van de tafel.
 • Maak met de bovenste 5 kaarten een aparte stapel en leg deze tussen de spelers in (de neutrale kaart bedekt de 4 kaarten die eronder liggen.

Spelverloop

Een spelletje bestaat uit 8 raadsels. Zodra het raadsel wordt onthuld, mogen de spelers tegelijkertijd de symbolen op hun spelersbord verbinden in de volgorde die de kaart aangeeft. Probeer zo snel mogelijk te raden wat je aan het tekenen bent. Zodra je het weet schrijf je het antwoord op de daarvoor bedoelde lijn op je spelersbord. Draai dan meteen de zandloper om. De andere spelers krijgen nu nog 30 seconden de tijd om het raadsel op te lossen en eventueel hun antwoord op te schrijven. Als de zandloper leeg is, onthult elke speler zijn of haar antwoord.

Voor de speler die als eerste klaar was en de zandloper omdraaide geldt:

 • Als het antwoord goed is omcirkel je 2 sterren op je spelersbord.
 • Als het antwoord fout is moet je 1 ster uitwissen. (Heb je er nog geen, dan kun je ook niets uitwissen).

Voor de overige spelers geldt:

 • Als het antwoord goed is omcirkel je 1 ster op je spelersbord
 • Als het antwoord fout is gebeurt er niets.

Elke speler wist zijn bordje uit (behalve de sterren) en gaat klaar zitten voor het volgende raadsel. Als een speler in de vorige ronde 2 sterren heeft gehaald, dan draait hij zijn spelersbord om naar de grijze zijde. Bij elk nieuw raadsel mag er maximaal 1 speler zijn die op de grijze zijde speelt.

Speel verder met de volgende raadsel. Na 8 raadsels wint de speler met de meeste sterren.

Connecto - Geronimo Games

Mijn mening

Elke speler krijgt een spelersbord met ruim 100 verschillende kleine plaatjes. Sommige plaatjes lijken enorm op elkaar. Een kaart wordt omgedraaid en de bedoeling is dat de spelers zo snel mogelijk de plaatjes die afgebeeld staan op de kaart opzoeken en een lijn tussen de verschillende plaatjes trekken. Zo ontstaat er een afbeelding. De speler die als eerste weet welke afbeelding zichtbaar wordt en dit heeft opgeschreven, draait de zandloper om, zodat de andere spelers nog 30 seconden hebben om de afbeelding proberen te ontdekken. En dat is echt heel lastig. Soms kun je echt tientallen seconden lang naar je spelersbord turen op zoek naar een bepaald plaatje. Heel irritant als je iets echt niet kunt vinden. En dat terwijl je in je ooghoeken de andere spelers wel ziet doorgaan met hun spel.

Emotieregulatie

Emotieregulatie is het vermogen om emoties te reguleren om doelen te realiseren, taken te voltooien of gedrag te controleren. We weten dat Joas daar moeite mee heeft als hij onder tijdsdruk iets moet voltooien. Door de tijdsdruk raakt hij in paniek en lukt het hem niet meer om aan de slag te gaan. Hij verliest en wordt boos.

Zo ook met dit spel. Connecto is een goede oefening om te leren omgaan met tijdsdruk. Het maakt wel uit op welke manier je dit spel speelt. Als je er vol ingaat en het spel fanatiek volgens de spelregels speelt, dan gaat het mis. Een kind van 7 die moeite heeft met emotieregulatie kan het dan nooit opnemen tegen fanatieke volwassenen. Begin rustig aan. Laat het spel door kinderen onderling spelen en zit er zelf bij als steuntje in de rug voor de kinderen. Pas de spelregels gerust aan om het voor kinderen makkelijker te maken, om zo te leren onder tijdsdruk een taak te voltooien.

Connecto is een grappig spel om samen met kinderen te doen. Mijn man en ik zullen dit niet zo snel pakken om het samen te spelen. Daarvoor hebben we wel interessantere spellen in de kast staan.
De spelregels zijn eenvoudig en voor kinderen snel te leren en mee te spelen. Let echter wel op wat een kind aankan. Eén plaatje uit ruim 100 plaatjes zoeken is best lastig, en werken onder tijdsdruk kan ook enorm stressvol zijn. Voel je daarom vrij om de regels zo aan te passen zodat het wel bij jullie past. Op den duur zullen kinderen ermee leren omgaan (hoop je) en kun je dit spel langzaam opbouwen en wel spelen zoals de spelregels.

Connecto van Geronimo Games

Productinformatie

Titel: Connecto
Uitgeverij: Geronimo Games
Aantal speler: 2-5 spelers (er is ook een solovariant en een teamvariant (max. 10 spelers) beschikbaar)
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Velonimo | Geronimo Games
Lees ook: Review: Karak – Geronimo Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *