Recensie: Controle! | Esther van der Ham

Controle | Esther van Ham

– Je hebt altijd een keuze. Ook als je geen keuze hebt. –
Het zal je maar gebeuren: door allerlei omstandigheden die je zomaar kunnen overkomen, verlies je de controle over je leven. Je hebt het zelf niet meer in de hand en hoe je het moet oplossen weet je al helemaal niet meer. Het overkomt Marjolein, de hoofdpersoon uit het boek Controle!, het debuutroman van Esther van der Ham.

Controle!

Marjolein lijkt haar leven goed op orde te hebben. Een man, twee lieve kinderen, een leuke baan in een boekhandel en ze geniet van haar grote hobby, zingen in een koor. Al zijn er af en toe wat ergernissen, maar dat hoort toch bij het leven?!
Geheel onverwachts slaat het noodlot toe. Als eerste wordt er bij de halfjaarlijkse controle iets ontdekt in haar borst en aangezien borstkanker in haar familie zit, is de kans groot dat zij het ook krijgt. Of al heeft? Als haar man dan plotseling door een ongeluk overlijdt, staat ze er ook nog eens alleen voor.

Dapper slaat ze er zich doorheen en geniet van haar kinderen, maar toch verliest ze langzaamaan de greep op het leven. De stapel ongeopende post groeit maar door, de schulden worden hoger en ze weet niet meer waar ze het geld vandaan moet halen om alle rekeningen te betalen. De angst om ziek te worden, of misschien zelf al ziek te zijn, vreet aan haar en daarom neemt ze een dapper besluit. De relatie met haar moeder loopt niet lekker en ze verbreekt alle contact met haar. En ze vindt dat haar kinderen snel een nieuwe papa nodig hebben en ze pakt dit erg fanatiek aan.
Dan gebeurt er iets wat ze niet van tevoren had zien aankomen. De relaties in Marjoleins familie- en vriendenkring blijken toch anders te liggen, dan ze dacht …

Mijn mening

Je wordt van begin tot het eind meegenomen in het verhaal. Steeds weer denk je: ‘het zal je maar overkomen!’ Het liefst zou je Marjolein willen helpen en bijstaan. Het besluit wat ze neemt omtrent haar kans op borstkanker vind ik een dapper besluit. Daarbij vraag je je af wat je zelf zou doen als je in haar schoenen zou staan? Tot het einde toe blijft het verhaal spannend. Hoe gaat het allemaal aflopen? Weet ze de controle over haar leven weer terug te krijgen? En als het verhaal dan een heel andere wending krijgt als je zou verwachten, sta je even perplex. Hoe heeft het zover kunnen komen! En is er dan niemand die dit van tevoren heeft aan zien komen? Of kun je zelf zo vol zitten van verdriet en spanning dat je de wereld om je heen niet meer ziet?

Ook verschenen in de C-serie

Controle is het eerste deel in de C-serie. Het boek is los te lezen, je zult er alleen hoofdpersonen in terug zien komen die je in eerdere delen ook bent tegengekomen:

  • Eerste deel: Controle: Marjolein is de hoofdpersoon.
  • Tweede deel: Contact: hierin staat Emma centraal, de oudere zus van Marjolein.
  • Derde deel: Confrontatie: gaat over Annabel, de dochter van Emma.
  • Vierde deel: Censuur: gaat over Lisa, de dochter van Marjolein en dus een nichtje van Annabel.
  • Vijfde deel: Carrousel: dit deel gaat over Sven en zijn ex-vrouw Mel en hun kinderen Boy en Lidy. Sven is de zoon van Emma en broer van Annabel.

Productinformatie

Titel: Controle!
Auteur: Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 9789491886584
Verschijningsdatum: december 2016
Aantal pagina’s: 240

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *