Gouden Publieksprijzen Verkiezing Speelgoed van het Jaar uitgereikt: dit zijn de winnaars!

Winnaars Gouden Publieksprijzen Speelgoed van het Jaar 2022

Dinsdagavond 8 november 2022 vond in de prachtige Orangerie in de stad Den Bosch het tweede Nationale Speelgoed Gala plaats, waar de Gouden Publieksprijzen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2022 zijn uitgereikt. Ruim 15.000 stemmers brachten bijna 120.000 stemmen uit en kozen daarmee in 15 categorieën hun favoriete speelgoed of spel. Deze winnaars mogen met trots het keurmerk ‘Gouden Publieksprijs Speelgoed van het Jaar 2022’ dragen, naast hun eerder verdiende vakjury prijs ‘Winnaar Speelgoed van het Jaar 2022’. Met dit keurmerk herkennen consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en origineel speelgoed, maar ook spellen. De prijzen werden onder meer uitgereikt door de Kinderdirecteur Speelgoed Connor (13 jaar), Kim Kötter en de Leraren van het Jaar 2021.

Het was een feestelijke avond met in galakleding gestoken speelgoed- en spelontwikkelaars, retailers en ontwikkelingsdeskundigen. Onder het genot van een heerlijk diner en muziek van een band en gospelkoor werden de publieksprijzen uitgereikt.

MaXimaal

De Belgische Maxim nam als eerste een prijs in ontvangst, namelijk de Nieuwkomer 2022 prijs. Maxim bedacht al op zijn achtste jaar het rekenspel MaXimaal, dat een internationaal succes is. Vervolgens werden de prijzen in de overige 15 categorieën uitgereikt. De Kinderdirecteur Speelgoed Connor (13 jaar) en zijn assistenten reikten samen met de directeur van het Speelgoedmuseum in drie categorieën prijzen uit. Leerkrachten van het Jaar 2021 Angela Esajas en Ismail Aghzanay reikten de prijzen in de categorie ‘Knutsel en Creatief’ en ‘Wetenschap en Educatie’ uit.

Samen spelen

Dit jaar is het Samen Spelen plan gelanceerd door stichting Speelgoed Nederland. Met verschillende projecten is goed en veilig speelgoed en samen spelen onder de aandacht gebracht. De verkiezing is daar een belangrijk onderdeel van, maar ook het Speelgoed lesprogramma dat Kidsweek samen met Stichting Speelgoed Nederland ontwikkelde voor scholen. Deze laatst genoemde lesprogramma werd tijdens het gala toegelicht. Bovendien werd de samenwerking met KiKa uitgelicht. De stichting vindt het belangrijk dat de speelgoedbranche zich inzet om niemand uit te sluiten en het belang van fijn spelen te benadrukken. Dit doen zij door geld en speelgoed te doneren.

Winnaars Gouden Publieksprijzen

De volgende 15 producten mogen naast het keurmerk ‘winnaar speelgoed van het jaar’ ook het keurmerk ‘Gouden publieksprijs Speelgoed van het jaar 2022’ dragen.

Actiefiguren: Horse Club Sofia’s Beauties Beauty Salon – Schleich

Bouw en Constructie: LEGO City Ruimteschip Verkenningsmissie op Mars – LEGO

Buiten en Sport: Les Papattes – Selecta Toys

Duurzaam: Wiltopia dierenverzorgingscentrum – Playmobil

Familiespellen: Renature – HOT Games

Familiespellen 10 jaar en ouder: Click! The Great Wall – Jolly Dutch

Kennerspellen: Libertalia – 999 Games

Lees ook: Review: Libertalia | 999Games

Kidult: LEGO Botanische Collectie – Orchidee – LEGO

Kinderspellen: Dodo – 999Games

Knutsel en Creatief: Doctor Squish Squishy Maker- BOTI

Peuter: Play-Doh Super Colorful Café speelset – Hasbro

Pluche: Magic Mixies Magische ketel met echte mist – Spectron Toys

Poppen: Gabby’s Magische Poppenhuis – Spinmaster

Wetenschap en Educatie: Het verhaal van Koning Schaak – Megableu

Lees ook: Review: Het verhaal van Koning Schaak | Megableu

Voertuigen: Exost RC Rhino Wave Amfibie Monstertruck – Spectron Toys

Over de verkiezing

De verkiezing Speelgoed van het Jaar is al bijna 50 jaar een begrip en een goede raadgever bij het kopen van speelgoed of spellen. Een heel belangrijk speerpunt van de verkiezing is ‘Goed Speelgoed’, waar de Nederlandse speelgoeduitgevers allemaal hun bijdrage aan leveren. De winnaars mogen met trots het keurmerk Speelgoed van het Jaar dragen, waardoor consumenten in één oogopslag kwalitatief goed, veilig en origineel speelgoed en spellen kunnen herkennen uit het enorme aanbod. Een deskundige vakjury, bestaande uit deskundigen in de speelgoed- en spellenbranche, heeft 156 stuks speelgoed, 53 spellen en puzzels uitgebreid getest en beoordeeld op originaliteit, veiligheid, kwaliteit, speelplezier, de relatie met een leeftijdsklasse en duurzaamheid. In 15 categorieën hebben zij drie winnaars verkozen. Vervolgens heeft het publiek door te stemmen op deze winnaars bepaald wie de Gouden Publieksprijzen verdient.

Lees ook: Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *